Det danske magasin i Spanien

Lopper betragtes af mange som tegn på dårlig hygiejne, mangel på rengøring eller misrøgt, men det er ikke sandt. Alle dyr kan få lopper, lige meget hvor meget man sørger for dyrets hygiejne.

Med mindre ens dyr lever helt isoleret fra andre dyr, kan det ikke undgås, at dyret før eller senere får lopper. Selvom det ikke har noget med hygiejne at gøre, er det nødvendigt, at indehaveren af dyret er opmærksom på lopperne og gør alt for, at dyret ikke igen får lopper.

Loppernes trivsel
Lopper trives bedst om sommeren, hvor næsten alle dyr har lopper. Dyret smittes almindeligvis gennem nærkontakt med andre dyr eller i naturen. Lopper er fantastisk gode til at hoppe og kan hoppe hele 30 cm. Derfor kan de uden problemer hoppe hen på et forbipasserende dyr. For at kunne lægge æg, er lopperne afhængige af blod og foretrækker derfor at angribe hunde og katte.

10 æg ad gangen
Et døgn efter at loppen har taget blod fra hunden eller katten, lægger den sine æg i dyrets pels. En hunloppe lægger 10 æg ad gangen og kan i løbet af sit liv lægge flere hundrede æg. Årsagen til at loppen lægger så mange æg, er at æggene ikke sidder fast i hundens pels, og derfor nemt falder af hunden eller katten. De æg, der bliver på pelsen, klækkes efter ca. en uge og spreder sig til resten af dyrets pels. I et varmt klima lever lopperne sjældent længere end 4 uger. En fuldvoksen loppe er 2-4 mm lang og er et brunt, blankt og vingeløst insekt.. Dens krop er omgivet af en hård skal, der beskytter den mod farer fra dens omgivelser.

Hvordan opdager man lopperne?
Det er svært at få øje på lopperne, da de bevæger sig meget hurtigt, men af og til kan man se små mørke prikker i dyrets pels. Det bedste tegn på, at ens dyr har lopper, er, at dyret klør sig mere end normalt. Andre tegn er at dyret gnider sig op imod genstande, slikker og bider sig i pelsen eller ryster sin pels mere end normalt. Hvis dyret er hårdt angrebet af lopper, ser man ofte, at det får store sår på ryggen og bagbenene.

Loppebid er den mest almindelige grund til, at en hund eller kat bringes til dyrlægen. Faktisk skyldes 90% af alvorlige hudproblemer hos hunde og katte et loppeangreb. Loppebid er meget irriterende og forårsager store kløe. Grunden til at kløen bliver gradvist værre er, at dyrets spyt indeholder enzymer og histamin, der gør kløen værre.

Lopper kan også angribe mennesker
Lopper kan også leve af blod fra mennesker, selvom de foretrækker blodet fra hunde og katte. Når et menneske bides af en loppe, kan der opstå kraftig kløe, og bidet ligner mest af alt et myggestik. Hvis man vågner op om vinteren med et myggestik, er der stor sandsynlighed for, at det faktisk er et loppebid. Almindeligvis er der flere bid ved siden af hinanden, ofte på underarmene, lårene og fødderne.

Forebyggende behandling
Det findes flere gode forebyggende præparater mod loppeangreb. Det er nemt at anvende disse præparater, da de kun skal anvendes en gang om måneden. Det er forholdsvist nemt at komme lopperne til livs. Den bedste måde at anvende det forebyggede præparat på er ved at applikere præparatet forskellige steder på dyrets pels. Desværre er det umuligt at undgå lopper, men med en regelmæssig forebyggende behandling, kan man lettere komme lopperne til livs, når de først har bosat sig i hunden eller kattens pels.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M.
contact@petvetkamu.com
www.pervetkamu.com
Tlf. 952 667 333


 

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.