Blækspruttende lækkerier – calamar, sepia og pulpo

Blækspruttende lækkerier - calamar, sepia og pulpo

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Som havdyr betragtet er de måske ikke så sære. I havet omgås de med skabninger som søheste og havkatte, knivmuslinger og vandmænd, der også ligner noget fra en planet i et ikke-parallelt univers, men når de ligger i fiskeafdelingen i supermarkedet henne om hjørnet eller på en tallerken på fiskerestauranten nede på stranden, er de for nogle af os sært mundvandsfremkaldende lækkerbidskener, mens de for andre er klamme sager med slimede fangarme og uappetitlige sugekopper.


Otte- og tiarmede hos fiskehandleren

Calamar. Sepia. Pulpo. Det står der på prissedlerne stukket ned i et udvalg af forskellige former og størrelser af de blækspruttende dyr, der ligger rensede og flotte oven på isen hos fiskehandleren. Og det står der på restauranternes menukort, hvor de er grillede, fritterede eller bare kogte. Men hvad ligger der egentlig bag disse benævnelser?

Calamares er den tiarmede blæksprutte, der også lyder det latinske navn decapodiformes, og som er kendetegnet med den torpedolignende krop med to finner. Den er nært beslægtet med sepia, altså sepiablæksprutten, eller sepiida.

Pulpo er så den ottearmede, den med det store hoved, som er lidt mørk i slimet og har de store sugekopper fast monteret på de kraftige overarme.

Det er de oftest sete sprutter, men der findes omkring 300 forskellige varianter i denne bløddyrsfamilie, cephalopoda, der kommer fra græsk ’kephale’, som betyder hoved, og ’podos’, der betyder fødder, hvilket henviser til, at fødderne – eller i dette tilfælde selvfølgelig fangarme – stikker ud fra deres hoved. Fælles for dem er desuden, at deres mund minder om et fuglenæb.

De har to hjerner, og nogle forskere mener, at nogle af dem faktisk er klogere end hunde. De har tre hjerter og så er de helt døve. Og her en godbid, man måske helst vil have glemt, næste gang menuen står på blæksprutte: på både de otte- og de tiarmede hanner fungerer en af fangarmene som reproduktivt organ.

Hos nogle af de tiarmede, der lever ude i de store have, ser man nogle af de største forskelle mellem kønnene, hvor hanner kun er nogle få centimeter store, mens hunnerne er flere hundrede gange større.

Enkelte blæksprutter har en indvendig skal, nogle blot et stykke brusk, der virker som beskyttelse og til ligesom at holde sammen på dyret, mens andre ikke har andet end det bævrende kød og tentakler eller fangarme, som de bruger til at opnå fremdrift og hvormed de fanger deres føde, som er fisk og skaldyr. 

De ottearmede lever normalt ikke på specielt store dybder og tit i undersøiske grotter, mens de tiarmede ofte skal findes nærmere havbunden, men uanset hvad er der ikke langt derfra og til det spanske køkken.

Til bords med blæk

I Spanien er havdyr som bekendt ikke blot noget, man panerer og kun serverer på onsdage, og blæksprutte er ingen undtagelse, uanset hvor mange fangarme og sugekopper, den måtte have.

Køber man den tiarmede frisk, skal man som oftest selv hive brusken ud af dyret og rense den for det slimede skind, mens man jo normalt kun får fangarmene og ikke den store, runde krop fra den store ottearmede blæk-sprutte.

Calamares Romana har for mange danskere været det første møde med en blæksprutte på en tallerken. De smukke, sprøde og gyldne ringe er netop friterede, men da også en af de mest populære retter i denne henseende. På samme måde paneres og steges Sepia og de små kendt som Chipirones. Begge smager også pragfuldt, når de grilles, gerne til de er nærmest sorte.

Pulpo er derimod en helt anden sag i et køkken. Den skal helst koges, hvorefter den kan serveres som Pulpo a la Gallega, som er skiveskårne fangarme drysset med lidt paprika og olivenolie, eller i en salat, f.eks. en Salpicón med finthakkede tomater, løg, agurk og en håndfuld bredbladet persille.

Begge kan også inkluderes i en gryderet, en Cazuela de Pulpo y Calamares, hvor stykker af bløddyrene koges i en sovs af tomater, løg, hvidløg, persille, laurbær, paprika, fond og lidt hvid alkohol efter egen præference.

Blæksprutterne er naturligvis opkaldt efter den lille sæk med blæk, som de sprutter ud for at forsvare sig og gemme sig i en blæksky og i nogle tilfælde for at dræbe et bytte. Der findes enkelte sprutter, der ikke har blæk, som arten nautilus, men de har til gengæld en skal til deres forsvar. 

Blæk kan købes i gode supermarkeder og delikatesser, hvor det som oftest fås frosset i små poser. Blækket bruges bl.a. til sorte ris, Arroz Negro og Calamares en su Tinta (kogt i eget blæk): Man skal ganske enkelt komme posens indhold i gryden, og det giver en, nå ja, blækagtig smag, der jo heller ikke er nær så ubehagelig, som det kunne lyde.


Kæmpe- og kolosblæksprutterne

Sammen med uhyrer som det fra Loch Nes har kæmpe- og kolosblæksprutterne givet anledning til mange mareridt og eventyrfortællinger, hvor de i Norden blev kaldt Kraken.

Juryen er stadig ude angående førstnævntes eksistens, mens den gigantiske blækspruttefamilie, der består af otte forskellige arter, og som er en tiarmet sprutte, rent faktisk findes. Kolosses latinske navn er Mesonychoteuthis hamiltoni, mens kæmpen kaldes architeuthis dux,

Den største skulle være kolosblæksprutten, som man foreløbig har fanget tre af – unger ganske vist, som vejede omkring 450 kilo. Ingen har endnu lykkedes at fange en af kæmperne, og der er nogen tvivl om, hvor store de rent faktisk kan blive. Men den er set på havene, og engang imellem finder man en strandvasker, så man ved, at de kan måle op til 18 meter og veje så meget som et ton.

Og lidt inspiration til et godt mareridt; dens øjne kan måle op til 60 cm i diameter, og den har otte tykke fangarme med hundredvis af sugekopper, der igen har en ring af skarpe tænder, samt to længere arme til indfangning af bytte, hvilket har gjort dem berettiget til historier om overfald på skibe.

Det er endnu ikke klarlagt, hvor præcist architeuthis dux hører hjemme, men den menes at findes i alle verdenshavene.

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa