Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Iberia kan forblive på jorden to dage i december

Piloter afgør strejke i dag

Iberias piloter vil i dag afgøre, hvornår de vil strejke. Via deres fagforening, Sepla, har de længe varslet, at de planlægger to dages strejke i december, hvis ikke luftfartsselskabet dropper planerne om at skabe et eget lavprisselskab til korte og mellemlange ruter. Det er allerede døbt Iberia Express.

Piloterne har i stedet foreslået en række besparelser for at få selskabets ledelse på andre tanker, men de vil ikke ændre planer. De mener, at piloternes forslag ville betyde årlige besparelser på 15 millioner euro, mens lavprisselskabet vil spare selskabet omkring de 100 millioner euro. Ledelsen er desuden utilfreds med, at piloterne ikke har tilbudt at gå ned i løn.

De andre ansatte i Iberia støtter ikke strejken, som kan blive holdt den 18. og 19. december. Den forventes ikke at blive afholdt i forbindelse med juledagene.

 


 


Væg med fotos af politibetjente dræbt af ETA.

220 døde søger ansvarlig

Den baskiske terrororganisation, ETA, formodes at stå bag 829 drab, mener det spanske indenrigsministerium. Af disse er 220 enten ikke opklaret, eller også er de ansvarlige ikke anholdt, og de efterladte til ofrene lægger nu, i forbindelse med ETA’s permanente våbenhvile, pres på for at få sagerne løst.

Strafferetslovgivningen blev reformeret i 2010, og siden da kan en drabssag ikke udløbe, men lovændringen kom for sent for de 220 sager.

”Antallet burde være pinligt for politikerne,” udtaler Maite Pagazaurtundúa, der er formand for ofrenes sammenslutning Fundación de Víctimas del Terrorismo. Det er takket være denne organisations arbejde, at tallet på uopklarede og ustraffede sager er blevet offentliggjort.

Tilbage i 1978 blev der desuden givet amnesti til de terrorister, som stod bag attentater begået før denne dato, og derfor er yderligere 72 drab ikke inkluderet i antallet af uløste sager. Et eksempel er attentatet i 1974 på en café nær Puerta del Sol i Madrid, hvor 13 personer, størstedelen politibetjente fra en nærliggende station, blev dræbt.

Statistikkerne eskalerede fra netop 1978 til 1980, da ETA ifølge indenrigsministeriet begik 234 drab.

Uden en informatør er det så godt som umuligt at optrævle de gamle sager, beklager Pagazaurtundúa, mens mange af stikkerne dog har ført undersøgelserne ind i blindgyder.

ETA’s sidste attentat er heller ikke opklaret endnu. I det blev to betjente dræbt, da en bilbombe i juli 2009 sprængtes ved Guardia Civil-stationen i Palmanova på Mallorca.

 


Herfra faldt en mand i går.

Overlever fald fra femte sal

En mand faldt i går fra femte sal ved en boligblok i centrum af Marbella. Han var ved at male facaden, da løftekranen, han stod på, pludselig gav efter.

Han faldt flere etager gennem den tomme luft, indtil han få meter fra fortovet blev reddet af sikkerhedsudstyret, som han havde forsvarligt spændt fast.

Forbipasserende havde set manden falde, og de havde tilkaldt både politi og ambulance, men redningsfolkene kunne bare konstatere, at manden ikke havde lidt anden skade end en forskrækkelse.

 


Eurofighter på flybasen i Morón.

Forsvarsministerium betaler fly på klods

31,6 milliarder euro havde regeringen budgetteret til modernisering af forsvaret. Heriblandt luftvåbnet, der skal udstyres med 87 jagerfly af typen Eurofighter fra EADS, som samlet koster 12 milliarder euro.

Spanien mangler dog stadig at betale EADS omkring 600 millioner euro, og det tal stiger hurtigt, informerer direktøren, Louis Gallois, eftersom betalingerne lader vente på sig, og renter og gebyrer løber op.

Derfor har forsvaret nu lavet en afbetalingsordning, hvormed man de næste uger vil betale 309 millioner euro, mens den nye regering må slås med den resterende gæld, der formodes at løbe op i omkring 400 millioner euro.

Samtidigt har ministeriet annulleret købet af 10 af i alt 45 NH-90 transporthelikoptere.

 


De rigeste tjener 11 gange mere end de fattigste.

Større forskel på rige og fattige

Forskellen på rige og knapt så riges indtægter stiger og er nu den største i 30 år, viser OECD’s nye undersøgelse.

Spanien ligger lige over midten blandt de 34 lande, der er medlem af den internationale organisation. I gennemsnit tjener de rigeste 10 procent af indbyggerne i medlemslandene ni gange mere end de fattigste 10 procent.

I Spanien er denne forskel på 11.

 


Carmen Franco.

Francos datter vil ikke flytte farens rester

Et ekspertudvalg, som blev nedsat af regeringen i maj til at anbefale en løsning på dilemmaet omkring gravstedet for faldne på begge sider i den spanske borgerkrig, Valle de los Caídos, anbefalede for nyligt at flytte diktator Francisco Francos jordiske rester derfra. Man anser, at det er bedre at grave hans rester op, og endelig stede ham til hvile sammen med sin hustru på kirkegården Mingorrubio ved El Pardo uden for Madrid.

Der var dog tale om en anbefaling, hvorfor regeringen og den katolske kirke først skal godkende en eventuel flytning.

En tredje part, nemlig diktatorens eneste datter, Carmen Franco, er nu også kommet ind i billedet. Og hun er ikke indstillet på at lade farens rester grave op, i stedet kalder hendes advokat udvalgets forslag en ”fornærmelse mod intelligensen.”

Det bliver op til den kommende regering at tage stilling til sagen – eller vælge ikke at træffe en beslutning. Foreløbig er der i hvert fald ingen afgørelse i sigte, og en talsmand for PP, Esteban González Pons, har sagt, at ”spaniernes problem lige nu er ikke Franco, men arbejdsløshed”.

 


Valencias bekymringer gik i opfyldelse.

Valencia ude af Champions League

Valencia mødte tirsdag aften Chelsea i den sidste gruppematch i Champions League og måtte se sig slået med hele 0 – 3. Dermed går det spanske hold ikke videre.

FC Barcelona og Real Madrid er allerede kvalificeret til sekstendedelsrunden. Førstnævnte stillede op med reserveholdet i aftes mod Bate Borisov, men også de kender Barças grundregel om at lave flest mulige mål og scorede fire gange til 4 – 0.

Real Madrid møder i aften Ajax Amsterdam ude, kampen starter kl. 20.45 og vises på Autonómicas. Villarreal har hjemmebanefordelen mod Napoli, også kl. 20.45 og på GolTV.

 


Real Madrids Ronaldo flankeres af Barça Xavi og Messi.

Top tre fra La Liga

Messi. Xavi. Ronaldo. De tre La Liga-spillere er finalisterne i kampen om titlen Ballon d’Or – FIFA’s titel som verdens bedste fodboldspiller – anno 2011.

Det er tredje år i træk, at de tre finalister kommer fra den spanske Liga.

Lionel Messi vandt den både i 2009 og 2008, Cristiano Ronaldo i 2008, mens Xavi Hernández endnu ikke har vundet den.

Vinderen offentliggøres den 9. januar i Zürich.

 


Religiøs helligdag den 8. december.

Helligdag torsdag

Torsdag den 8. december fejres Inmaculada Concepción, den ’ubesmittede undfangelse’, der selvfølgelig henviser til Jomfru Maria.

La Danesa vender tilbage med flere spanske nyheder fredag den 9.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa