Det danske magasin i Spanien
Åndedrætsbesvær og hoste

Vi alle er trætte af Corona, men det lader ikke til at Coronaen er trætte af os. I skrivende stund stiger smittetallet overalt.

Det medfører en masse sorg, både hos de sygdomsramte, men også hos andre mennesker, hvor lockdown rammer både følelsesmæssigt og økonomisk, med alle de mange foranstaltninger, der ordineres for at holde smitten så lavt som muligt. Det skaber smerte og stor lidelse.

Selvmordstallene er på vej op, og mange rammes af depression og dårlige nerver parallelt med den truende økonomi og usikre tro på den politiske situation. 

Sorg og lunger er ofte en bagvedliggende årsag til luftvejsproblemer.  Lungerne er de mest sårbare organer, vi har, også pga. af de mange giftstoffer vi omgiver os med. Desuden er det nu årstiden med de erfaringsmæssige forskellige angreb af både virus og bakterier, som ofte sætter sig på lungerne. Det kan f.eks. være med slemme hosteangreb, ofte med gispen efter vejret og kortåndethed. 

Derfor er det godt at være opmærksom på, at tage vare på din lungefunktion i de kommende måneder. En god og ubesværet vejrtrækning er livsvigtig og gør livet lettere og er med til at holde os sunde selvom vi ikke tænker over vejrtrækning i hverdagen.  

90-97% af den ilt vi indånder, bruges til mitochondriernes (cellernes kraftværk) til dannelse af ATP (adenosintrifosfat), der er den energi, der skal bruges til mange processer i kroppen. Allerede fra 20 års alderen nedsættes lungefunktionen.

En voksen person trækker vejret gennemsnitlig mellem 15 – 20 gange i minuttet. Det bliver til ca. 22.000 –  30.000 gange i døgnet. Hvis vi ikke trækker vejret, går hjertet i stå.

Når du trækker vejret, bliver ilten taget ind gennem lungerne og transporteret til blodet. Ved udånding udskilles den største mængde syre kuldioxid,  som er et affaldsstof, tilbage til lungerne og ledes ud af kroppen med udåndingsluften. Ved gode lunger, rigelig motion og ilt sker det uden problemer, men mangler du ilt pga. dårlig vejrtrækning, bliver det til en belastning af de øvrige udskillelsesveje.

Hoste er ofte et overset symptom. Et dansk studie viser, at 4% af den voksne befolkning lider af hoste. Dvs. at de har hostet i mindst 4 uger eller ofte mere. Mange med hoste tager det bare som en del af deres hverdag og reagerer ikke på det. Somme tider er hosten ledsaget af pibende vejretrækning og/eller ophobning af slim. Det er ikke normalt. Årsagen til hosten kan være mange. F.eks. astma, bronkitis, bihulebetændelse, allergi m.m.

Har du sådanne vedvarende problemer, må du gå til lægen og få hjælp, men der er også mange ting, du selv kan gøre.

Kosten

Kost og ernæring er vigtig for at holde lungerne sunde. Vi kan spise mad, der er godt for lungerne, så vi på måde hjælper til en god lungefunktion og til at kunne trække vejret frit.

Undgå for meget syredannende mad som f.eks. kød, sukker, kaffe og andre koffeinholdige drikke.

Udgå at spise færdiglavet og pakket mad. Lav selv din mad. Det behøver ikke at tage lang tid, hvis maden tilberedes med omtanke. Hold dig fra dåsemad og dåsedrikke. Udeluk fuldstændig alle former for energidrikke og andre drikke med kunstige sødemidler.

Spis gerne 5 måltider dagligt i form af 2 større og 3 mindre. Til de små mellemmåltider er det en god ide at holde dig til nødder, grønsager, evt. mager yoghurt.

Spar på mælkeprodukterne derunder også fede oste, cremede desserter, chokolade, hvidt brød og pasta.

Sørg for at få friske, allerhelst økologiske grønsager hver dag f.eks. gulerødder, kål, agurk. Lav nogle gode salater, gerne iblandet gode krydderier og hvor du bruger citronsaft i dressingen i stedet for balsamico. Brug gerne en god kvalitet olivenolie. Drik også en masse rå safter. Drik dem langsomt i små slurke, nærmest tyg dem. 

Spis rigeligt af årstidens frugter, gerne citrusfrugter, der er rige på C-vitaminer. De kan medvirke til at forebygge hoste og slim. Spis godt med bær især blåbær. Der regnes med at ca. 600 gram frugt om dagen er godt. Suppler gerne med tørrede frugter.

Det anbefales af eksperter at ca. 40 – 45% af dine kalorier til en lungediæt, overvejende skal komme fra gode kulhydrater. Sørg for at dine kulhydrater stammer fra sunde fødevarer f.eks. brune ris, Quinoa, majs, boghvede, hele kerner samt forskellige nødder og frø. Hørfrø tages evt. i form hørfrøolie.

Fede fisk renser lungerne og har en god effekt på både lunger og åndedrætssystem.

Æg og bælgfrugter er gode proteinkilder.

