Det danske magasin i Spanien
kaj holm

Det er ikke let at få en aftale i stand med Kai Holm. Med små 150 årlige rejsedage er han konstant på farten for at passe sine forretninger og bestyrelsesposter.
”Jeg prøver at begrænse det, men tvivler på, det lykkes,” indrømmer 77-årige Kai Holm med et lunt smil. Han har indset, han nok aldrig bliver pensionist.
 
Det startede i Viborg. Men den jyske provinsby blev hurtigt for lille for store Kai. I stedet gjorde han verden til sin holde- og arbejdsplads. Kai Holm har i dag kontor i både Danmark, Schweiz og Spanien.
”Jeg føler mig hjemme, der hvor jeg er. Men jeg tager mig i ofte at sige hjemme om Spanien.”

Det gamle håndværk

Kai Holm er ikke bange for at tage fat. Sådan har det været, siden han som knægt gik i lære som tømrer. Lysten og talentet rakte til mere, så unge Holm læste til videre til ingeniør. Derfra startede et 24 år langt kapitel som entreprenør. Det var dengang i de glade 60’ere.
”I alt opførte vi cirka 500 boliger og udlærte 120 svende, som var noget af det, jeg holdt mest af,” husker Kai Holm, som ikke har sluppet kontakten til det danske boligmarked. I barndomsbyen ejer og administrerer han udlejningen af flere ejendomme.

Nul jubilæer

Selvom der var gang i byggeriet, lagde Kai Holm også masser af kræfter i Nykredit, hvor han sideløbende var erhvervschef. Også i 24 år. Men det var som formand for Dansk Idræts Forbund, Kai Holm blev kendt i den danske offentlighed. Det store skel fra byggepladsen til Nykredits bonede gulve og idrætsforbundet var ingen hindring. For Kai Holm var det blot en drøm, som gik i opfyldelse.
”Jeg har altid dyrket meget sport. Specielt fodbold, ishockey, håndbold, golf og svømning, hvor jeg i mine bedste år fik medaljer ved danske mesterskaber.” Allerede som tiårig fik han den olympiske ånd ind under huden.
”Jeg husker tydeligt legendariske Gunnar ”Nu” Hansen som radiokommentator under OL i London i 1948. Han var fantastisk, og siden da har de Olympiske Lege og det store apparat der er rundt om legene, været unikt for mig,” forklarer Kai Holm. Og måske derfor blev det gejsten – og lysten til at tage fat – der blev de to vigtigste faktorer bag hans succes som frontfigur i Dansk Idræts Forbund, som i dag er lig med Dansk Olympisk Komite. Han gik af i 2007 – efter 24 år. Og dermed blev det tredje gang Kai Holm forlader et erhverv efter 24 år. Men det er ingen tilfældighed.
”Jeg bryder mig ikke om jubilæer, og synes dybest set, det er noget pjat. Måske hænger det sammen med, at jeg heller ikke bliver nostalgisk. Jeg er absolut bedst til at tænke fremad.”
Og det gør han så. Mange af Kai Holms tanker er rettet mod den 21. april 2017, hvor de næste World Masters Games begynder.

Sport for veteraner

Passionen for sport og OL-ånden lever i bedste velgående. Derfor har den arbejdsomme dansker taget initiativ til det, som i dag er en af verdens største sportsbegivenheder. World Masters Games er en slags Olympiske Lege for sportsfolk udover den vanlige konkurrencealder, som i april næste år afvikles i Auckland i New Zealand.
”25.000 atleter fra hele verden konkurrerer i 27 sportsgrene. Vi har sportsfolk fra 30 til 100 år tilmeldt, og der konkurreres i aldersgrupper. Det er blevet en folke- og sportsbegivenhed ud over det sædvanlige. I 2021 skal legene til Japan, hvor målet er at samle 50.000 sportsfolk,” slutter Kai Holm stolt.
Det er kronen på værket i et langt arbejdsliv. Men der er nok masser af gode år og nye projekter i ham.
Kai Holm tænker kun fremad.

Ti skæve til Kai

1. Lige nu går jeg og overvejer…
Om det var værd at spilde tid på endnu en journalist ☺
Jeg har kæmpet med mange journalister, men altid kunnet sætte dem på plads. Men efter jeg trak mig som formand for Dansk Olympisk Komite har flere journalister faktisk erkendt, at de nu savner mig, fordi jeg altid var god for en overskift.
2. Hvad er det bedste, du nogensinde har gjort?
Det var, da jeg i 1952 i skolegården på Vesterskole i Viborg smed et æbleskrog i nakken på en pige for at komme i snak med hende. Siden da har vi været sammen.
3. Jeg udviklede mig meget, da…
Jeg i ’61 blev officer i Sjællandsk Ingeniør Regiment (SIR). Her lærte jeg at optræde og tage kommando og dermed slippe af med min medfødte generthed.
4. Hvad skal der til, for at din dag bliver perfekt?
Mine dage er meget forskellige, men en dag, hvor alle 14 familiemedlemmer samles, er altid en perfekt dag.
5. Jeg bliver tit upopulær, når jeg siger det, men…
Jeg kan ikke lade være at sige tingene, som de er. Det er mest fair at sige tingene lige ud fra første sekund. Og det gælder både gode og dårlige ting.
6. Er du, eller har du nogensinde været, en rollemodel / mentor for nogen?
Det må du spørge andre om.
7. Kunne jeg trylle mig til et andet årti, skulle det være…
Tre årtier frem i tiden. Jeg tænker sjældent tilbage og er ikke nostalgisk. Jeg ville derfor trylle fremad for at se, hvordan det går mine børnebørn.
8. Det var et stort øjeblik i mit liv, da…
Jeg blev far – alle tre gange.
9. Et godt tip på en dansk guldmedalje ved OL 2020 i Tokyo?
Viktor Axelsen. Han skal arbejde med sin psyke, men han kan vinde guld til Danmark.
10. Er du nogensinde blevet tilbudt bestikkelse i dit arbejde med sporten?
Jeg tror ikke længere, der findes nogen form for korruption i IOC, som mange ellers ynder at tale om. For mange år tilbage ville en by betale os under bordet for at få vores lege til byen, men den gik ikke.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com, Foto Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.