Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Det sidste ETA-medlem i Portugal føres bag tremmer.

12 års fængsel til ETA-medlem i Portugal

Andoni Zengotitabengoa er blevet idømt 12 års fængsel ved en portugisiske domstol. Den formodede aktivist blev i 2010 fanget i Lissabons lufthavn, da han forsøgte at flygte til Venezuela. Portugisisk politi fandt derefter 1.500 kg sprængstoffer og detonatorer i hans hjem i Óbidos.
Den baskiske terrororganisation havde siden 2007 forsøgt at finde gemmesteder over grænserne i Portugal og Frankrig, hvorfra de kunne arrangere attentater i Spanien. Det er takket være også de to nabolandes indsats, at det sidste år lykkedes at presse ETA til at erklære en permanent våbenhvile.

Zengotitabengoa formodes at være den sidste baskiske aktivist i nabolandet.Bannerne opfordrer til repatriering – på baskisk og engelsk, mens spansk ikke ses.

Demonstrationer for ETA

På trods af ETA’s fredserklæring og svækkede position er der stadig stor opbakning omkring organisationen og dens medlemmer blandt den baskiske befolkning.
Titusinder demonstrerede således den forgangne weekend i Bilbao for at presse regeringen til at frigive de omkring 700 fængslede ETA-medlemmer eller overføre dem til fængsler i Baskerlandet. Demonstranterne havde fået tilladelse på betingelse af, at de ikke kaldte de fængslede for ’politiske fanger’.Lufthavnen i Castellón, der stadig venter på det første fly.

Lukket lufthavn bruger 30 millioner på reklamer

Lufthavnen Castellón i den nordlige del af Valencia-regionen har aldrig set et eneste fly. Den blev bygget selskabet Aeropuerto de Castellón (Aerocas S.L.), der ejes af den valencianske lokalregering og provinsstyrelsen i Castellón. Byggeriet startede i 2003.
På trods af store ambitioner kom lufthavnen dog aldrig i gang, og myndighederne har for længst annulleret kontrakten med det selskab, der skulle stå for driften, og der er derfor ingen udsigter til, at lufthavnen vil komme i gang i en overskuelig fremtid.

Alligevel har ledelsen i Aerocas fortsat med at bruge penge. Hen ved 30 millioner euro formodes man at have brugt på bl.a. reklamer på fodboldtrøjer og rejsemesser.

Nu har den regionale revisionsret (Sindicatura de Comptes) beordret stop for den fortsatte økonomiske lækage, da man mener, at Aerocas ikke har taget i betragtning, hvorvidt reklamerne overhovedet ville komme lufthavnen til gode.

Formanden for provinsstyrelsen, Javier Moliner, har udtalt, at man i år ikke vil reklamere for lufthavnen på Fitur, Spaniens største rejsemesse.

Lufthavnens hjemmeside er dog stadig aktiveret, se www.aerocas.com.

Nyheden om overforbruget kommer, netop som Spaniens regering har været nødt til at hjælpe Valencias lokalregering, der ellers ikke ville have været i stand til at betale afdragene på et lån på 123 millioner euro til Deutsche Bank.En skulptur på 20 tons og 24 meters højde og en pris på 300.000 euro er netop nu ved at blive færdiggjort ved den ubenyttede lufthavn i Castellón. Den skulle være inspireret i og opført som hyldest for den forhenværende formand for PP i Castellón-provinsen, Carlos Fabra Carreras. Han trådte tilbage i juni 2011 og er nu anklaget for korruption i en række sager i forbindelse med sit embede.Byens navn er ikke usædvanligt, men det er indbyggernes derimod.

Byen med verdens mærkeligste navne vinder El Niño

85-årige Digna Marciana (værdige marsboer) er blandt vinderne i det store lotteri i forbindelse med Helligtrekonger, kendt som El Niño.
Det udtrukne nummer, 71208, var solgt i en lotteriforretning i San Leonardo de Yagüe, en by på omkring 2.000 indbyggere i Burgos. De fleste serier, som hver gav to millioner euro og i alt 78 millioner euro, var dog solgt til en bar i den lille naboby, Huerta de Rey, og videre til dens kunder, heriblandt altså Sra. Marciana.

