Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

 

Ekstrem fedme eller overvægt er det mest almindelige problem blandt katte og skyldes fejlernæring. En kat anses som overvægtig, hvis den vejer 20% mere end dens idealvægt. Hvis man kan føle kattens ribben, anses katten for at have en normal vægt, hvorimod en tyk kat almindeligvis har fedtet hængende på maven, som slingrer fra side til side, når katten går. Der er stor forskel på de forskellige racers idealvægt, derfor kan det være svært at bedømme, hvorvidt ens kat er overvægtig eller ej. Derfor er det altid en god ide at henvende sig til en dyrlæge, der nemt kan vurdere om katten er overvægtig.

Sørg for at din kats vaner ændres
Overvægt er meget almindelig hos steriliserede, kastrerede og ældre katte. Det skyldes, at disse katte er mindre aktive end andre katte, og derfor også har en lavere forbrænding. Der er en teori om, at hvis man giver kattekillinger en forkert kost, kan det forårsage overvægt, når killingen bliver voksen. Kattekillinger op til fire måneder har brug for meget mere energi pr. kg. kropsvægt end en fuldvoksen kat. Hvis man fodrer en kattekilling med foder beregnet til voksne katte, er killingen derfor nødt til at spise mere, end den har behov for. Den spiser derfor også ofte for ikke hele tiden at være sulten. Det kan hurtigt udvikle sig til en dårlig vane, som fortsætter, når katten er fuldvoksen, og sandsynligheden for at den bliver overvægtig stiger.

Hvordan slanker man sin kat?
Det er svært at sætte en kat på slankekur, da den har en meget selvstændig adfærd. Hvis man ikke giver den nok mad, kan den godt finde på at flytte ind til naboen, hvis maden er bedre der. Det er derfor vigtigt, at man finder den rette balance mellem den mad, katten får og dens aktivitetsbehov. Hvis der er tale om en let overvægt kat, kan det ofte løses ved at sørge for, at katten får rigelig med motion, samtidigt med at man stopper med at give den godbidder som leverpostej el.lign.
Man kan også lære sin kat at gå tur. Det eneste, det kræver, er en sele og initiativ fra ejerens side. En anden måde at holde sin kat aktiv på er ved at lege med den. En ting, man ikke må gøre, er at give katten slankemedicin.
Ofte når en kat er meget overvægtig, fristes man til at reducere dens foderportioner, men katten vil hurtigt forsøge at finde andre måder at stille sin sult. En kats appetit mindskes nemlig ikke, som hvis der var tale om et menneske. Katten begynder derfor at tigge om mad for at stille sin sult.

En effektiv måde at slanke sin kat er derimod at købe et speciel vægtreducerende foder. Ved at begrænse fedtindholdet og øge fiberindholdet mindskes energiindholdet, og katten kan få større portioner.
Den større mængde foder og fiberindholdet betyder, at kattens appetit hurtigere stilles, og katten er mæt i længere tid. Med specialfoder får katten også alle nødvendige vitaminer og mineraler. Hvis man er i tvivl om, hvor store portioner man kan give sin kat, står der altid på foderposen, hvor store portioner der anbefales. Det er vigtigt, at man giver katten den rette mængde foder i forhold til kattens vægt.
Hvis katten vejer 7 kg, og man ønsker at reducere dens vægt til 5 kg., skal man give den mængde foder, som der står på indpakningen. Dog skal disse instruktioner ses som vejledende, da mængden af foder selvfølgelig også afhænger af den pågældende kat. Hvis man følger indpakningens instruktioner og katten ikke taber sig, bør man nedsætte mængden af foder.
Hvor meget foder din kat har brug for afhænger i sidste ende af dens forbrænding, alder, og hvor meget motion den får. Hvorvidt det lykkes at slanke sin kat er i stor grad afhængig af, hvor motiveret kattens ejer og familie er, samt hvor ofte man tager katten til dyrlæge og får den undersøgt.

 

contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333
 

Af Susanne Kamu Skandinavisk Smådyrsklinik Autoriseret dyrlæge, D.V.M.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa