Det danske magasin i Spanien

Nu er vi alle sprunget ind i år 2011, og nogle har sikkert et større eller mindre nytårsforsæt. Har du ikke et forsæt, har jeg her det helt perfekte til dig. Begynd at trække vejret rigtigt, mærk en forandring og beskyt hele din krop og dit sind. Inden du læser videre, så prøv en gang at mærke efter, hvordan du lige nu trækker vejret. Kommer luften helt ned i maven, eller når dit åndedrag kun ned til den øverste del af brystkassen? Træk vejret helt ned i maven, hvis du ikke allerede gør det!

Dit åndedræt er nøglen til livet, en nøgle som kan give dig adgang til uendelig glæde, indre harmoni og en sund og stærk krop. Du trækker vejret ca. 40.000 gange i døgnet, men sandsynligvis gør du det forkert – de færreste af os trækker nemlig vejret rigtigt optimalt. Du går derfor glip af titusindvis af liter nærende ilt, og det er ærgerligt, da der er en ekstrem stor sammenhæng mellem et sundt åndedræt og en sund krop, en harmonisk sjæl og positivt sind. Jeg vil gennem de næste måneder vise dig forskellige åndedrætsøvelser, som med garanti vil få dig til at trække vejret rigtigt, og give dig en sund krop fuld af energi.
Allerede fra det øjeblik du så dagens lys første gang, vidste du, hvordan du skulle trække vejret rigtigt. Helt uden at tænke over det hev du automatisk frisk luft ned i lungerne, så du kunne udnytte ilten, og på den måde fik du for hvert åndedrag masser af ny energi til at lege. Indtil du er ca. 3 år, har du et sundt og afbalanceret åndedræt, herefter begynder faktorer som stress og traumer at gøre din åndedrætsrytme mere ustabil og som du vokser op, vokser dine bekymringer, dit ansvar og din stress, og dit naturlige dybe åndedrag bliver mere anstrengt. Er dit åndedræt overfladisk og anstrengt, trækker du vejret forkert, og det har stor betydning for dit helbred. Mangelfuld vejrtrækning er skyld i mange af de livsstilssygdomme, vi har i den vestlige verden, fx søvnløshed, indre uro, stivhed i leddene og smerter, depression, ondt i hovedet, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, overvægt og stress. Hvorimod et rigtigt åndedrag fra en sund krop skaber balance mellem krop og sind, og kan derved afhjælpe stress, angst, allergi, søvnløshed, forhøjet blodtryk og hjælpe til vægt tab.

Det autonome nervesystem
Dit åndedræt er styret af det autonome nervesystem, der er styret af lillehjernen, og fungerer pr. automatik – altså den del af nervesystemet, du normalt ikke selv har den store indflydelse på. Du behøver jo egentlig ikke at tænke over, at du trækker vejret, det gør du bare. Det autonome nervesystem består igen af to systemer: det sympatiske og det parasympatiske nervesystem: det sympatiske nervesystem er ansvarlig for den ”flygt eller kæmp”-mekanisme, som sætter ind, når kroppen vejrer fare på færde. Puls og blodtryk stiger, og kroppen sættes i beredskab til at reagere hurtigt. Du trækker vejret overfladisk, og der bliver frigivet en stor mængde stresshormoner i kroppen, som adrenalin og kortisol, hvilket er godt i ”flygt eller kæmp”-situationer. Disse hormoner virker derimod som dræbermolekyler, der bare suser rundt i kroppen, og kun skaber en masse ubalancer, hvis du har dem i blodet gennem længere tid. Det er en af grundene til, at stress er så ekstrem farligt over længere tid. Modsat hjælper det parasympatiske nervesystem kroppen til at slappe og genopbygge sig selv, når faren er drevet over. Når du er under pres i længere tid, konkurrerer de to nervesystemer mod hinanden på en måde, som at køre bil med speederen og bremsen i bund samtidig. Oftest vil ”flygt eller kæmp”-mekanismen vinde, så kroppen derveder i konstant beredskab, mens genopbygningsprocesserne er sat på standby. En meget usund tilstand, der slider gevaldigt på din krop og skaber grobund for en lang række livsstilssygdomme. Ved at lære at trække vejret kan du genskabe balance mellem de to nervesystemer, så kroppen kan få sin hvile og kan genopbygge sig selv, og det er der virkelig mange i den vestlige verden, der kan have rigtig godt af. I dag skal ”flygt eller kæmp”-mekanismen, altså det sympatiske nervesystem, kun meget sjældent reagere på bjørne eller fjender, der angriber, men man går ofte rundt med bjørnen inde i hovedet. Negativ stress skaber ubalancer i følelseslivet, hormonsystemet og helbredet. Sund kost og motion er ikke nok, hvis du vil leve et sundt og langt liv. Selvfølgelig styrker du dit hjerte og får brændt nogle af stresshormonerne af ved fysisk træning, men er dit sympatiske nervesystem hele tiden på overarbejde, og sætter gang i bjørnen i hovedet, der udskiller stresshormonet kortisol, så hjælper din sunde livsstil desværre ikke stort.

