Lastvogne fra forsvaret på El Hierro.
El Hierro: stadig frygt for vulkanudbrud
Det rumler stadig i undergrunden på El Hierro.
Forsvarsminister Carme Chacón var i går på øen for at overvære lastvogne og andet materiel fra forsvarets katastrofeberedskab, Unidad Militar de Emergencias (UME), blive losset i øens største by, Valverde. Hun holdt en kort pressekonference sammen med formanden for De Kanariske Øers lokalregering, Paulino Rivero (CC), hvor hun bl.a. sagde, at forsvaret bliver på øen ”så længe det er nødvendigt”.
Lastvognene skal bruges i evakueringen af øens godt 11.000 beboere, skulle vulkanen Lomo Negro gå i udbrud.
Forleden blev 53 personer evakueret fra de mest udsatte områder, ligesom myndighederne lukkede en tunnel, der forbinder øens to største byer.
Det nationale geografiske institut ING undersøger nu, om magmaen under El Hierro, der er en vulkanø, præcis som alle de andre Kanariske Øer, er på vej til Jordens overflade.
De mange tusinde jordrystelser, som er registreret siden juli, var indtil tirsdag blevet målt mellem 12 og 15 km under overfladen. Men i tirsdags registrerede seismologer det mest bekymrende jordskælv. Det målte ganske vist kun 2,3 på richterskalaen, men det indtraf kun to km nede, hvilket får videnskabsfolk til at tro, at et udbrud er nært forestående.
Efter dette skælv sendte de kanariske myndigheder en fax, forklarer El País, til forsvarsministeriet for at bede om assistance. Den består foreløbig af 31 soldater, seks lastvogne, fire busser og to terrængående køretøjer.
Forsvarsministeren manede også til ro og sagde, at forsvarets beslutning om at sende katastrofeberedskabet til øen kun skal ses som en ”præventiv foranstaltning.”
Rederier og luftfartsselskaber, der opererer på øerne, er blevet bedt om at være parate til at hjælpe med en eventuel evakuering.
Borgmestrene danner fælles front.
Borgmestre beder staten betale lysregningen
Borgmestre i Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella og Mijas, insisterer nu på, at staten skal betale for belysningen langs motorvejen A-7.
De sidste næsten 20 år er regningen for belysningen af vejstrækningen, som hører under staten, blevet betalt af kommunerne, og det er gennem årene blevet til sammenlagt godt 11 millioner euro. Disse penge vil borgmestrene gerne have tilbage i kommunekasserne.
For at lægge pres på regeringen har de, som det ses på billedet, dannet fælles front ved en pressekonference. Her forklarede de, at de har rettet fire henvendelser til staten, uden endnu at have fået et svar, og derfor har de nu bedt elselskabet om fremover simpelthen at sende regningen til staten.
Alene i 2011 er priserne allerede steget ca. 11 procent.
Elpriserne fastfryses
Regeringen har besluttet at fastfryse elpriserne.
Industriminister Miguel Sebastián kunne i går meddele, at priserne ikke stiger til oktober, hvor en stigning på 5,9 procent ellers var ventet.
Hele elsystemet har gennem det seneste årti akkumuleret et underskud på 22 milliarder euro, noterer Málaga Hoy, og dette underskud anses som værende forbrugernes gæld. Gælden afdrages lidt efter lidt via elregningen, men nu har regeringen altså besluttet, at der ikke skal afdrages mere i år, hvilket, erkender man, er en politisk beslutning.
Samtidig skulle gælden dog heller ikke stige.
I 2011 steg elektriciteten allerede i januar med 9,8 procent og i juli med 1,5 procent.
Marihuana nok til en container.
Anholdelse af belgier i Mijas førte politiet til marihuanaplantage
Guardia Civil anholdt i går en belgisk mand i Mijas, som var eftersøgt af Europol.
Hans fulde navn er ikke offentliggjort, kun hans initialer, FVB, oplyser Diario Sur. Han var eftersøgt bl.a. for meddelagtighed i et væbnet tyveri af en lastvogn i Belgien. Han var idømt knapt fem års fængsel for forbrydelsen, men mens han afventede afsoningen, slap han under det belgiske politis radar og ud af landet.
Her i Spanien blev manden, der beskrives som farlig og medlem af et kriminelt netværk, som havde en marihuanaplantage i Alhaurín el Grande. Politiet fandt der 55 marihuanaplanter på en samlet vægt af godt 34 kilo, som skulle have været sendt til et andet europæisk land.
Men in Black.
Spanien kommer til at lide
Spanien kommer til at lide og bringe mange ofre, sagde en sortseende kong Juan Carlos i går, da han deltog i en afskedsfrokost i kongressen. Frokosten er en tradition, men den madglade konge havde alligevel ringet til formanden for kongressen, José Bono, for at gøre opmærksom på, at han gerne ville deltage, skulle han blive inviteret.
Frokosten fandt sted i Bonos kontor, og forsamlingen bestod af kun syv såkaldte repræsentanter for demokratiet, der ses på billedet, hvor Kong Juan Carlos flankeres af statsminister José Luis Zapatero (tv.) og formanden for kongressen, José Bono.
Ved ankomsten til frokosten sagde kongen så, at han forudsiger, at Spanien kommer til at lide endnu mere og bringe flere ofre.
Familiebillede fra indvielsen af BCC, med kronprinseparret Felipe og Letizia ved komfuret sammen med bl.a. Juan Mari Azak.
Verdens første maduniversitet i San Sebastián
BCC, eller Basque Culinary Center, er navnet på verdens første universitet for kokke, der netop er åbnet i den baskiske by.
Her skal 53 studerende den 3. oktober påbegynde fire år lange studier og eksperimenter til en grad i gastronomisk videnskab,
Med til indvielsen forleden var kronprinseparret Felipe og Letizia. Også flere medlemmer af den spanske kokkeelite, som Juan Mari Azak, Martín Berasategui og Pedro Subijana, der sammen med deres catalanske kolleger, Ferran Adrià og afdøde Santí Santamaría, var med til at revolutionere omverdenens opfattelse af det spanske køkken. Bortset fra selvfølgelig Santamaría er de også blandt initiativtagerne til BCC, en gruppe der desuden inkluderer flere internationale kokke som René Redzepi fra Københavns Noma og britiske Heston Blumenthal. Denne creme af kokke kommer også til at undervise på skolen.
Det er ikke tilfældigt, at de har valgt at give universitetet et engelsksproget navn; det er åbent for alle nationaliteter. Det er heller ikke tilfældigt, at det ligger i netop San Sebastián, da det er den by i verden, som har fleste Michelin-stjerner per capita.
Regnen silede også over Leo Messi.
Barcelona gik en tur i Minsk
Champions League-kampen i aftes i Minsk, hvor hjemmeholdet Bate Borisov tog imod FC Barcelona, fortabes nok snart i glemmebogen. Kampen, der det meste af tiden foregik i silende, hviderussisk regn, blev spillet som var det i slowmotion. Alligevel lykkedes det Barca at få fem mål i nettet, mens hjemmeholdet aldrig fandt kassen.
Dermed er Barcelona i toppen i sin gruppe, foran AC Milan. Også Real Madrid, der tirsdag fik 3 – 0 mod Ajax Amsterdam, fører i sin gruppe.
Valencia lykkedes i aftes at få et point mod Chelsea (1 – 1), mens Napoli sejrede 2 – 0 over Villarreal.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001