Moringa
– Superfood dyrkes på Costa del Sol
Livets træ
Det vokser som ukrudt. Ja, sådan siger man tit. Men denne gang skal det handle om noget helt andet end ukrudt. La Danesas journalist har været i Cajiz, Vélez-Málaga for at besøge virksomheden Moringa Spain, som arbejder med planten moringa, nærmere bestemt arten moroinga oleifera (peberrodstræ på dansk). I Afrika er denne plante sågar kendt under navnet ”Livets træ”.
”Det hele begyndte for tre år siden, da vi funderede over, hvad vi kunne gøre for at skabe rentabelt arbejde for os selv og for området, for arbejdsløsheden er jo høj. Vi havde overvejet at dyrke avokado eller mango, men det er der jo meget af allerede. Så gennem internettet fik vi øjnene op for moringa.” Det er Salvador Rodríguez Bravo, der fortæller, og han fortsætter: “Moringa er et produkt, som får meget mere opmærksomhed i USA. I Sydamerika, Indien og Afrika, specielt i meget fattige dele af verden, har man også fået øjnene op for dette produkts fordele, og nu forventer vi også, at Europa følger efter. I dag er alle moringa-produkter på det europæiske marked importeret fra for eksempel Sydamerika og Indien. Vi fandt ud af, at moringa gror i subtropisk klima. Det er, hvad vi har her, så vi besluttede at forsøge – og det virker! Vi er de første til at gro moringa i Spanien og også de første i Europa. Pt. har vi har skabt beskæftigelse for 70 dyrkere i området.
Rig på ernæring
Salvador er omhyggelig, da han fortæller, at moringa ikke er en helbredende plante, men at det derimod handler om, at den er rig på ernæring.
Det drejer sig om en planteart, hvor næsten alle delene enten kan spises eller anvendes i vækstbaseret ernæringstilskud. Hos Moringa Spain handler det primært om blad og frø. Frøene er meget rige på Omega 3, 6 og 9 og indtages hele. Salvador advarer imod at spise frøene, for tilsyneladende smager de forfærdeligt. Bladene tørres og males til pulver, og alternativt kan de tørrede blade anvendes i madlavning eller fungere som te i kogt vand.
Moriga er en god kilde til vitaminer og mineraler i store mængder. Bladene indeholder bl.a. mere end 90 næringsstoffer og 46 forskellige antioxidanter. Dertil er de bl.a. meget rige på B-vitaminerne B1, B2, B6 og B12, og for at vise det i tal…
Moringa indeholder:
– 31-35 procent protein
– 15 gange mere kalium end bananer
– 17 gange mere kalcium end mælk
– 10 gange mere A-vitamin end gulerødder
– 25 gange mere jern end spinat
– 4 gange mere protein end æg
– 8 gange mere C-vitamin end appelsin
Leovigildo Martín Ruiz er Salvadors forretningspartner, og når det kommer til plantens indhold, er han omhyggelig i sin jagt på forskellige laboratorieprøver. Prøverne viser testresultater af Moringa Spains produkter, hvilket kun styrker de tal, som Salvador netop har præsenteret. En kontinuerlig indtagelse af moringapulver kan stabilisere blodsukkeret, reducere inflammation, give lavere kolesteroltal og rense din krop for giftstoffer.
Hurtigt voksende
Leovigildo fortæller mere om selve planten: ”Moringa er en plante med lang holdbarhed, der præcis som avocado og mango kun kræver lidt vand. Forskellen er, at moringa vokser meget hurtigere. Derfor var det en interessant mulighed for os som nystartede, da vi straks kunne komme i gang og ikke skulle vente flere år, som man til sammenligning skal, når man avler avokado.”
Faktum er, at moringa er en enormt hurtigtvoksende plante, som ikke behøver meget næring. Faktisk vokser denne planteart 3 cm om dagen! I modsætning til andre planter er det muligt at høste moringa allerede et år efter, det er blevet plantet, og derefter flere gange om året. “Vi eksperimenterer stadig med at finde den rigtige dyrkningsmetode for os. Nogle steder har vi ladet moringaen vokse sig til et træ, mens det andre steder forbliver i form af en busk. Så ser vi simpelthen, hvad der er bedst,” siger Leovigildo.
Nøglen til markedet
Salvador er forsigtig med at udtrykke sin taknemmelighed over for Sabor a Málaga. “Vi er meget stolte af at kunne præsentere vores produkter som økologiske, det har de naturligvis været helt fra begyndelsen, og så er vi stolte af, at de bærer det blå mærke ”Sabor a Málaga” – det er en anerkendelse for os. Sabor a Málaga er virkelig en hjælp til at nå markeder, som vi ellers ville have svært ved at nå, og det har været en stor hjælp lige fra starten. Som ny spiller er det allerede svært at nå ud med sine produkter.” Han fortæller, at de gennem Sabor a Málaga er kommet i kontakt med kokke, der er interesseret i Moringa og i at se, hvordan det kan anvendes i madlavning. Hvad Salvador angår, blander han selv en teskefuld moringa-pulver i sin morgenjuice, og andre gange smuldre han de tørrede blade i en salat eller på en pizza, når den kommer ud af ovnen. Han er sikker på, at der er mange flere måder at bruge det på – men det må ikke opvarmes til over 40 grader, for så går næringsstofferne tabt.
Et marked i udvikling
Da Moringa Spanien startede for to år siden, havde de i nogen tid haft øje på væksten Stevia, men dengang var det ulovligt at sælge de tørrede Stevia-blade. Årsagen hertil havde mange svært ved at forstå, herunder grundlæggerne af Moringa Spain, da produktet er i fremgang i fx Tyskland, hvor det i stigende grad erstatter traditionelle sødemidler. Nu er det blevet lovliggjort, så tørrede Steviablade kan også sælges i Spanien – hvis det altså er angivet på produktet, at det er beregnet som et te-produkt. “Vi har færdige produkter, der endnu ikke er på markedet, såsom kamille te tilsat Stevia. Men vi sælger også tørret Stevia på pose (ja, pakken er mærket ”infusion”), hvilket vi har ventet på i lang tid.
Men da Moringa Spanien er en virksomhed, der ikke har noget at gøre med andre stevia produkter, skal produkterne markedsføres under CETEC (Centro de Transformación Ecológica), som vi i januar underskrev papiret på, for at det også kunne blive en del af Sabor a Málaga. Så nu satser vi på at have to produkter mærket Sabor a Málaga inden længe – og begge økologiske!
Af Sara Laine, sara@norrbom.com