Úbeda – den magiske by

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Der er ca. 250 km. fra Málaga til Úbeda, så man bør tage en overnatning, og man bør køre over Granada, for ellers rammer man ikke den exceptionelt flotte tur hen over Sierra Mágina. Úbeda ligger i Jaén provinsen og Sierra Mágina rummer provinsens højeste bjerg kaldet Mágina på 2164 m.o.h.  Det skal vi se nærmere på, for ca. 80 km. nord for Granada ad motorvej A-44 drejer vi af mod Pegalajar, som jeg i årevis har beundret fra motorvejen hver gang vi kørte nordpå.    

Pegalajar ligger nemlig meget smukt på en slags afsats halvt oppe af bjerget, så nu skulle det være. Og vi blev ikke skuffede, for byen er speciel og pudsig. Vi parkerede ved rådhuset på udkig efter kaffe og pan con tomate, da kl. var 11 og en halvsult havde meldt sig. Der var ikke en bar i sigte, så vi spurgte et par lokale som alle sagde, at vi skulle gå hen til La Charca – dér var der barer. Hvad mon denne charca er, tænkte vi, idet ordet betyder vandpyt. Da vi endelig fandt pytten, viste det sig, at det var et stort, muret, åbent vandreservoir, der fra tidernes morgen var blevet brugt til at regulere vandmængden, der strømmer ud fra byens kilde: Fuente de la Reja. Lige i dag var der ikke noget vand i, men når der er, er det sikkert et herligt sted at sidde og drikke kaffe. Og ganske rigtigt var der barer der var åbne, men her i december var det koldt og vi måtte pænt sidde inde i baren og nyde serveringen. Byen har flere pæne ting at se på, herunder det nøgne klippeparti La Serrezuela, men vi skal jo videre hen over Sierra Mágina.  

Vores rute tager os først op imod byen Mancha Real, og på vejen passerer vi et specielt udkigspunkt kaldet Siete Pilillas på venstre hånd. Her bør man lave et lille stop, for man har en storslået udsigt ud over landskabet mod nord, og herfra kan man springe ud i sin paraglider og herfra starter der tilmed en spændende vandrerute: Sendero La Serrezuela, som er en rundtur på 7 km. rundt om den klippe vi kunne se nede fra Pegalajar. Det kribler og krabler for at komme ud på den rute, men det må blive næste gang, for vi skal jo til Úbeda. 

Vi kører igennem Mancha Real og tager JA 3106 hen imod og forbi byen Torres, som ligger smukt på en bjergside. Efter Torres hedder vejen JA 3107, og den er både vild og smuk. Hen over bjergkæden slynger den sig, forbi passet Puerto de Albánchez, hvorfra der er en betagende udsigt ned over landskabet mod øst. Vi kan også se det højeste bjerg her i Sierra Mágina bag os. Vi kører igennem byen Albánchez de Mágina med et gammelt tårn der balancerer på toppen af en tynd klippe og vi beundrer en helt speciel klippeformation der rager helt umotiveret op i landskabet og som hedder El Torcal Albánchez. Et meget specielt syn. 

Videre går det mod byen Jimena, men inden vi kommer så langt, bliver vores opmærksomhed via et skilt henledt på et sted der hedder El Pinar de Cañava med en rute kaldet: Ruta de los Caracoles. Det kan vi ikke sidde overhørig, så vi svinger til venstre og kører ad en smal, snoet vej op for at få vores nysgerrighed styret.  Efter 5-6 km. kommer vi til et skilt der fortæller om El Pinar (en fyrretræslund). Vi kører videre indtil vi ser skiltet: Ruta de los Caracoles. Her parkerer vi og følger ruten et stykke. Den fører hen til en slags stenbrud, hvor der boede mænd, der brød sten. De havde bygget huler af sten helt uden brug af cement eller mørtel, og det var jo en bedrift. Det var for at man kan se disse mærkværdige boliger, at stien er anlagt. En lidt speciel afstikker men fin og med en fantastisk udsigt ud over dette betagende landskab. 

Vi kører nu hen imod byen Jódar, hvorfra en landevej fører os direkte til Úbeda. Vi ankommer således sidst på eftermiddagen og parkerer oppe på byens centrale plads, Plaza de Andalucía, idet vi ved, at pladsen hvor paradoren ligger er fredet og ikke har parkering. Nu triller vi med vores lette bagage ned ad Calle Real til Plaza del Ayuntamiento og lige bagved ligger Plaza Vázques de Molina, hvor paradoren ligger. Det er en af Spaniens ældste paradorer og den er indrettet i et renæssancepalads (Palacio de Dean Ortega) fra 1500-tallet. Det er et must at bo her, når man besøger byen, for dels er det et fornemt sted, som er sjovt at opleve, og dels ligger kirken La Sacra Capilla del Salvador lige et stenkast væk. 

Det var i denne lille kirke at den danske journalist Charlotte Rørth mødte Jesus i 2008. Hun har efterfølgende skrevet flere bøger om mødet, som var ganske specielt, idet hun så Jesus som i et hologram på en grusvej i Palæstina mens hun stod inde i kirken. Hendes første bog ”Jeg mødte Jesus” blev en bestseller og hun har siden holdt mange foredrag om mødet og DR lavede for få år siden en Tv-serie om hende. 

Jeg har selv besøgt kirken flere gange og første gang var der en speciel energi derinde og både jeg og Tue følte os svimle og fik en let kvalme. Men denne gang mærkede vi ikke noget her, men jeg er sikker på at der findes stærke åndelige kræfter i Úbeda, for jeg fik selv en stærk åndelig ´skylle´ hen over mig i San Juans kloster/museum. 

