Det danske magasin i Spanien

Det var Kong Felipe II, der i 1561, til alles fortrydelse, flyttede administrationen af Spanien til en lille ubetydelig by på højsletten. Kun de, der var nødt til at være der, var der. Og det var først med jernbanen, at der kom liv til egnen, og en eksplosiv vækst til storby startede.
Indtil for ganske nylig var Madrid ikke med i vinsnakken. Jo, som betydningsfuld aftager af kvalitetsvin fra alle egne af Spanien, men ikke for egne produkter. Men nu kan Madrid supplere sin rolle som et vigtigt vinmarked med også at være en lovende vinproducent. Vin har man jo altid lavet, men der har ikke været fokus på det. I virkeligheden er der plantet vin i 100 af de 183 kommuner, som udgør Stormadrid. Vigtigste opgave for Madrid-vinbønderne har historisk altid været at sørge for, at hovedstaden aldrig manglede vin til maden.

DO Vinos de Madrid
Som en følge af Madrid-borgernes ønsker om bedre og bedre vin, har vinbøndernegennem de sidste tyve år arbejdet intenst på at opfylde deres ønsker. Det resulterede i officiel anerkendelse med tildeling af D.O. i 1990. Druerne til de røde vine er Garnacha og Tinto Fino (også kaldet Tempranillo).
Denne blå Garnacha-drue stammer fra Spanien, og er i dag verdens næstmest plantede. Den er bedst kendt for sine præstationer i Rhône i Frankrig, men oprindeligt stammer den formentligt fra Aragon, hvorfra den bredte sig til Rioja og Navarra. Det er en nøjsom plante, der vokser bedst ved rimelig høj varme og på tørre, gerne golde, skråninger. Druerne modner tidligt og giver et ret højt alkoholindhold, og selvom de mangler lidt syre har de til gengæld en fyldig frugtrigdom med peber-undertoner. Dette giver ofte svagt aromatiske vine med en frugtagtig duft, der besidder en god krop, men ikke megen farve.
Tempranillo er uden tvivl Spaniens nationaldrue og findes i en række kloner rundt om i landet. “Temprano” betyder “tidlig” på spansk og navnet hentyder til, at de tykskallede druer modnes tidligt. Ofte modner Tempranillo et par uger før Garnacha. Tempranillo’s vin er dybt farvet og længelevende, men uden ret meget alkohol. Det er generelt vine med en lav syre, hvis smag ofte karakteriseres som jordbær, krydderier og læder.
Til de hvide er det Malvar, Albillo og Airén, som er verdens mest plantede vindrue, selvom den stort set kun findes i Spanien. Her dækker den lysskallede drue næsten en tredjedel af de spanske vinmarker, og den er især udbredt i La Mancha og Valdepeñas, hvor den står bag det meste af den spanske brandy-produktion. Nogle gange blandes den også med den blå Cencibel (Tempranillo) til en let rødvin. I de senere år er den blevet mere og mere anvendt til hvidvin. De typiske Airen-vine sprøde, neutrale og tørre hvidvine, der kan drikkes tidligt. Den vigtigste årsag til Airén’s store udbredelse er, at vinstokken vokser som buske, og således er meget modstandsdygtig mod den tørke, der ofte plager det centrale Spanien.
Det er først indenfor de seneste år, at Vinos de Madrid er blevet tilgængelig i Crianza og Reserva-udgaver. Det er et fint bekendtskab, som man i første omgang glæder sig over inde i Madrid.
Inden for DO Vinos de Madrid arbejder 45 vinerier og de har deres marker fordelt i 54 kommuner, hovedsagelig syd for byen.
Mest succes har vinene fra Arganda, Navalcarnero og San Martín de Valdeiglesias.
I 2010 blev vinkonkurrencen Bacchus holdt i Madrid. Her deltog 1625 vine, 1285 nationale og 340 internationale. Fra Madrid deltog hele 33 vine og seks af disse opnåede en Bacchus de Oro (guldmedaljer i forskellige kategorier) og fire vine fik en Bacchus de Plata (sølvmedalje).

DO Dominio de Valdepusa
Dette er en enkeltejendom, altså en Pagos de Familia, der har fået sin egen DO. Helt naturligt, fordi vinene fra denne vingård gennem de sidste 25 år er blevet omtalt blandt Spaniens bedste. Det er marquien af Griñón, D. Carlos Falcó, der står som ejer og producent. Vingården er nævnt som historisk monument, ligger lidt væk fra de sædvanlige vinruter ca. 100 km syd for Madrid mod Toledo. Derfor har man ikke haft noget distrikt eller tradition at knytte sig til. Ideen bag Marques de Griñon kan sammenlignes med et første cru vinslot i Bordeaux. Ambitionerne er lige så store, og det er resultaterne også.
42 hektar er tilplantet hovedsagelig med Cabernet Sauvignon, Syrah og Petit Verdot. Lagringen foregår på små, nye fade og flaskelagring er obligatorisk.

Kort om Madrids køkken
Madrid er ikke bare Spaniens politiske hovedstad. Byen betragtes også som et samlingspunkt for spansk gastronomi, for her kan man nyde specialiteter fra mange af de øvrige spanske regioner.
Den madrilenske ret »Cocido Madrileño« skal opleves: det er en gryderet bestående af kikærter, paprikapølse, oksekød, blodpølse, grøntsager og nudler. Man bør også nævne den typiske »Sopa de Ajo« (hvidløgssuppe) og specialiteten »Callos Madrileños« (kallun på madrilensk manér). Det typiske til den søde tand er her »Arroz con Leche« (risbudding), og naturligvis de velkendte »Churros con Chocolate« (friturestegte stænger af pandekagedej), der nydes af madrilenerne med en kop god varm chokolade i de hyggelige »chocolaterías«, inden de tager hjem fra byen i de lyse morgentimer.

Vingårde: 45
Provins: Madrid
Vinareal: 7462 ha
Produktion: 21.421 l (i 2010)
Blev DO i: 1990
Der eksporteres ca. 23%

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.