Mærk hvordan du trækker vejret lige nu, og samtidig med at du læser videre, kan du sagtens trække vejret helt ned i maven.

Sådan virker det dybe åndedræt
– på kroppen: dine muskler får lettere ved at slappe af og slippe spændinger, og du vil opleve færre smerter og mindre uro i kroppen. Dit blodtryk falder, hvilket betyder mindre belastning af hjerte og kredsløb. Din fordøjelse fungerer bedre.
– på sindet: det parasympatiske nervesystem, som bl.a. kontrollerer din hjernes evne til slappe af, aktiveres. Det sympatiske nervesystem, som frigiver stresshormoner, deaktiveres. Det sænker dit stressniveau. Du vil få et støre overblik og få lettere ved at tænke klart og være kreativ. Du reducerer eventuel frygt og angst.

Vægttab med dybe åndedrag
Det dybe åndedrag virker beroligende, så det bliver lettere at undgå at trøstespise for at dæmpe stress og angst, og samtidig styrker du fordøjelsen. Stress får dig til at tage på i vægt, fordi stress omdanner kalorier til fedt. Når du derimod trækker vejret dybt og roligt, aktiverer du de dele af dit nervesystem, som skaber ro i kroppen. Du vil dermed blive bedre til at udnytte energien i din mad. Åndedræt og sindstilstand er tæt knyttet sammen, og i perioder med sund aktivitet og masser af frisk luft, får du helt sikkert større lyst til sund mad, end i triste eller depressive perioder med dårlig vejrtrækning, hvor du sikkert får en større trang til at trøstespise usunde og fedende sager.

Så sund bliver du af at trække vejret optimalt
Ved at blive bevidst om dit åndedræt, og trække vejret roligt, dybt og afbalanceret, vil du tilføre din krop mere livgivende ilt pr. vejrtrækning. Dermed minimerer du din risiko for at få en lang række skavanker, bl.a. astma, vand i benene, hæmorider, migræne, hovedpine, muskelspændinger og meget mere. Det dybe åndedræt vil også give dig mere selvtillid og et større selvværd, da du automatisk retter dig mere op, for at kunne trække vejret optimalt. Du sænker din hvilepuls, og kan nøjes med at trække vejret færre gange i minuttet, da du trækker mere luft ned i lungerne for hvert åndedrag. Samtidig forstærker du dit immunforsvar, så din krop bedre kan modstå sygdomme, du sover bedre om natten, og du vil langt sjældnere stresse dig selv, selv i en travl hverdag, fordi du skaber en naturlig indre ro og balance i kroppen.

Gennem de næste måneder vil jeg vise forskellige åndedrætsøvelser, som vil træne dig i at trække vejret rigtigt. Du vil træne åndedrættet enkeltvis ved at trække vejret enten med bughulen, øvre eller midterste del af brystkassen eller i en kombination. En optimalt vejrtrækning går gennem alle tre centre, hvor du først trækker vejret ned i bughulen, herefter midterste og øvre del af brystet. Bevidsthed om dit åndedræt, gennem øvelser og indimellem at stoppe op i din dagligdag og mærke, hvordan du egentlig lige nu trækker vejret, vil gøre, at du ubevidst begynder at trække vejret optimalt. Herved har du nået målet, bevidst ubevidsthed, altså at du automatisk trækker vejret dybt og roligt, uden bevidst anstrengelse. Du giver herved dig selv en sund krop fuld af energi samt skaber harmoni i både krop, sind og sjæl.

Månedens åndedrætsøvelse
I denne og kommende udgaver af La Danesa viser jeg en serie gode åndedrætsøvelser, som du, når du har den samlede serie, med fordel kan lave hver dag. Begynd allerede nu med øvelse 1, og byg så på med de følgende øvelser måned for måned.
Øvelse 1:
Sådan trækker du vejret optimalt:
1. Ret dig op, og løft hagen en smule op, så du skaber nok plads i luftrøret og svælget til, at luften kan passere uden problemer.
2. Placer hænderne på dine lår med håndfladerne vendt nedad. Slap af i hænderne.
3. Begynd nu at trække vejret. Udvid først din bughule, så den buler en smule udad – man må altså gerne se, at du trækker vejret. Fortsæt med at udvide overkroppen opad, så du først udvider den midterste del og herefter den øvre del af brystkassen.
4. Træk altid vejret gennem næsen, for munden er faktisk ikke beregnet til vejrtrækning.

Alle La Danesa’s læsere ønskes et sundt og harmonisk år 2011. Held og lykke med dit nytårsforsæt – og træk så vejret!

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.