Næste dag besøgte vi som det første det kloster, hvor San Juan de la Cruz døde. San Juan (1542-1591) er en af Spaniens største mystikere og én, hvis digte jeg studerede på uni som spanskstuderende. Jeg følte dengang en særlig tiltrækning til denne munk, der allerede som ung havde oplevet flere åbenbaringer. Sammen med Santa Teresa de Jesus (som var hans samtidige og ven) regnes han for at være den ypperste repræsentant for den spanske mysticisme. Nu er der lavet et museum til hans ære i det kloster, hvor han døde og som ligger ganske tæt på paradoren i Calle Carmen 13. 

Lige efter at vi har løst billet og jeg træder ind i kirken (som er bygget i det rum, hvor San Juan døde) mærker jeg en stærk åndelig energi skylle ned over mig. Den er svær at beskrive, men er yderst behagelig og opløftende. Den var ikke forbundet med noget syn men blot med en tydelig rislen gennem kroppen og en følelse af at være i kontakt med noget ophøjet. De andre i selskabet (Erik, Tue og Hanne) mærkede ikke noget, og måske gjorde jeg pga. min stærke kontakt til en anden stor mystiker, den danske intuitive begavelse Martinus (1890-1981) om hvis omfattende værk jeg har skrevet 9 bøger på engelsk (6 af dem er udkommet på dansk). Men det er en anden historie. Se newspiritualscience.com 

Sjovt nok var det kun i kirken at jeg oplevede den særlige energi. I de mange andre rum mærkede jeg ikke noget. Museet rummer fine rum med interessante memorabilia fra San Juans liv og værk. Bl.a. kan man se en voksfigur af San Juan sidde og skrive i sin celle. Et besøg på dette museum er et must. 

Ganske tæt på museet, i Calle Cervantes 6, ligger Úbedas arkæologiske museum, som er anlagt i et meget smukt mudéjar hus fra 1400-tallet. Mudéjar betyder ”dem der blev tilbage” og refererer til de ex-muslimer (der nu var konverteret til kristendommen), der blev tilbage i Spanien efter Granadas fald i 1492. Museet er fyldt med fund fra byen og omegn helt tilbage til stenalderen og er ganske interessant. 

Endelig skal vi se La Sinagoga del Agua (https://sinagogadelagua.com/en/home-2/) som er højst interessant og med en pudsig historie. Der er tale om en synagoge med tilhørende bolig, som blev brugt som bedehus for de sidste jøder, der boede i Úbeda. Synagogen ligger i Calle Roque Rojas 2 i centrum, og den blev opdaget, da man ville ombygge et hus til turistlejligheder og lave P kælder. Det var under dette arbejde, at man helt uventet stødte på dette fund af en underjordisk synagoge med tilhørende bolig. Synagogen er i to etager med et samlingsrum øverst og et sted for rituelle bade nederst. Nederst findes der også en brønd, som stadig fungerer, og det er deraf at synagogen fik sit navn: Sinagoga del Agua. Man kan stadig se det rituelle bad samt boligen for de jøder, der boede der i det herrens år 1492, det år, der af de kristne blev kaldt: annus mirabilis – miraklernes år. 

Grunden til, at det med kristne øjne var et mirakelår var, at der for det kristne Spanien fandt 3 store begivenheder sted: 1. De sidste muslimer forlod landet, da Granada faldt den 2. januar efter lang tids belejring af det kristne kongepar: Isabel og Fernando. Dermed var La Reconquista (tilbageerobringen) tilendebragt og hele landet på kristne hænder efter mere end 700 år. 2. Cristoffer Columbus opdagede Amerika og 3. De sidste jøder blev smidt ud af landet. Det er denne sidste begivenhed vi kan se afspejlet i synagogen, for i det tilstødende køkken kunne man se, at boligen var blevet forladt i hast. Men det var også tydeligt, at beboerne troede, at de hurtigt ville komme tilbage til deres hjem, men det skete aldrig. De måtte gå i landflygtighed sammen med de andre 200.000 spanske jøder, som derefter blev spredt over hele verden. 

Måske skal det nævnes, at det med at smide både muslimer og jøder ud det samme år, var som at skyde sig selv i foden, for muslimerne var dygtige agerbrugere og havde bygget de mange vandingsanlæg, hvormed man kunne overrisle markerne og få mad på bordet.  Nu var der færre til at dyrke jorden og de kristne kunne i starten ikke finde ud af hvordan vandingsanlæggene fungerede. 

Og jøderne sad jo på handel og finansiering, så hvem skulle nu tage sig af disse vigtige samfundsinteresser? Ingen, så Spanien oplevede efterfølgende en sand økonomisk og erhvervsmæssig nedtur. Ja, landet gik i frø, og det tog lang tid før man fik det på fode igen. Men selvfølgelig hjalp opdagelsen af Amerika på budgettet, da store rigdomme snart begyndte at strømme ind – men kun til overklassen og kongerne. 

Men tilbage til synagogen i Úbeda. Det var rørende at se dette sted, der i over 500 år ligget ubemærket hen. Historien beretter, at der på et tidspunkt lå en damefrisørsalon i rummet og at damen brugte vandet fra brønden uden at vide, at hun her befandt sig i en historisk perle af et arkæologisk fund. 

Synagogen kan kun besøges på en guidet tur, og man skal reservere plads, hvilket man gør på turistkontoret på Plaza Andalucía. 

Jo, der er masser af magi i Úbeda, som bare ligger der og venter på vores besøg. 

Af Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa