Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Iñaki Urdangarin er også anklaget for at have misbrugt sin position i kongefamilien.

Kong Juan Carlos’ svigersøn i yderligere klemme

Det spanske politis antikorruptionsafdeling fortsætter undersøgelserne af Instituto Nóos, som ledes af Iñaki Urdangarin, der er gift med prinsesse Cristina.

Instituto Nóos skulle være en ikke-lukrativ organisation, en slags NGO, men flere sager som de seneste uger er bragt til torvs, tyder på, at det langt fra har været tilfældet. Tværtimod kan Urdangarin og hans forretningspartner, Diego Torres, have tjent store summer på at lave forretninger med myndighederne.

Urdangarin er desuden anklaget for at have misbrugt sin position i kongefamilien til at opnå indbringende aftaler med bl.a. lokalregeringerne i Valencia og Balearerne.

I fredags blev tre embedsmænd i Valencia afhørt i forbindelse med sports- og turistkongresser, som Nóos mellem 2003 og 2006 var betalt 3,7 millioner euro af lokalregeringen for at arrangere. Nóos mistænkes for at have opkrævet langt mere end det, som det rent faktisk kostede at arrangere kongresserne. Overskuddet skulle være overført fra Nóos til et af de selskaber, som ejes af Urdangarín og Torres.

Yderligere en sag er desuden dukket op. Denne drejer sig om 445.000 euro, som Instituto Nóos ifølge El País skulle have modtaget fra den baleariske lokalregering for at oprette og drive organisationen Observatorio Permanente de Deporte y Turisme, der skulle studere synergien mellem turisme og sport på verdensplan. Projektet blev godt nok lanceret i 2006, men har ikke fungeret siden. Den baleariske lokalregering betalte desuden 2,3 millioner euro i 2005 og 2006 for kongresser lig dem i Valencia.

Kongens svigersøn er endnu ikke tiltalt i sagen, men politiets antikorruptionsafdeling undersøger nu, hvorvidt han skal anklages for bl.a. dokumentfalsk og underslæb.

 

 


Xavier Mariscal med pokalen, Fernando Trueba (tv.) og Tono Errando.

Enkelt europæisk filmpris til Spanien

Chico & Rita, en film af Xavier Mariscal, Fernando Trueba og Tono Errando, vandt lørdag prisen som bedste tegnefilm på European Film Awards, som blev afholdt i Berlin.

Mens priserne regnede over de danske filmfolk, hhv. Susanne Bier, Lars von Trier og Mads Mikkelsen, vandt ingen af de andre spanske nomineringer.

Der var ellers håb om priser for både musik og instruktion af Pedro Almodóvars La Piel Que Habito, og publikumspris for Iciar Bollains También la Lluvia.

 


Kystvejen er snart uden belysning.

Mørkelægning definitiv

Kommunen i Marbella besluttede sidste uge, at man ikke længere vil betale for belysningen af motorvejsstrækningen A-7 til og omkring byen. Man havde dog håbet, at det ansvarlige ministerium, Fomteno, ville indvillige i at betale regningen fremover, men det er endnu ikke sket.

Derfor er der nu kun lys på strækningen mellem Puerto Banús og Guadalmina og fra Cabopino til selve Marbella.

Marbella er ikke den eneste kommune, hvor motorvejsstrækningen, den tidligere N-340, ikke længere er belyst. Heller ikke i Manilva, Estepona, Mijas eller Fuengirola er der længere lys langs vejen. Det er en strækning på ca. 70 kilometer.

 


La Bolsa, Madrid

Ugen starter 1,01 procent op

Ugen er startet godt på det spanske marked, hvor Ibex 35 i morges kl. 09.01 allerede var steget med 1,01 procent.

Bedst går det Scyr-Vallehermosa, der er steget 1,98 procent, mens en af landets største banker, BBVA, interessant nok er oppe med 1,24 procent.

Interesseret i at følge Ibex 35 på nært hold? Klik her LINK: http://www.mercadofinanciero.es/laopiniondemalaga/valores/resumen.html?pStock=I%2520IB

Risikopræmien på 10 års obligationer var kl. 09.46 på kun 338,6 basispoint, mens den fredag ved lukketid var 357.

 


Det spanske hold inklusive træner Albert Costa får pokalen overrakt af kongen – stadig gemt bag solbriller.

Afbud til forsvar af Davis Cup-titel

Søndag slog Rafael Nadal argentinske Juan Martín Del Potro 1-6, 6-4, 6-1, 7-6 i en kamp, som varede over fire timer. Inden da havde Nadal vundet over Juan Mónaco, David Ferrer havde slået samme Del Potro, mens Feliciano López og Fernando Verdasco tabte et i doublen.

Dermed vandt Spanien årets Davis Cup mod Argentina med 3 – 1. Finalen på verdensmesterskaberne i tennis for herrehold blev spillet på Estadio La Cartuja i Sevilla.

Det var Spaniens femte mesterskab i løbet af 11 år.

Holdets bedste spiller, Rafael Nadal, har dog allerede meddelt, at han ikke vil deltage på Davis Cup-holdet næste år. Han forklarer det med, at der ikke er plads på hans kalender på grund af OL.

 


Ricardo Sánchez ses her med Jelena Jankovic.

Spanier skal lede Wozniacki til Grand Slam

Det bliver spanske Ricardo Sánchez, der fremover skal træne det danske tennisfænomen, Caroline Wozniacki.

Den 51-årige Sánchez har selv spillet på topplan, han vandt bl.a. det spanske mesterskab for spillere under 21 år. Han har været træner i omkring 20 år, og fra 2007 til 2010 trænede han Jelena Jankovic, som han førte til tops på verdensranglisten.

Hans første store udfordring med Caroline Wozniacki bliver Australian Open i slutningen af januar, hvor verdensetteren igen skal forsøge at vinde en Grand Slam-turnering.

Hendes bedste resultat i Australien opnåede hun i 2009, hvor hun blev slået ud i kvartfinalen.

 


Iniesta (nummer fire fra venstre) er endelig på banen igen.

Mestrene sætter opkomlingene på plads

FC Barcelona satte i lørdags opkomlingene, årets store overraskelse, Levante, på plads. 5 – 0 blev resultatet på Camp Nou, hvor gæsterne ikke havde en chance. Barça har nu en score på 39 – 0 denne sæson på hjemmebanen.

Med sejren over Levante bibeholder det forsvarende mesterhold afstanden på tre point til Real Madrid, der lod sig nøje med tre mål – også mod nul – mod Sporting Gijón.

Der blev også scoret tre mål hos Málaga CF, der mødte Real Sociedad i San Sebastián. Málaga førte 2 – 1 til det 88. minut, hvor Real Sociedads Carlos Vela gjorde det til 2 – 2, mens Ifrán scorede hjemmeholdets tredje mål til 3 – 2 i det 91. minut.

”Æren tilfalder Real Sociedad, men med hjælp fra dommeren,” sagde Málagas træner, Manuel Pellegrini, efter matchen.

Málaga ligger stadig nummer fem med 23 point, men på sjettepladsen kommer Sevilla med 21 point, og den andalusiske arvefjende spiller først i aften. Kampen står mod Getafe og spilles kl. 21.00. Den vises på C+ Liga/GolTV.

 


Spaniens grundlov fejres tirsdag.

Helligdag i morgen

Tirsdag den 6. december er det helligdag. Her fejres Día de la Constitución Española, altså grundlovsdag.

Vi vender tilbage med flere spanske nyheder på onsdag den 7. december.

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa