Det danske magasin i Spanien
Vintermad – Rabo de Toro

Så er det frem med den store og tykbundede stegegryde.

Rabo de Toro, eller oksehale, er i denne forstand ensbetydende med den traditionelle spanske gryderet, der i sagens natur er tilberedt med haler af okse, men også med en mængde grønsager og urter og vine, som alt sammen er braiseret med masser af tålmodighed og, ikke at forglemme, generøse mængder af kærlighed.
Det er en herlig, fyldig og varm efterårsret, der nemt skulle være klar til servering i et snuptag efter blot en halv eller måske en hel dag ved gryderne.

Opskriften er til ca. 4 personer.
Ingredienser:
2 kg oksehale
2 store finthakkede løg
6 fed finthakkede hvidløg
1 stor finthakket gulerod
1 rød finthakket peberfrugt
1 grøn finthakket peberfrugt
1 stilk finthakket blegselleri
1 dl olivenolie
1 spsk. paprika
2 laurbærblad
1 generøs bundt af urter, f.eks. timian, rosmarin og/eller oregano
1 bundt hakket, bredbladet persille
2 nelliker
4 store, solmodne og finthakkede tomater
2 dl rødvin
2 spsk. brandy
1 tsk. friskkværnet peber
Salt efter smag


Fremgangsmåde:
Skær oksehalerne i stykker ved leddene, eller bed slagteren om at udføre den del af tjansen; men uanset hvordan arbejdsfordelingen er, så drys stykkerne med salt og peber.
Varm derefter olivenolien i den tykbundede gryde, og svits halestykkerne, til de får en flot og mørkebrun farve. Tag dem op af gryden og sæt til side.
Svits de hakkede løg og hvidløg i det samme fedtstof, tilsæt gulerod, peberfrugt og selleri, og lad disse grøntsager svitse med et minuts tid. Læg derefter oksehalestykkerne tilbage i stegegryden sammen med urter og de resterende ingredienser, inklusive urter, vin og brandy.
Lad det, som nu er blevet til en oksehalegryde, koge op, og skru så ned for blusset til simre-punktet. Derefter skal retten have lov til at boble stille og roligt i omkring tre til fire timer, hvorefter kødet er så mørt, at det som i bedste zen stil falder af benene.
Smag til med salt. Tag halestykkerne op. Sovsen blendes eller sies, alt efter eget behag, og koges eventuelt yderligere ned til den ønskede tykke og mørke sovs, der kunne minde om smeltet chokolade.
Server med groft brød, eller som her nogle bjælker af groft skårne pommes, patatas fritas.

Tyrehaleretten skulle stamme fra 1500-tallets Córdoba, hvor retten var tilberedt på denne facon efter en tyrefægtning.Den såkaldte tyrefægter fik, og får såmænd stadigvæk, når han eller hun i publikums bizarre målestok har været dygtig, først ét, dernæst det andet af den kære afdøde tyrs ører, og har tyrefægteren været exceptionel, så belønnes dette med, at også tyrens hale skæres af og gives til denne matador.
Kulinariske nørder mener dog, at retten har sine rødder hos de gamle romere.
Men halen er stadig et pragtstykke i gryden, uanset om tyren har set sin sidste stund i en arena, eller, som den burde, på en græsmark.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.