Den Skæve Vinkel: Jimmy Lund Henriksen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Han har aldrig været begejstret for sit fornavn– men holder ellers rigtig meget af sig selv, sine gerninger og sit væsen. Lokalt er han bedst kendt for sine fotos og sin kreativitet, men Jimmy Lund Henriksen har mange skjulte talenter, muntre sider og en usædvanlig baggrund.
Han er et festligt væsen, som har svært ved at sidde stille. Det er let at få en skæv vinkel på Jimmy, for han har altid gang i noget nyt. Han elsker livet, tager nogle chancer og får sine slag – men der er aldrig plads til ynk.
Dagens gæst er født på Bornholm, opvokset hos bedsteforældrene, udlært maskinarbejder, været supersælger af kaffemaskiner, passioneret guitarist og fotograf, familiefar og aktiv i lanceringen af anti-aging produkter. Der er nok at tage fat på.

De dyre hobbyer

”Børn skal have kreative, frie hænder – også i et musiklokale”, mener Jimmy Lund Henriksen. Og det fik den unge mand heldigvis også. Allerede som femårig fik han sin første guitar af sine bedsteforældre, og hvis urolige Jimmy ikke kunne sidde stille i timerne, sendte klasselæreren ham ned i musiklokalet.
”Som tiårig kom jeg med i mit første band. Vi var ikke gode – men vi var yndige. Nogle år senere blev det til gengæld rigtigt godt. Masser af gele i håret og solskinsøen lå for vores fødder,” fortæller Jimmy, som aldrig vil glemme de tider. Passionen for guitarer har fulgt ham hele livet.
”Jeg har stadig en håndfuld guitarer og et par samlerobjekter, som jeg værner om. Men jeg har absolut spillet bedre, end jeg gør i dag. Det er svært at finde plads til det hele,” fortæller Jimmy, som man roligt kan kalde passioneret fotograf. Det fylder godt op med avanceret foto og redigeringsudstyr i hjemmet, hvor et nyt fotostudie er blevet indrettet. ”Jeg har ikke tendens til billige hobbyer, indrømmer han ærligt. Til gengæld lever og ånder han for det, han gør.
”Jeg vil have mere end bare et godt foto. Jeg søger historier, dokumentar og detaljer. Alle er fotogene og alle har en historie i deres ansigt. Og det er den, jeg søger,” forklarer den danske fotograf. Hans præference er sort/hvid, portrætter, skygger og struktur, men han elsker alle typer opgaver og går altid ambitiøst til værks. Til gengæld tager han kun ud til et bryllup, hvis han får frie hænder.
”Et bryllup skal fortælles gennem fotografens øjne – sådan lidt reportageagtigt. Sådan bliver det ofte bedst. Et bryllups job er meget mere end kage, vielsesring og et godt billede af Onkel Ejnar,” mener Jimmy. Ordene kommer naturligt og humoristisk. Men man er ikke i tvivl om, han mener det. I sit kartotek har han et par hundredetusind fotos. Alt gemmes – intet slettes. Jimmy er perfektionistisk. Der er masser af fotos til både at gøre kunden, og fotografen selv, tilfreds.

Til kaffe hos Jimmy

Tilfredse blev kunderne også med ”hans” kaffemaskiner. Succeshistorien om virksomheden Scanomat har Jimmy Lund Henriksen været en aktiv del af. Jimmy er udlært maskinarbejder og havde supplerende weekendarbejde på nogle barer.
”Jeg kunne lide branchen, men fandt hurtigt ud af, at jeg hellere ville sælge til branchen end arbejde i den. Derfor reagerede jeg på et jobopslag fra Scanomat, som dengang lige havde udviklet verdens første fuldautomatiske Cappuccinomaskine,” fortæller Jimmy, som blev udstyret med et Kraks kort, en kasse brochure, en gammel bil og 50 kontrakter. ”Kom igen når de er skrevet under,” var de sidste ord Jimmy fik med på vejen. Men Jimmy kom hurtigt igen. Han blev supersælgeren på Sjælland og senere eksportchef, stifterens højrehånd og medlem af bestyrelsen.
”Jeg var med på en spændende rejse til at gøre Scanomat stort. Vi gik fra et mindre kontor i Glostrup og til at bygge en stor fabrik og hovedkontor i Kokkedal. Vi kom ud i den store verden og jeg fik rejst verden rundt,” fortæller Jimmy, som mest af alt mindes den gode holdånd.
”Holdningen var; tag ejerskab over dit job og du kommer langt her. Det er lige mig, og jeg elskede det.” Jimmy var i Scanomat i tyve år, da han vemodigt måtte sige op af hensyn til sin hustru.
”Gitte fik konstateret Sclerose. Lægernes viden og behandlingsmuligheder var, og er stadig, er begrænsede, men sikkert er det, at man syd for Alperne lever bedre med sygdommen. Solen gør noget godt ved os, og så var det godt at komme væk fra det danske arbejdsmarked, hvor Gitte havde slidt og slæbt,” fortæller Jimmy Lund Henriksen, som i ’07 flyttede med familien sydpå.
”Det var en udfordring – men en god udfordring. Børnene Mads og Emilia var ikke så gamle, så de faldt hurtigt til. I dag er de flydende i dansk, spansk og engelsk og, som vi ynder at sige det, rigtige verdensborgere. Vores datter på tyve er allerede fløjet fra reden”, fortæller familiefaderen, som ville ønske, han havde samme alder.
”Jeg elsker livet og tog gerne turen én gang til. Det irriterer mig dog at jeg skal op at tisse om natten. Men det er jo nok fordi, jeg er ved at blive en moden herre,” griner han. Ældre bliver vi alle, men Jimmy gør sit for at holde sig ung.

