Det danske designeventyr i Monda – Helle Byrn

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
I et yderst sparsomt lokale har 14 forventningsfulde elever taget plads. Lokalet har stået tomt i små 30 år, men med næp og klør har Helle Byrn kæmpet for at få det til at se nogenlunde hæderligt ud til første skoledag. Sådan begynder historien om Marbella Design Academy. I dag, små 25 år senere, er Helles designskole blevet så stor, kendt og eftertragtet, at 161 elever fra 57 lande er tilmeldt hendes Bachelor of Arts godkendte uddannelser.
 
Hun kom som alenemor med tre børn og lidt mønt på lommen efter sin skilsmisse. Hun kunne ikke et ord spansk, havde aldrig været her før og kendte ikke en sjæl.
“Nu gør jeg det, tænkte jeg. Skal min drøm om at bo under sydens sol udleves, skal det være nu. I dag kan jeg godt se, det var lidt vovet, men det tænkte jeg ikke over dengang, fortæller Helle Byrn. Dengang var i 1993.
For at få betalt sine regninger kastede Helle sig over alt fra at sælge helseprodukter til at arbejde i Tivoli World og skrive artikler for det forhenværende medlemsblad for Dansk Spansk Samvirke. Og så fik hun med mellemrum nogle opgaver fra nogle gamle kunder i Danmark. Det var opgaver, der gik på design, som havde været Helle Byrns erhverv, siden hun i 1976 forlod Danmarks Designskole som indretningsarkitekt. Det var dét, hun brændte for. Og dét hun gerne ville tilbage til. Men her i Spanien.
 
 

We Will and We Are

Helle Byrn fik i foråret 1995 ideen til at lave en international designskole i Marbella. Hun sammensatte et fireårigt uddannelsesforløb og med en uforklarlig vilje fik hun samlet 14 elever til sin første skolestart i oktober samme år. Det skete via klassisk networking, mund til mund og pressemeddelelser, som hun insisterede på at få lokale radioer og aviser til at publicere. “Jeg havde ingen penge, men gav aldrig op. Det ligger i min opdragelse. Al stress fik jeg vendt til positiv energi, og så fik jeg mig godt organiseret på hjemmefronten,” husker Helle Byrn med reference til sine tre børn. “De havde lang skoledag til kokken fem. Derfra var jeg mor, som blev rundet af med godnatsang klokken otte, og så arbejdede jeg videre frem til midnat. Til tider var det hårdt, men det var vejen frem. Og inderst inde nød jeg det.” Troen på sit projekt, med en velfungerende familie og egen designskole på Costa del Sol, drev hende frem. Over indgangen til Helles første lejede undervisningslokale i Marbella skrev Helle med store bogstaver “We Will and We Are”,
som bedst oversættes til “Vi er kommet for at blive”. Og sådan blev det. Men i et helt andet størrelsesforhold, end nogen havde kunnet forudse.
 
helle byrn2
 

Alle troede pludselig på Helle

Første år på Marbella Design Academy gik økonomisk i nul. Der var ingen løn til Helle og maden på bordet blev skaffet takket været hendes sideløbende freelance jobs. Året efter kom der lidt flere elever til og Helle fik sin første medarbejder på lønningslisten. Senere kom yderligere en underviser til, og der blev gjort mere ved lokalerne, men Helle Byrns drøm om en statsanerkendt designskole blev større og større. At få skolen statsanerkendt af det spanske undervisningsministerium er imidlertid noget af en mundfuld, for det kan kun ske med en skolebygning på mindst 2.000 kvadratmetre, som tilmed skal været bygget efter en række specielle krav. Men Helle fandt løsningen i landsbyen Monda lidt nord for Marbella, hvor hun også havde fundet sit private ståsted. Her købte hun en grund med sin bror og svigerinde. Vel var grunden kategoriseret som “rustik”, men den uopslidelige iværksætter var sikker på, hun nok skulle få kommunen overtalt til at give hende den nødvendige byggetilladelse. Det fik hun også, for da opførelsen af en designskole ville være givende for byen, kunne byggetilladelsen falde på plads. Det kunne finansieringen derimod ikke. “Jeg fik afslag i alle banker, indtil jeg fandt ud af, at min revisor ikke havde indleveret mine regnskaber til selskabsstyrelsen. Derfor måtte jeg med en ny revisor begynde forfra med flere årsregnskaber for at søge lån til byggeriet. Alt blev forsinket halvandet år, men så lykkedes det – næsten da,” fortæller Helle, mens hun griner. Banken ville nemlig give hende 950.000euro og projektet lød på 1,2 million euro. Men heller ikke denne gang gav Helle Byrn op. Hun fik konstruktøren til at låne hende de sidste 250.000 euro. Han troede nemlig på Helles projekt. Det samme gjorde Monda, de kommende elever og ledelsen fra University of Bedfordshire, som, med deres blåstempling af designskolen, har gjort uddannelsen international brugbar. Alle eleverne får således efter endt uddannelse fra Marbella Design Academy tildelt en Bachelor of Arts titel af University of Bedfordshire. Titlen har samme værdi som hvis de havde studeret på et universitet i England. På bare seks år fik Helle Byrn kontruktøren betalt, og den danske designpige har for alvor fået gang i forretningen og – vigtigst af alt – fået sin drøm udlevet. “Jeg har aldrig ladet mig styre af penge.
 
