Det danske magasin i Spanien
Don Justos katedral – en enkelt mands enorme livsværk

Don Justos katedral – en enkelt mands enorme livsværk

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

23 kilometer stik øst for Madrid ligger Spaniens mest bemærkelsesværdige katedral, nemlig den, som er blevet bygget af Justo Gallego egenhændigt. Ja, han har selv bygget en hel katedral af brugte byggematerialer, og det har vakt interesse i hele verden at denne tidligere munk, uden byggeteknisk uddannelse og uden byggetilladelse, har bygget en katedral til Guds ære. Don Justo døde den 28. november 2021, 96 år gammel, og hans død har givet fornyet interesse for dette usædvanlige projekt. Vi er taget til Madrid for at se på katedralen.

Katedralen ligger i byen Mejorada del Campo og det var her, at Justo Gallego Martínez blev født i 1925. Han mistede sin far som 9 årig og måtte fra helt ung arbejde på familiens gård for at hjælpe sin mor Anastasia med driften. Som 12-årig var han selv ansvarlig for gårdens drift. Under borgerkrigen (1936-39) studerede han bøger om slotte og katedraler, og det var her, at hans interesse for grandiose bygningsværker blev vagt.

Katedralen som den ser ud i dag
Et kig hen imod udgangen inde i katedralen
Der findes 12 sådanne små kupler

Allerede som barn havde han et stærkt gudsforhold og det betød, at han lige efter borgerkrigens afslutning i 1939 meldte sig ind i en munkeorden. Men da han fik tuberkulose kort tid efter, måtte han forlade ordenen pga. smittefaren, og han vendte hjem til Mejorada. Mens han var syg lovede han Gud, at hvis han blev rask, ville han bygge en katedral til ære for Jomfru Maria som tak.  

Arbejdet startede i 1961 på et grundstykke, som Don Justo havde arvet i Mejorada del Campo. Han havde også arvet lidt penge, så han lagde ud med at købe en Landrover til at fragte materialer med. Så gik han i gang og tænkte ikke på byggetilladelse og den slags. Han brugte hvad han kunne finde eller støve op af brugte byggematerialer, men havde en slags plan eller vision i sit hoved for, hvordan katedralen skulle komme til at se ud. Men han havde ikke nogen tegninger eller udregninger. Når han blev spurgt om han virkeligt selv har bygget det hele svarer han: ja, jeg har bygget det hele selv med lidt sporadisk hjælp af hold-ved-montører. Det er alt. Det er mig, der har bygget katedralen.

I et af de to klostre ses denne statue af Mother Teresa
I et af klostrene findes denne store mødesal
Sådan nogenlunde skulle katedralen komme til at se ud når den er færdig

I dag har katedralen et flademål på 4700 m2, der er et 35 m. højt hovedtårn samt 12 mindre tårne, 28 kupler, heraf en hovedkuppel på 35 m. i diameter, en krypt, 2 klostre, en dåbsafdeling, et hovedskib i to etager og mere end 2000 vinduer. Ved Don Justos død havde arbejdet pågået i 60 år. Hver morgen stod Don Justo op kl. 3.30 om morgenen og arbejdede hele dagen på sit værk. Han var livet igennem vegetar og var en meget beskeden, from og flittig mand. Han følte, at han havde en opgave i livet og det var at bygge på katedralen. Om den blev færdig i hans levetid eller ej, kerede han sig ikke om. Han sagde, at han ville bygge alle de dage Gud gav ham, og så måtte katedralen se ud som den nu kom til, når han døde. Det bekymrede ham ikke.

I dag er katedralen næsten færdig og der et projekt i gang som hedder: ”lad os færdiggøre Don Justos katedral”. Bag dette projekt står organisationen Mensajeros de la Paz (Budbringere for fred), som har hovedsæde i Madrid og arbejder for fred og social lighed i over 50 lande. Se: mensajorosdelapaz.com   Websitet er på både spansk og engelsk og fortæller om organisationens arbejde som omfatter hjælp til familier i udsatte områder, suppekøkkener, hjælp til hjemløse, ensomme ældre og handikappede og så også støtte og indsamling af midler til at gøre Don Justos katedral færdig.

Her ses trappen op til hovedskibet nede fra krypten
Detaljer fra byggeriet
Hovedskibet

I katedralen kan man se en kunstners illustration af hvordan katedralen skulle komme til at se ud ifølge Don Justo. Det er, hvad man har at gå efter for at færdiggøre projektet. Den færdige katedral ser på illustrationen meget flot og speciel ud. Der er både nytænkning og visioner i udformningen, ja, måske er katedralen inspireret af Antonio Gaudí, den verdensberømte catalanske arkitekt, der bl. a. har tegnet katedralen La Sagrada Familia i Barcelona.

Selv om Don Justos katedral ikke er helt færdig i dag, er den alligevel et besøg værd, for det er kun mindre detaljer der mangler. Hele grundplanen og al murværket er bygget. Men især bør man besøge katedralen pga. det enestående monument over en enkelt mands tro på Gud som den repræsenterer. Man kan ikke undgå at blive rørt og bevæget af at gå rundt i alle bygningerne og se hvad én mand har kunnet præstere i ét liv. Det er meget specielt og gribende.

Den færdige katedral i en kunstners illustration
Den færdige katedral i en kunstners illustration
Farverige malede glasvinduer liver op

På websitet: catedraljustomensajeros.com kan man se et interview med Don Justo på spansk på over 1 time. Selv om han her er over 90 år gammel er han meget åndsfrisk og fuld af vigør. Interviewet ligger på YouTube hvor der også ligger en mængde kortere videoer om Don Justo og hans enorme projekt. En af videoerne er fra Don Justos lidt kiksede TED-talk. https://www.youtube.com/watch?v=7riAu6mNPt0

Katedralen var tænkt som et samlingssted for alle mennesker, mænd og kvinder, fattige og rige, troende og ikke-troende, for alle religioner og trosretninger til Guds ære. For at katedralen kan komme til at opfylde sit formål er der oprettet en crowdfunding på https://onemancathedral.com/   hvis mål det er at indsamle 40.000 € så den kan blive færdig og godkendt af de katolske myndigheder som officiel kirke.

Erik i en tænksom stund
Katedralen set fra siden
Sjov og anderledes ser den ud

Da Don Justo døde i 2021 blev der skrevet artikler om ham i mange store aviser så som The Guardian, The Times, The New York Times, The Telegraph, The Los Angeles Time, for blot at næve nogle få, så man må sige at denne mands ensomme værk har fået stor bevågenhed ude i verden som det usædvanlige monument det er over tro, standhaftighed, vision og viljestyrke. Og ikke mindst flid.

Katedralen ligger på adressen: C. de Antonio Gaudí, 10, 28840 Mejorada del Campo, Madrid.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa