Det danske magasin i Spanien

Hos voksne, vaccinerede hunde kan en parvovirus-smitte passere næsten symptomfrit, men både uvaccinerede hvalpe og ældre hunde med et nedsat immunforsvar kan rammes meget hårdt. Hos uvaccinerede hvalpe fører en parvovirus ofte døden med sig.

I Spanien findes virusen hele året rundt. Sygdommen har et hurtigt forløb og giver en akut blodig diarré med en karakteristisk skarp lugt, kraftige vedholdende opkastninger, sløvhed og feber i varierende grad. Hunden kan hurtigt miste både væske og blod med stor utilpashed som følge. Sygdommen er enormt smitsom og spredes gennem direkte kontakt med virusinficeret afføring. Den smitter kun hunde, men mennesker kan overføre smitten indirekte, efter at have været i kontakt med en syg hunds afføring.

En forebyggende behandling består af vaccination, der ikke giver fuld beskyttelse, men dog en vis immunitet mod denne virus.
Vaccinerede hunde bliver sjældent alvorligt syge, men får en let overvindelig mave-tarminfektion og bliver uden behov for medicinsk behandling raske igen efter et par dage.
Hvalpe med akut, blodig diarré bør straks have dyrlægebehandling. Dyrlægen koncentrerer sig om at få væskebalancen tilbage ved hjælp af intravenøs væsketerapi, ved at kontrollere opkastningerne og bekæmpe sekundære bakterieinfektioner med antibiotika.
Det er vigtigt at få fastsat den rigtige diagnose fra starten, eftersom der findes flere andre sygdomstilstande, som kan give lignende symptomer. F.eks. forstoppelse, visse tarmparasitter og nogle typer lever- og nyresygdomme.

Hjælpen ydes på klinikken, men efter væskebalancen og hundens almene tilstand er stabiliseret, kan hunden oftest komme med hjem.
Hjemme bør hunden holdes i et varmt godt ventileret rum. Den almene hygiejne i hundens nærmiljø bør være i top, da hunden, med sin gode lugtesans, kan blive alvorligt deprimeret over at opholde sig i et værelse, der stinker af afføring og opkast. Nærmiljøet skal steriliseres i en klor-opløsning, hvor kloret blandes med vand i forholdet 1:30.
Hvis hunden har fået afføring på sig bør den også vaskes. Hvis der er flere hunde i familien, bør den syge hund holdes isoleret. Som før nævnt overføres smitten gennem inficeret tøj og hænder, så man bør være omhyggelig med sin egen hygiejne. Familiens øvrige hunde bør have en ekstra vaccination mod parvovirus.

Hundens mave og tarmsystem har brug for total hvile og derfor bør en streng diæt overholdes. Ikke før den har været fri for diarré og opkastning i 24 timer, bør den gives foder. Den skal have vand, men i meget små portioner for at undgå, at den kaster det op igen. En hund på 50 kg. må højst drikke en dl vand hver halve time. På apoteket kan der købes specielle opløsninger, men nogle hunde nægter at drikke dem. Man kan evt. forsøge at give den isterninger i stedet.
Væskebehovet for en hund på 10 kg med diarré og opkastninger er mere end en liter pr. dag. Hjemme kan det være svært at give hunden så meget væske, specielt hvis den på grund af opkastninger ikke kan holde den i sig. Det kan derfor blive aktuelt at bringe hunden til klinikken for en daglig "væske-påfyldning", indtil hunden har det så godt, at den selv orker at drikke.
Der er situationer, hvor hunden bør indlægges. For at mindske tiden hvor den skal være indlagt, skræddersyer dyrlægen nogle anvisninger som hjælp til hjemmet, eftersom hunden bedst kommer til kræfter i dens eget kære hjem.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333


Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.