Det danske magasin i Spanien
Æselsagen i Mijas

La Danesa følger op på den meget omtalte sag, hvor en æselfører i Mijas Pueblo i september sidste år sparkede og slog et æsel – en særdeles voldsom episode, som flere tilskuere fik optaget med deres mobiltelefon. Hændelsen skete lige udenfor Mijas Rådhus, der straks tog afstand fra affæren, og sagen vakte stor røre her i Spanien. På de sociale medier kunne man se opslag, der opfordrede turister til ikke at købe rideture på æslerne i Mijas pga. de dårlige forhold.
Vi har talt med Nicky Cohen, som er ’Donkey Welfare Advisor’ fra el Refugio del Burrito i Málaga, der lægger pres på Mijas rådhus og kommune for at implementere strengere regler overfor ejerne og æselførerne.

Situationen som den er nu

Den implicerede æselfører er blevet afskediget, og de resterende har gennemgået et kursus, hvor de er blevet undervist i teori: Korrekt pleje, passende kost, hovpleje, forebyggelse af sår, samt dyrets etologi. Den praktiske del mangler stadig, men vil give æselførerne undervisning i: Behandling af dyret i det daglige med fokus på positiv forstærkning frem for straf, dvs. ’gulerod frem for pisk’.
”Vi har arbejdet for at forbedre æslernes forhold i mange, mange år, og det er en langvarig proces. Selvom æslerne er Mijas’ varemærke, ser der ud til kun at være fokus på problemet fra kommunes side i det omfang, at æslerne er i borgernes og mediernes søgelys.” siger Nicky Cohen.

Få forbedringer

”Med tiden er æslernes helbred og fysiske tilstand faktisk forbedret lidt. For eksempel var der før mange problemer med æslernes hove, som var i en forfærdelig stand, men nu ser de generelt meget bedre ud, og man kan se, at hovene plejes. Det lader til at ejerne og æselførerne er mere proaktive i forhold til at passe æslerne, fordi de ved, at de bliver iagttaget nøje, hvilket er et skridt i den rigtige retning.” Sådan siger Nicky Cohen, der glæder sig over, at Mijas rådhus har underskrevet en aftale med el Refugio del Burrito om, at sidstnævnte kan inspicere staldene under rådhuset og med deres egen dyrlæge udføre sundhedstjek på æslerne til hver en tid.

Meget mangler stadig at blive gjort

En ting, der har stor betydning for æslernes velfærd, er, at de, når de ikke trækkes rundt med turister på ryggen, konstant står bundet med hovedet helt tæt på væggen, så de hverken kan bevæge sig eller lægge sig ned. Æselførerne binder dem sådan, så de ikke bides og dermed skal have sårpleje osv. Grunden, til at æslerne bides, er, at de ikke er kastrerede.
”Ejernes traditionelle (og konservative) holdninger er årsag til, at de ikke vil lade æslerne kastrere – de mener at ukastrerede hanner ikke skræmmes så nemt som kastrerede hanner. Og man bruger kun hanner til transport, da man ikke mener, at hunnerne er egnede til jobbet”, siger Nicky Cohen, der sammen med sit team fra el Refugio del Burrito forsøger at lægge pres på ejerne, for at få dem til at kastrere æslerne, så de kan stå uden seletøj, ligge ned og socialisere med hinanden, hvilket giver dem bedre livskvalitet.
Et alternativ er at lave aflåste båse nede i stalden under rådhuspladsen, så hvert æsel kan stå uden seletøj og bevæge sig rundt og lægge sig ned, hvilket de ikke er i stand til nu. El Refugio del Burrito har lagt pres på Mijas rådhus for at få dem til at finde penge i budgettet for 2017 til at bygge nye stalde for. Indtil da har rådhuset bedt ejerne finde andre midlertidige stalde til deres æsler.

Æslernes fremtid

”Desværre kan vi ikke få afskaffet æseltaxierne helt, men vi bliver ved med at rapportere alt, hvad vi ser og hører af dyrplageri imod æslerne. Vi værdsætter også det pres, offentligheden er med til at lægge på Mijas rådhus, for at få dem til at foretage de nødvendige ændringer. Det drejer sig især om anmeldelser hvis man oplever, at et æsel bliver udsat for dyrplageri.” siger Nicky Cohen.
Ser man et æsel blive mishandlet, skal man kontakte Mijas Rådhus og indgive klage direkte til ’Consejalia de Transporte y Movilidad’, som er den afdeling, der er ansvarlig for transport. Her skal man angive æseltaxaens nummerplade og opgive detaljer om det, man har set. Foto- eller videomateriale hjælper enormt meget, oplyser Nicky Cohen.
Du kan læse eller genlæse artiklen om sagen, der for alvor satte fokus på Mijas-æslernes forhold her: http://www.ladanesa.com/temaadebat/5045-mishandling-af-aesel-i-mijas-pueblo-saetter-byens-turistattraktion-i-nyt-lys
Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.