Det danske magasin i Spanien

I denne serie lader vi Málagas bygninger fortælle historien. Vi starter her i det romerske teater og tager i senere udgaver til borgen Alcazaba, op på Gibralfaro og videre til katedralen, rådhuset samt den gamle børs.

Málagas mest symbolske bygningsværker er utvivlsomt Gibralfaro og Alcazaba. Men byens historie startede naturligvis lang tid før, nogen fandt på at tage de første spadestik til disse forsvarsværker. Helt præcist hvornår, er der ingen, som ved. Kvalificeret gætteri peger dog på – hvis man ser bort fra neandertalerne og andre hulemalende folk, at ibererne var her først. Fønikerne, grækerne, kartagerne og romerne kom hertil efter dem, og sådan rundt regnet efter Kristi fødsel blev disse folkeslag så efterfulgt af andre. Først var der vandalerne og byzantinerne, senere kom visigoterne og til sidst selvfølgelig også maurerne rendende.
Gennem århundrederne skiftendes de til at lægge krav på forskellige dele af Spanien, inklusive Málaga, der med sin naturlige havn og det frodige bagland var et naturligt mål for erobringshungrende folkeslag.

Efterladte fodspor
Kun nogle få af alle disse stammer satte fodspor, der har kunnet modstå tidens tand og give os håndgribelige beviser på, at de overhovedet har været her. Det romerske teater er et af disse eksempler, Alcazaba et andet. Det var sandsynligvis fønikerne, der først opførte borgen, mens maurerne renoverede og udbyggede. Nogle historikere mener da også, at det netop var fønikerne, som for 3000 år siden grundlagde byen. De kaldte den Malaka (det sted, hvor man salter fisk).
Ellers efterlod fønikerne sig ingen varige tegn på deres tilstedeværelse i byen, mens teatret er et sikkert bevis på, at romerne var her.

Stabilitet og rigdom
Indtil romernes ankomst omkring år 200 f.Kr. levede forskellige folkeslag her ofte samtidigt. For eksempel opholdte søfarende fønikere og kartagere sig ved kysten, mens ibererne måtte holde sig inde i landet.
Romerne, der kaldte byen Malaca, smed så kartagerne ud, og selv bosatte mange af dem sig inde i landet, hvor de dyrkede druer og oliven, og udvandt sølv og kobber i minerne. Romerne medbragte til gengæld anderledes skikke og ny viden såsom kendskab til byggeri af veje, sanitære insatallationer og vandingssystemer.
Romerne medbragte også et nyt sprog; latin.
Málaga voksede og skulle have opnået anseelig status i det romerske imperium. Byen havde sin egen lovgivning, kaldet Lex Flavia Malacitana (også kendt som Lex Malaca). Lovgivningen blev mejslet på bronzetavler, og i 1851 fandt man nogle af disse, som i dag kan ses på det nationale arkæologiske museum, Museo Arqueológico Nacional, i Madrid.
Kopier hænger på Málagas rådhus og i Palacio de la Aduana.

Teatret og dets endeligt
En romersk by med respekt for sig selv skal naturligvis også have et teater. Det i Málaga blev bygget under kejser Augustus (ca. år 100 e.Kr.), hvilket gør det til at af de ældste teatre på den iberiske halvø.
Også romernes tid i Málaga løb ud, og ingen af de efterfølgende folkeslag benyttede teatret. Maurerne, der som bekendt kom invaderede Spanien i 711, brugte det ganske enkelt som et stenbrud, og søjler, søjleskafter og kapitæler anvendtes til at genopbygge Alcazaba. Derefter forsvandt resterne af teatret helt under støv, murbrokker og vækster, men blev i 1951 genopdaget i forbindelse med arbejdet på haverne til et kunstcenter.
I 1994 besluttede kommunen endelig at udgrave teatret. Enkelte skulpturer blev også reddet, og de kan ses på Museo Arqueológico Provincial.
Málagas romerske teater var på trods af alt et lille teater. Det har en radius på bare 31 meter og plads til omkring 4.000 tilskuere. Det blev brugt til teateropførelser og koncerter. Man mener ikke, her var gladiatorkampe.
Selvom det lille teater, der havde engang prægtige søjler og var beklædt med marmor, i dag kun en skygge af sig selv, er det alligevel spændende at se og føle Málagas ældste bygningsværk. Det har overlevet næsten 2.000 år og ligger midt i byen som en meget nærværende påmindelse om svundne tider.


Teatro Romano
Calle Alcazabilla, lige under Alcazaba og kun et stenkast fra Plaza de la Merced.
Her er åbent for besøg hver dag bortset fra mandag.
Tirsdag – lørdag: kl. 10.00 – 21.00
Søndag: 10.00-14.30.
Gratis adgang.

Arkæologisk arbejde pågår stadigvæk.

 

Nærmeste parkering er kælderen ved Plaza de la Merced, kun et stenkast fra teatret.


Da Málaga var Spanias hovedstad
Efter romerne fulgte først vandalerne, dernæst byzantinerne. De besad den sydlige del af landet samt de baleariske øer fra år 552 til 624. Den byzantinske kejser Justinan I havde ambitioner om at skabe et imperium, der kunne måle sig med det romerske, og han gjorde Málaga til hovedstad i den provins, han kaldte Spania.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.