Suppler din kost med vand af god kvalitet. Det er vigtigt.  Alt for mange mennesker drikker slet ikke rent vand. Sørg for mindst 6 glas vand, der ikke er blandet med noget andet. Det styrker og renser luftvejene.

Spar på saltet og brug evt. en velsmagende god urtesalt. Salt binder væsken og kan overbelaste dine lunger, der så får svært ved at få ilt nok og således medvirke til dårligt blodomløb.

Kosttilskud

 • Sørg som altid for et godt og let optageligt multivitamin/mineralprodukt. 
 • Tilføj dertil ekstra B vitaminer i et samlet kompleks der indeholder rimelige gode doser.
 • Suppler med ekstra C-vitaminer gerne med bioflavonoider.
 • Ekstra tilskud af zink kan være en god ide.
 • Selen kan også tages med god effekt. 
 • Magnesiumtilskud kan også være en hjælp.
 • Ekstra A vitaminer er gode for dine slimhinder 
 • D vitamin er god for lungefunktionen, derfor sørg for at dit D vitamin i blodet er tilstrækkeligt.
 • Omega 3 fedtsyrer er især vigtige til din lungefunktion. Fås både i flydende eller kapselform også til veganer og vegetarer.
 • N- Acetyl- Cysteine også kaldet NAC er et kosttilskud, der sikkert og effektivt har vist sig, at kunne nedsætte hostefrekvensen og lette åndedrætsbesvær.
 • NAC er en molekylær variant af cysteine. Af eksperter bliver NAC anset for at være mere stabil og effektiv end selve aminosyren cysteine. NAC er slimløsnende og også god til kronisk bronkitis, astma og cystisk fibrose, emfysem og andre lidelser i luftvejene. Der er lavet mange undersøgelser, der viser NACs effektivitet. Den er patenterbar. Det er måske en af grundene til, at den er blevet mere kendt end selve cysteinen. 
 • Det menes, at mange ældre og kronisk syge ofte kan have stor udbytte af denne aminosyre.
 • Kan være meget gavnligt til diabetikere, men bør kun tages i moderate doser.
 • Kan Jang er navnet på et produkt, der indeholder 2 urter Andrographis paniculata og Eleuthrococcus senticosus også kendt som Russiskrod også kaldet Sibirsk ginseng. Andrographis er et gammel velkendt middel mod forkølelse og til at lette inflammation i luftvejene, men også til at lette en hoste både i akutte tilfælde og til dem, der lider af kronisk hoste.
 • Russisk rod er kendt for at være immunstimulerende, fremme udholdenhed og modstandskraft. Forbedrer både den mentale og fysiske ydeevne, og giver en god energi og modvirker stress. Den må gerne tages over længere tid.
 • Reishi er en svamp, der menes at være immunstimulerende og især god til folk med kronisk bronkitis, hoste, forskellige vira og en lang række andre lidelser. Reishi menes at være sikker at tage over længere perioder, men dog er der en mulighed for at udvikle en allergi overfor Reishi, hvis du bruger den i mere en 3-6 måneder. Det kan måske derfor være en ide at tage en pause, og så starte igen, hvis du føler, den gør dig godt.

Tips

 • Sørg for at få masser af frisk luft. Hav- og bjergluft kan udrette mirakler. Bor du ved havet så sørg for at indånde den friske havluft dagligt. Eller nyd bjergluften hvis den er tættere på.
 • Det kan være en rigtig god ide at lære åndedrætsøvelser hos en terapeut, der er uddannet i åndedrætsteknikken.
 • Vores hud kaldes for vore andre lunger. Vær derfor opmærksom på at undgå synetiske stoffer og brug i stedet for, til din beklædning, naturlige stoffer som bomuld, bambus, silke osv.
 • Én af de første clairvoyante jeg besøgte som ung, startede med at sige til mig, at jeg aldrig måtte gå i syntetisk tøj. Dengang forstod jeg ikke årsagen, først senere kunne jeg forstå det. Jeg havde nemlig som ung en sart lungefunktion. Det er vigtigt, at alle hudens porrer kan ånde.
 • Vi lever i et varmt land og derfor bruger mange antiperspiranter.  De forhindrer porrerne i at komme af med giftstofferne. Brug i stedet kun naturlige deodoranter uden aluminium. Nogle terapeuter hævder, at hvis du ikke kan spise eller drikke det, bør du ikke komme det på din hud, der er semipermeabel.
 • Brug af og til en god tørbørstning af hele kroppen. Det hjælper med til med, at porerne lettere kan ånde.
 • Det er ideelt at trække vejret ind gennem næsen, her filtreres og opvarmes luften, og så ånde ud gennem munden.
 • Blød motion som f.eks. yoga, Tai Chi eller lignende kan styrke lungefunktion. Der findes i nogle byer specielle motionsgrupper for en bedre lungefunktion.
 • Når du går derhjemme så syng og dans alt, hvad du kan holde til. Det bringer liv og glæde til både krop og psyke. Måske kan du ikke holde til så meget i begyndelsen, men holder du ud, kan du i løbet af kort tid mærke, at udholdenheden bliver større og større.
Af Anni Dahms

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.