marbella design academy
 
 
Det er passionen for design og for at skabe noget, der driver mig. I midten af september 2008 var første skoledag i den ny skolebygning. 70 elever var tilmeldt uddannelserne. Det var naturligvis en kæmpe tilfredsstillelse,” fortæller Helle fra den hyggelige terrasse, der hører til kantinen på hendes skole. I dag har Marbella Design Academy 161 elever, som er fordelt på de tre linjer; Graphic Design & Media, Fashion & Manufacture og Interior Architecture & Design. Uddannelserne er treårige og koster 10.800 euro om året. “De penge er givet godt ud, for nær alle vores elever er efter endt uddannelse kommet i job. Og jeg mener nær alle,” kommer det ordfast fra Helle Byrn, som uddyber: “Vores akademiske niveau er højt, for hver enkelt elev har markant mere undervisningstid med lærerne her end andre steder. Det skyldes, vi ikke er presset og mærket af nedskæringer, som på mange andre uddannelsesinstitutioner.” Men eleverne får meget mere end en god uddannelse. De får også en international tilgang til livet og en god tid i hyggelige Monda. “Næsten alle vores elever bor i dele-lejligheder i gåafstand til skolen. De betaler lige omkring 250 euro i husleje og spiser frokost på skolen for tre euro om dagen. Så det er ikke voldsomt dyrt at studere her, specielt ikke for de elever, der har legater og uddannelsesstøtte med sig fra deres hjemlande,” forklarer Helle, som har elever fra de mest fjerne egne – men kun to fra Danmark. “Vi har elever fra Sverige, Finland, Island og Færøere, som får deres uddannelsesstøtte med sig. En dansker kan desværre ikke få Statens Uddannelsesstøtte (SU) med sig. SU forlanger at alle vores 57 nationaliteter opfylder SU´s betingelse for en speciel optagelsesprøve. Det til trods for at skolens adgangsbetingelser er godkendt af University of Bedfordshire. Det er helt urimeligt,” mener Helle, som fortsat lever i håbet om, at tingene en dag vil ændre sig. Hidtil er det den eneste kamp, hun endnu ikke har vundet.
Marbella Design Academy arbejder sig ihærdigt mod at nå de 230 elever, som er skolens maksimale kapacitet. Det syder af liv og kreativitet på skolen, som konstant har mellem 23 og 25 ansatte. Idag er skolen drevet at et godt organiseret Team der hver har deres betydningsfulde brik i den store helhed. Størstedelen er undervisere, man der er også folk i særskilte afdelinger for økonomi og marketing, hvor blandt andet Helles to døtre har sine pladser. “Skolen skal bestå – for altid. Derfor er testamentet allerede skrevet. Mine børn får naturligvis deres, men der bliver også en bid af skolen til en håndfuld trofaste og dygtige medarbejdere, som har været med de seneste år og som kæmper sit for at få tingende til at fungere. Det giver mig tryghed og ro i sindet, at mit livsværk kan bestå uden mig,” fortæller Helle Byrn, der på ingen måde viser svaghedstegn, selvom hun har passeret pensionsalderen.
 

Lykkelig uden mand

Hun har sin faste gang på skolen – og hun nyder det. Men hun nyder også at have overskud til andre ting. “Mit barnebarn får al den opmærksomhed, hun har brug for. Al den tid jeg ikke havde som mor, har jeg nu som mormor, og det er en gave,” fortæller Helle Byrn, som taler lige så kærligt om sine dyr. Og der er mange at tale om. Med tre heste, fem hunde, 25 påfugle og en hær af katte, kalkuner og høns er hendes private hjem en lille zoologisk have. I farten glemte vi hendes papegøje, der taler dansk (!) “Jeg er lykkelig og taknemmelig for alt hvad jeg har opnået,” gentager Helle flere gange. Og hun har skabt det hele selv. Der er bestemt ingen mand, der har hjulpet til.
Engang i slutningen af 90’erne var hun gift i tre måneder med en forvirret svensker og i samme årrække så hun i smug selveste Sean Connery, som dengang var hyppig gæst i Marbella “Den historie er ikke noget jeg er stolt af, men jo Sean Connery, som jeg kendte ham, var en fasinerende mand med en stor karisma og så var han dejlig jordbunden.
De sidste mange år har der simpelthen ikke været tid til en mand i min super travle hverdag.” kommer det smilende fra den danske designer, inden hun skal tilbage til skolen. Som designer har hun kreeret mange smukke ting. Men som iværksætter er hun eminent. Marbella Design Academy giver genlyd i hele Europa. Det er et stykke enestående dansk erhvervshistorie på Costa del Sol.
 
helle byrn1
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com, Foto/Video: Simon Goltermann

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa