Det danske magasin i Spanien
Dansk højskole med spansk accent

Dansk højskole med spansk accent

Et interview med to danskere, som driver dansk-spansk højskole på en olivengård i Granada.

Andalusiens smukke natur og Granadas mærkbare, kulturelle baggrund er som skabt til det danske højskolekoncept. Det var også, hvad Pia Köllner og Henrik Kidmose konkluderede. De har selv rejst meget i Andalusien og boet i Granada, og det var i mange år deres ønske at kombinere dette med deres erfaring fra den danske højskole samt fra voksenundervisning. Resultatet er blevet spændende danske højskoleophold med forskellige kulturelle, spanske indslag på en nedlagt olivengård otte kilometer fra Granada.

Det var selvfølgelig den korte udlægning af historien, men vi har talt med parret, som fortæller, hvordan det er gået til, og hvordan man har givet den danske højskole en spansk accent.

I har base i Danmark, men har selv boet i Granada. Hvordan havnede I der?
I 2000 besluttede vi at flytte til Granada med vores tre børn. Forud lå mange rejser til især Sydspanien, og året før tilbragte vi fire orlovsmåneder i omegnen af Granada, som vi sluttede i og hvor vi besøgte en bekendt, der boede i en dejlig moderne lejlighed med udsigt til Sierra Nevada. Vi havde mulighed for at overtage lejligheden, og så tog planerne hurtigt fart og året efter var vi parate til at realisere vores drøm: at bo og arbejde en periode i Granada.
Vi sagde vores jobs op (Pia havde undervist nogle år på VUC i spansk og musik, mens Henrik havde været højskolelærer i 10 år på Ry Højskole) og flyttede vores tre børn til den lille lokale skole i udkanten af Granada.

Hvad beskæftigede I jer med?
Vi startede rejsebureauet Granada Kulturrejser med speciale i rejser til Spanien. Vi havde ikke planer om at emigrere til Spanien, men ville blot prøve at bo en periode i landet og lære spansk sprog og kultur.

Efter et halvt år i Granada, blev Henrik imidlertid tilbudt stillingen som forstander på sin tidligere arbejdsplads, højskolen i Ry. Efter en hurtig rådslagning besluttede de at flytte hjem igen. Pia fortsatte bureauet med base i Ry, mens Henrik begyndte på sit arbejde som højskoleforstander.

Hvad fik I ud af opholdet i Granada?
På trods af den korte tid i Granada, havde vi allerede fået mange gode spanske kontakter, og i 2004 stoppede Henrik som forstander i Ry, og vi har siden begge arbejdet i firmaet på fuld tid.
Vi oplever stor interesse for især vores grupperejser til alle egne af Spanien og Mexico. Vi er selv rejseledere på en del af turene, men trækker også på gode freelancere.

Og højskolen i Granada, hvordan kom den ind i billedet?
Gennem årene har det været en drøm for os at kombinere vores lidenskab for Andalusien og Højskolen. For et par år siden fandt vi et velegnet sted: en gammel olivengård i bjergene udenfor Granada. Der er tale om et landligt hotel, som vi lejer nogle uger om året og omdanner til højskole.

Hvordan er projektet blevet modtaget?
Sidste år gennemførte vi to kurser med samlet 80 danske kursister. Og i år har vi allerede solgt over 100 pladser på de fire kurser, vi tilbyder.
“To af årets ophold er allerede udsolgte, men interesserede har mulighed for at være med på opholdet 13. til 20. maj og ligeledes 21. til 28. oktober.
Vi har tilmed sat et ekstra kursus på programmet: Andalusien i Hjertet, 9. til 16. september, hvor man får mulighed for at fordybe sig i den andalusiske sjæl i mødet med flamenco, tyrefægtning og digteren Lorca.

Hvem underviser i hvad?
Vi er selv undervisere på de fleste af kurserne, men trækker også her på gode hjælpere, bl.a. Kasper Kloch, som netop har udgivet en spændende bog om tyrefægtning. Derudover vil der være forelæsninger af teaterinstruktør Thorbjørn Carl Hjalager og flamencodanser Kirstine Hastrup.

Hvordan implementeres højskolekonceptet på olivengården?
Højskolen giver mulighed for mere fordybelse og ro, da vi har den samme base hele ugen. Efter morgenmaden på stedet starter dagen med morgensang og introduktion til dagens program.
Herefter følger et foredrag, hvor vi præsenterer aspekter af den spanske kultur: den arabiske kultur i Andalusien, spansk musik, det moderne Spanien m.v. Næste programpunkt hedder udflugt med vores egen bus, hvor vi tager til Alhambra, centrum af Granada, Córdoba, kysten og andre interessante steder. På vej hjem fra udflugten sidst på dagen stopper vi ofte ved et supermarked, så deltagerne kan proviantere til aftensmaden og hygge sig på gården med vin, brød osv.
Netop fællesskabet og snakken undervejs og på gården er et vigtigt aspekt ved højskoleopholdet i Spanien, som det jo også er i Danmark. Snakken går lystigt, og det er vores indtryk, at flere deltagere holder kontakten med hinanden efter højskoleopholdet.

Hvem er den typiske deltager?
De fleste af kursisterne er modne mennesker fra midt i 50´erne til op i 80´erne, både par og enkeltrejsende.
Det er en stor glæde for os, at vi har fundet dette dejlige sted i udkanten af Granada og med denne base kan kombinere dansk højskoleånd og ægte spansk kultur og atmosfære.


Info
Læs mere om højskoleopholdet samt om individuelle og grupperejser til andre steder i Spanien, Marokko og Mexico på: www.granada.dk.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.