Ung for altid

De sidste par år er der blevet investeret stort og arbejdet hårdt på at få en række nye helseprodukter og online portaler lanceret. Det er alle såkaldte anti-age produkter til hår, hud og make-up.
”Der er en klar tendens til, at folk ønsker at holde krop og sjæl i form længere og udsætte ældning processen så lang tid som muligt. Derfor er det en branche i rivende udvikling og med massiv vækst. Vi er kommet rigtig godt i gang, og inden længe lancerer vi en ny cannabis creme mod specifikke knogle- og ledsmerter og særlige hudlidelser” afslører Jimmy, som er den kreative mand i det forholdsvis nye familiefirma. Han er selv 54 og har det fint med sin alder.
”Men det gør da ikke spor, hvis folk synes, jeg holder mig godt,” er de sidste ord fra den kreative sjæl. Han har svært ved at sidde stille – men er kommet for at blive. Og der kommer helt sikkert til at ske en masse.

Ti Skæve til Jimmy

1. Har du et hemmeligt talent?
Det har vi alle! – Jeg er en ganske habil guitarist. I mine yngre dage blev mit band Avelon ”verdensberømte” på Bornholm. Vi var opvarmningsband for både D-A-D, Thomas Helmig og Shu-bi-dua. Tager jeg guitaren frem til et privat selskab i dag, går gæsterne derimod hurtigt hjem.
2. En ting, du gerne ville gøre om i livet?
Kun småting. Jeg er glad, for den jeg er, og de ting jeg har gjort.
Men det nager mig, at min kone friede til mig – og ikke omvendt. Vi havde da været sammen i ni år og jeg kunne ikke tage mig sammen. Det var for slapt.
3. Hvad gør dig nervøs?
Når min kone tiltaler mig med fornavn. Så ved jeg, den er gal.
Ellers gør tanken, om jeg har gjort det godt nok som far, mig nervøs. Men det tror jeg nu nok, jeg har.
4. Det viseste råd, du nogensinde har fået?
”Spar på pengene, mens du har dem. Alle sparer først, når de ikke længere har dem”. Det var min mormors råd, og jeg har altid haft det i baghovedet. Min mormor og morfar betød alt for mig.
5. Hvem ville du gerne drikke en øl med?
HKH Kronprins Frederik. Jeg er royalist, og han virker som et ualmindeligt friskt og tiltalende væsen. Jeg tog også gerne en øl med den tyske fotograf Peter Lindbergh. Han er eminent og kan noget specielt med sort/hvid. Dagens sidste øl tager jeg med David Bowie. Cool, ultimativ og altid forud. Men det må blive på den anden side…
6. Tror du på gud?
Det korte svar – ja!
Jeg er opvokset i et kristent hjem, har læst det nye og gamle testamente og bedt fadervor langt ind i mine teenageår. Jeg tror på, der er noget større end os selv, men jeg tror ikke bibelsk på en skabende og opretholdende gud. Uanset hvem man er, mener jeg, det er historisk lærerigt at læse biblen.
7. Har du et hjertebarn?
Ikke noget specifikt. Men jeg er et blødt og empatisk mennesker, der gerne stiller sine fotografiske ydelser til rådighed for sager, der hjælper udsatte. Jeg ville ønske, jeg kunne gøre noget for de hjemløse. Vi var i Danmark i julen og konsekvent købte jeg ”hus forbi” af alle, der solgte det. Ofte blev det til 8-10 stykker om dagen af samme udgave – flere dage i træk. Men det er jo peanuts set i den store helhed.
8. Har du et godt ritual?
Hele familien spiser altid morgen- og aftensmad sammen. Mobiler og alt andet elektronisk slukkes. Og så spiser vi, snakker og kommer hinanden ved.
9. Det kan jeg ikke li’ ?
Falske og selvhøjtidelige mennesker. Og folk, der ikke har selvironi.
Verden har brug for mere selvironi. Jeg praler gerne med mine dumheder.
10. Hvor står du om ti år?
Enten sidder jeg på en hyggelig taberna og får et godt glas med min kone. Hun er min soulmate og vi kan sludre i timevis. Eller også hænger jeg i en mast eller står i en affaldscontainer i min kamp for at få det optimale foto.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa