Det danske magasin i Spanien

Man går i banken en tidlig morgen og håber, at køerne ikke er for lange, så man hurtigt kan få sit ærinde ordnet. Rækkerne af ventende kunder er dog lange, eftersom de fleste af kasserne er ubemandede, og de mange kunder må trække lod mellem de enkelte, der er åbne. ”De spiser jo morgenmad,” lyder den selvfølgelige forklaring på personalemanglen.
Mange kan sikkert nikke genkendende til situationen, der lige så godt kunne udspille sig på et kommunekontor, et bilværksted eller nærmest hvor som helst, da det stadig er meget normalt, at man, kort efter at være mødt på arbejde, går ud for at spise sin morgenmad en la calle, altså på gaden eller mere præcist, på en café.
La Danesa har set nærmere på dette fænomen, der virker så forstyrrende på vore fortravlede nordiske sind, og har foretaget en højest videnskabelig undersøgelse på en café kaldet Casa Felipe, der i teorien kunne ligge i en hvilken som helst spansk by.

Morgenmad ude, det mest naturlige
Underkopperne står linet op på bardisken på cafeen Casa Felipe, parate til kaffekopperne eller -glassene til de mange gæster, som hver dag vælger at spise morgenmad her.
Fjernsynet er tændt, nogle gæster kigger på, andre læser dagens avis, mens andre igen sludrer med en ven eller et par kolleger. De har enten taget sig en kaffepause fra arbejdet eller smutter forbi cafeen for at spise morgenmad, før de skal møde på jobbet.
”Vi har omkring 500 gæster hver morgen. Mange kommer allerede ved syvtiden, mens andre spiser deres morgenmad så sent som kl. 11,” informerer indehaveren, José Antonio Flores. Han kan ikke se noget usædvanligt i denne skik. ”Mange begynder at arbejde kl. otte, slutter måske kl. 15, og så har de ifølge ansættelseskontrakten ret til en pause,” fortsætter José Antonio, der også mener, at en café er det mest naturlige sted at indtage dagens første måltid.

En livsstil, der giver længere liv
Dette udsnit af den spanske livsstil kan være én af årsagerne til, at spanierne stadig har en længere gennemsnitlig levealder end det europæiske gennemsnit. Kvinder kan her forvente at blive 84,4 år, mens det europæiske gennemsnit for kvinder er 82 år (i Danmark 80,7), og mænd 77,7 år, hvorimod den europæiske mand kun bliver 75,8 år (i Danmark 76,0).
Ernæringseksperter mener, at det er sundest at få mellem 20 og 25 procent af dagens samlede energimængde fra morgenstunden. Det skulle give energi, sætte gang i forbrændingen og dermed give en god start på dagen, ligesom man med et godt morgenmåltid bedre skulle kunne modstå søde fristelser op ad formiddagen. Men det er ikke grovbrød, müesli, frugt eller grønt, der præger den spanske morgenmad.

Friturestegt dej og kaffe i glas

Det populæreste morgenmåltid består stadig af churros. Tidligere var varm chokolade den foretrukne drik, men kaffen har slået den federe chokolade.
På Casa Felipe tillaves churros friske i køkkenet, og de lange, friturestegte sager, der i princippet bare er en dej af vand og mel tilsat en smule salt og sukker stegt i olie, serveres rygende varme på små fade. Gæsterne dypper dem i den varme drik. De fleste vælger at få kaffen, en café con leche, en sombra eller én af de utallige andre varianter serveret i et glas, og det er egentlig underligt, hvordan det får kaffen til at smage anderledes.
Min nabo i baren får et par stykker ristet brød leveret. Og en kande olivenolie med hvidløg. Hun hælder rundhåndet olie på brødet, som hun presser godt sammen for at få det til at opsuge olien, før hun spiser det. Mine tanker går til alle prædikerne om, hvor skadeligt hvidt brød og for meget olie er, og jeg forventer nærmest, at hun skal falde død om på stedet. Men det lader trods alt ikke til at være helt så sundhedsfarligt.
”Hvede og olivenolie er noget af det sundeste, man kan spise,” insisterer José Antonio.
De fleste alternativer til churros og pan tostado på Casa Felipe indeholder da også hvidt brød, såsom et stort udvalg af bocadillos – med ost, ost og kogt eller lufttørret skinke, pølse eller omelet. Og så kan man få spejlæg, naturligvis stegt i olivenolie, og kager som magdalenas og ensaimadas, der i princippet også er hvidt brød, bare tilsat sukker.


”Altid churros,” Juan, mekaniker

Jeg spiser morgenmad ude, så ofte jeg kan. Og så får jeg altid churros.
Hvorfor spiser du ikke morgenmad derhjemme?
Når jeg står op, skal jeg jo skynde mig af sted på arbejde.
For så at gå ud og spise morgenmad?
Selvfølgelig.
Hvorfor så ikke spise derhjemme først?
Fordi jeg skal skynde mig ud ad døren.

”Brød og olie er dele af middelhavsdiæten,” Fatima, advokatsekretær

Efter at have afleveret børnene i skolen har jeg brug for et pusterum, inden jeg går på arbejde, så jeg mødes med en veninde for at spise morgenmad.
Hvad spiser du normalt?
Churros eller ristet brød med olivenolie og tomat.
Det er da ikke særlig sundt.
Hvad kan være mere sundt end hvede, olivenolie og tomat? Det er en del af middelhavsdiæten.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.