Jeg blev færdiguddannet som adfærdsforsker for omtrent 10 år siden. Som adfærdsforsker og instruktør har jeg en stor viden om træning af hunde, og jeg er i stand til at løse de fleste hverdagsproblemer. Men hvis der er tale om mere omfattende problemer, er den almindelige træning ikke altid tilstrækkelig. Jeg følte derfor, at det var nødvendigt at udvide mit virke, så jeg kunne gå dybere ind i de problemstillinger, der kan opstå med en hund. Derfor valgte jeg at videreuddanne mig til hundepsykolog.
Hvad laver en hundepsykolog?
Hundepsykologens arbejde består i at foretage en undersøgelse af hunden for at forsøge finde ud af, hvorfor hunden har det dårligt. Der kan være mange grunde til hundens adfærd, der kan være tale om smerter, frygt eller tidligere dårlige oplevelser. Ofte kan der også være tale om understimulering. Som hundepsykolog er det vigtigt for mig at have et godt samarbejde med en dyrlæge, så jeg nemt kan udelukke, om der er tale om smerter eller en sygdom. Når sygdom er udelukket kan jeg begynde at arbejde med hundens symptomer gennem træning. Det er vigtigt at komme helt til bunds, ellers opstår symptomerne igen indenfor en kort periode.
En hundepsykolog taler ikke med hunden. Derimod læser man hundens opførelse og kropssprog for at finde ud af, hvad problemet kan være. Desuden kigger man også på hundeejerens adfærd, og hvordan forholdet mellem hund og ejer er. Hos dyrlægen ser man ofte, hvordan ejeren i bedste mening forstærker hundens frygt gennem sin væremåde. Det skyldes, at vi har en tendens til at menneskeliggøre vores hund, og derfor trøster den, når der opstår ubehagelige situationer. Set ud fra et hundeperspektiv forstærker vi faktisk hundens frygt ved at trøste den og fortælle den, at vi godt er klar over, hvor ubehagelig situationen er.
For en dyrlæge er det også rart at kunne samarbejde med en hundepsykolog, da dyrlægen kan henvise til psykologen, når der ikke er tale om en decideret sygdom. Jeg er meget glad for mit samarbejde med Skandinavisk Smådyrsklinik og håber at andre dyrlæger i nær fremtid vil få øjnene op for de mange fordele der er ved at samarbejde med en hundepsykolog.
Spørgsmål og yderligere information om hundepsykologi kan fås ved henvendelse til dyrlæge Susanne Kamu.
Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M, contact@petvetkamu.com, www.petvetkamu.com, Tlf. 952 667 333
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001