Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Spanair-ulykken: Menneskelig fejl

Den ansvarlige dommer i sagen omkring Spanairs ulykke den 20. august 2008, hvori 154 personer blev dræbt, havde udpeget et uvildigt ekspertpanel til at belyse årsagerne til ulykken. Disse eksperter er nu nået til den konklusion, at ulykken først og fremmest skyldtes menneskelige fejl, men at også flyfabrikanten Boeing og mekanikerne bærer en del af ansvaret, skriver El País.
Piloterne havde opdaget en fejl i en varmesensor MD-82-flyet, da JK5002 først skulle lette fra Madrids lufthavn, Barajas. De taxiede derfor tilbage fra startbanen til holdepladsen, så mekanikerne kunne undersøge sagen. En mekaniker konkluderede, at et varmelegeme, der skulle forhindre isdannelse på sensoren, var aktivt, og ifølge manualen slog han den fra.
Civile luftfartsmyndigheder pegede i 2009 på, at det alligevel var en fejl, og at piloterne derefter ikke fulgte den normale tjekliste og ikke aktiverede vingernes flaps, samt at TOWS-advarselssystemet ikke fungerede efter hensigten umiddelbart før den fatale start.
Flytypen var involveret i en række ulykker før JK5002, og i ekspertpanelets rapport lyder det bl.a.: ”Den utilstrækkelige procedure før take-off var ikke blevet rettet af hverken de spanske eller europæiske luftfartsmyndigheder eller flyfabrikanten.”


Sheik investerer 400 millioner i lystbådehavn i Marbella

Abdullah Ben Nasser Al-Thani, sheiken fra Qatar, der ejer Málaga CF, har nu bekræftet, at han vil investere 400 millioner euro i havnen La Bajadilla i Marbella, skriver Diario Sur.
Havneområdet, der skal blive Middelhavets største lystbådehavn, vil blive på 220.000 m2 og få 1.220 bådpladser, ligesom selve havnen vil blive stor og dyb nok til, at også større krydstogtskibe vil kunne lægge til.
Det endelige projekt vil blive forelagt om seks måneder, og arbejdet forventes at tage omkring fire år.


106.000 euro pr. hus i Lorca

Minister for offentlige arbejder (Fomento), José Blanco, er blevet enig med Lorcas borgmester, Francisco Jodár, og formanden for den lokale regering i Murcia, Ramón Luis Valcárcel om den kompensation, som indbyggerne i Lorca skal have for ødelagte ejendomme.
Boligejere, hvis boliger er svært beskadigede pga. jordskælvet, vil således modtage 106.000 euro. For mindre beskadigede boliger udbetales 24.000 euro. Derudover skal hver bolig inspiceres, og for de boliger, som er totalt ødelagte, vil der blive udbetalt 80 procent af den officielle værdi – ikke af selve boligen, men af en tilsvarende VPO-bolig i kommunen.


Skatteydernes skal betale for sparekasserne

Omstruktureringerne af Spaniens sparekasser vil koste 700 millioner euro, siger regeringen. Mange eksperter mener dog, at prisen bliver langt højere. Tiltagene er et af de krav, som EU har sat for at få den spanske økonomi på ret køl.
Ifølge El País vil skatteydere blive ramt hårdt af omstruktureringerne. Udover hjælpepakker og lån skal der betales for afskedigelser og tidlige pensioner til personale, som bliver afskediget eller tvunget på en slags førtidspension.
45 sparekasser har indtil nu været nødt til at stramme livremmene ind via fusioner eller salg til 18 forskellige finansgrupper, ligesom dyrere lån allerede så godt som har lukket internationale lånemuligheder for de svageste sparekasser.
For to år siden havde sparekaserne samlet 25.000 afdelinger og 135.000 ansatte. Selvom størstedelen stadig har de samme bestyrelser, hovedkontorer og netværk af afdelinger, som de havde dengang, er der indtil nu lukket omkring 2.400 afdelinger og ca. 9.000 medarbejdere er afskediget. I øjeblikket regner man dog med, at det kan blive nødvendigt at afskedige eller pensionere omkring 13.000 personer.
Regeringens beregninger lyder på, at de samlede udgifter bliver omkring 700 millioner euro, der skal betales frem til 2014. Den spanske nationalbank estimerer dog, at sektoren vil få brug for 15 milliarder euro, og nogle skøn er ifølge El País op til otte gange højere.
Kilder fra sparekasserne informerer, at det vil koste mellem 250.000 og 300.000 euro for hver afskediget medarbejder, da mange af disse har været ansat i mange år og derfor har ret til store kompensationer (finiquitos) og den højeste arbejdsløshedsunderstøttelse i to år, og derfor, mener kilderne, at afskedigelserne vil koste staten omkring 10 milliarder euro. De mener også, at det vil blive nødvendigt at afskedige op til 25.000 ansatte.
Nationalbanken overvejer nu, om man skal insistere på, at flere af sektorens medarbejdere går ned i løn, ligesom man vil skærpe reglerne omkring afskedigelsespakker, der inkluderer arbejdsløshedsunderstøttelse. Sidstnævnte sker, efter telefongiganten Telefónica har meddelt, at selskabet vil afskedige 20 procent af arbejdsstyrken i Spanien – selvom selskabet netop har haft et rekordstort overskud.


Kærlighed til manden, sex til elskeren

Kærlighed har ikke noget med sex at gøre, og derfor kan et ægteskab udmærket overleve uden elskov, viser en undersøgelse af 1.500 spanske kvinders indstilling til emnet.
Dagbladet El Mundo citerer i dag undersøgelsen foretaget af gleedeen.com. Heri fremgår det, at 58 procent af de adspurgte mener, at et ægteskab sagtens kan fungere uden sex. Derudover afslører undersøgelsen, at ikke engang halvdelen af kvinderne regelmæssigt får orgasme under sex med ægtemanden, mens de får det, hver gang de dyrker elskov med en elsker.


Gedemælk direkte fra din nærmeste gedehyrde

Gedehyrder i Málaga-provinsen vil begynde at sælge mælk direkte til forbrugerne.
Dermed vil engrosleddet blive sprunget over, og gedemælken vil kunne sælges til mere konkurrencedygtige priser i forhold til komælken.
Hyrdernes sammenslutning, der har hovedkontor i Casabermeja, vil installere et eget pasteuriseringsanlæg til gedemælken.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa