De er unge og dedikerede. Og noget mere ambitiøse end de fleste tror. Tre unge Costa del Sol-danskere er klar til at gå den lange vej for at nå deres mål.
Morgen, middag og aften. Gokartbanen i Vélez-Málaga er hans hjemmebane. Den 15-årige Nikolas Hansen har banerekorden for juniorer og er blot en tiendedel sekund fra at slå seniorrekorden. Der er så meget gejst og talent i den unge dansker, at selv de erfarne piloter, som den tidligere spanske rallymester Humberto Janssens, giver sig tid til at rådgive og ruste ham til en professionel karriere.
”Alle racerkørere starter med at køre gokart for derefter at avancere til større klasser og til sidst biler,” forklarer Nikolas Hansen, der er i fuld gang med at køre de andalusiske mesterskaber, som afvikles med syv løb over sæsonen. Nikolas’ mål er at slutte blandt de tre bedste i juniorklassen. Måske rækker hans talent til at blive mester, men han mangler fortsat lidt erfaring, for hans konkurrenter har både flere år på bagen og bedre træningsmuligheder.
”Jeg har brug for nogle flere træningskilometre. At komme rundt i landet og træne på forskellige baner. Det er det, jeg mangler for at nå helt til tops,” fortæller Nikolas og kommer til sagens kerne; hans sport er utrolig dyr. Alene tilmeldingsgebyret til en konkurrence er typisk 350 euro, og et sæt nye dæk koster 200 euro.
”Man bruger hurtigt fem sæt dæk på en måned med træning og konkurrence, så en weekend med træning og konkurrence løber hurtigt op i 1.000 til 1.600 euro, da man også skal hyre en mekaniker,” tilføjer Nikolas, som efter skole og træning arbejder alt det han kan for at tjene til sin dyre passion. Han sælger biler og hjælper udlændinge når de skal have deres bil til ITV. Og så takker han ellers sine forældre for sponsor støtten. De ved, at Nikolas brænder for sin sport og fortæller, hvordan han som syv-årig kunne vække sin far midt om natten for at følge Formel 1-løbene direkte, når de blev afviklet på den anden side af kloden. Nikolas sad så i sofaen med hjelm, handsker og rattet fra sin playstation og levede sig med i løbet.
Siden da har han ikke mistet et eneste løb. To til tre dage om ugen er han på træningsbanen, og dagligt er han i træningscentret.
”Min sport er fysisk meget hårdere, end folk tror,” slutter Nikolas, som ved, det koster blod, sved, tårer og mange penge at nå til tops. Men meget tyder på, han er klar til at gå den lange vej.
Marcel Hjort er kun ni år og elsker dyr. Hans kærlighed til hunde og katte er så stor, at han i sin fritid gør en aktiv indsats for at indsamle midler til den lokale dyreværnsforening Axarquía Animal Rescue. Det er ellers ikke fritidsinteresser, den unge mand mangler. Efter skole går han til guitar på musikakademiet, og så er han bidt af fysik, at tegne og af sin computer. Men dyrene har den største plads i hans hjerte.
”Jeg synes, det er synd, vi har så mange hjemløse hunde og katte, for det er kærlige dyr, som kan bringe en masse glæde i hjemmet,” fortæller den unge dyreven, som startede sit frivillige arbejde sidste år efter at have fundet en ung efterladt kat under en bil.
”Den var skræmt og havde det ikke godt, så jeg kunne ikke bare gå videre og lade som ingenting,” fortæller Marcel, som kom med tørfoder til killingen og lavede en lille seng til den med et par sammentømrede træpinde og resterne af en gammel dyne.
”Dagen efter kom jeg med mere mad til den. Så fulgte den med mig, og jeg fik den til dyreværnsforeningen, som i dag har fundet et hjem til den hos en ældre dame i San Pedro,” fortæller Marcel, som derefter startede det aktive arbejde i foreningen. I dag arrangerer han lotteri, tombola og sælger dyreværnsforeningens årskalender til større sammenkomster.
Og i februar tog han med sin mor, Maddie Hjort fra boligudlejningsselskabet Sunset Andalucía, initiativ til en velgørenhedskoncert.
Fodtøjet bliver også slidt. Den lyshårede dreng er ikke bange for at rasle med indsamlingsbøssen på gader og stræder.
”Når den bliver for tung af alle de mønter, beder jeg folk om at give sedler,” fortæller Marcel med et smil. Men anstrengelserne giver resultat. 2.600 euro har den energiske knægt fået indsamlet i år, og det har gjort ham til en lille stjerne i dyreværnsforeningen. Marcels drengedrømme spænder vidt fra at blive musiker og skuespiller til computernørd. Men uanset hvilken retning livet må gå, vil han fortsætte kampen for bedre vilkår til kysten hjemløse hunde og katte.
En time før afgang til træning er Michelle allerede omklædt. Karatedragten og det gule bælte er hendes bedste eje.
”Jeg elsker sporten og har det godt, når jeg har min karatedragt på,” fortæller den kun syv-årige Michelle Jøhnk Beckmann, og fortsætter: ”Sporten får mig til at føle mig sikker, for vi lærer naturligvis at forsvare os.”
I træningen markeres der kun, og i Michelles aldersklasse kommer man ikke i direkte kamp. Der konkurreres kun på teknik. Det er hun til gengæld rigtig god til. I februar vandt hun det regionale mesterskab i Málaga, og i marts fik hun sølv til de andalusiske mesterskaber.
I slutningen af april har hun kvalificeret sig til de spanske mesterskaber i Murcia. Her dyster hun mod de 20 bedste i landet, og konkurrencen er selvsagt hårdere. Derfor trænes der flittigt.
”Tre dage om ugen træner jeg i Fuengirola, men forud for mesterskaber træner jeg også tre dage i Málaga, hvor træningen er lidt mere intens og individuel,” forklarer den meget unge pige med et så fast blik, at man ikke er i tvivl om, hun tager sin sport alvorligt. Både hendes mor, Tine Jøhnk Jensen som arbejder hos DanScan Forsikring, og mormor henter og bringer på skift det unge karatetalent til og fra træning i Fuengirola og Málaga. Men træningen giver resultat. Michelles træner er imponeret over hendes udvikling og mener, hun allerede som 12-13 årig vil være i stand til at tage det sorte bælte. Inden da skal hun i rigtig kamp. Det bliver til næste år, når hun rykker en klasse op. Michelle glæder sig. Hun har talentet. Og det vigtigste: Passionen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001