Hendes navn er nu ikke så usædvanligt. Huerta de Rey er opført i Guinness Book of Records som den by i verden med de særeste navne, der bl.a. også inkluderer Filogonio, Filonila og Quintilia.

De har i øvrigt været med i en Tv-reklame for en drik, hvor de forsøgte at få byens borgmester, Antonio, til at ændre sit navn. ”Hvad tænkte hans forældre dog på,” undrede de tre.Dynamik tiltrækker flere forretninger som her i Puerto Banús.

Tusind nye forretninger i Marbella

Kommunen i Marbella modtog sidste år 1.242 ansøgninger om åbningstilladelser, skriver La Opinion de Málaga. Det er 180 flere end året før. Af de 1.242 blev 976 åbningstilladelser udstedt.
”Tallene reflekterer dynamikken i Marbella,” siger rådmand med ansvar for handel, José Eduardo Díaz, der mener, at virksomhedsledere ved, at de vil få succes i Marbella.

Kommunen meddeler desuden, at man har forkortet ventetiden på åbningstilladelser fra ni til tre måneder, ligesom man har udgivet en håndbog over, hvad man skal gøre for at åbne en forretning i kommunen.Cristian Álvarez snupper bolden fra Messi.

Espanyols kamp mod giganten

Opgøret i aftes mellem FC Barcelona og Espanyol mindede om tiden før førstnævnte blev det dominerende verdensklassehold, det er i dag. Det var lokalopgør på godt og ondt, mest det førstnævnte.
Cesc bragte Barcelona foran allerede i det 15. minut, og efter yderligere 70 minutters spil, altså blot fem minutter før tid, bragede Álvaro et mål ind for underhunden.

Dermed har Barcelona nu 38 point, fem fra Real Madrid på førstepladsen.

Málaga CF spillede også uafgjort. I dette tilfælde 0 – 0 mod Atlético Madrid på La Rosaleda. Måske sparede hjemmeholdet på energien til Copa del Rey-opgøret tirsdag mod Real Madrid.Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón:

Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez er født den 11. december 1958 i Madrid. Hans far hedder José María Ruiz-Gallardón, er advokat, og hans mor Ana María Jiménez Aladrén.

Hans opvækst og uddannelse foregår efter drejebogen. Han studerer jura ved universitetet San Pablo i hovedstaden og arbejder derefter ved domstolene, heriblandt provinsdomstolen i Málaga.

Den kun 53-årige madrilener har allerede en række politiske skalper i bæltet.

Allerede i 1983 bliver han medlem af byrådet i Madrid, hvor det konservative parti, der stadig kaldes Alianza Popular (AP), er i opposition. I 1986 stiller han op til valget til senatet for Palencia, uden dog at blive valgt. Året efter bliver han udpeget til viceformand og talsmand for AP under Antonio Hernández-Mancha.

I 1995 begynder hans karriere for alvor at tage fart i det, der nu hedder Partido Popular (PP), da han bliver udnævnt til formand for Madrid-regionens lokalregering, en post han genvinder i 1999 og beholder frem til 2003, hvor han flytter til hovedstadens borgmesterkontor. Han er borgmester i Madrid til han den 21. december bliver udnævnt til justitsminister.

Ana Botella, gift med tidligere statsminister José María Aznar, overtager borgmesterposten.

Alberto Ruiz-Gallardón er gift med María del Mar Utrera, der er datter af forhenværende minister og falangist José Utrera Molina. Parret har fire børn. Han er i øvrigt fætter til Trinidad Jiménez, den forhenværende udenrigsminister under José Luis Zapatero, altså på modstanderens hold.

Justitsministeren anses for at være ”praktiserende katolik”, og der er store forventninger til ham i Partido Popular.


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy.

4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.

5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.