Det danske magasin i Spanien
Aritz Ortega om et liv på hjul – Málaga, skaternes mekka

Aritz Ortega om et liv på hjul - Málaga, skaternes mekka

2.jpeg

Der er sket en udbredelse af skatermiljøet i Spanien. Især i Málaga er sporten blevet trendsættende blandt spanierne, men også de mange udlændinge, der på fire hjul udforsker byen.
90’ernes modeboom – dengang musikvideoer viste piger i korte shorts på rulleskøjter langs strandene i Californien – har invaderet Málaga. Byen har forvandlet sig til skaternes mekka, Spaniens Californien, hvor tricks og erfaringer udveksles blandt skatere fra hele verden.
– Vi er ude på rulleskøjter hver dag, hvor vi filmer og skater rundt omkring i byen. Folk stopper op og kigger på, hvad vi laver. De kan lide det og ved, vi er ’The Bladers’ fra byen.

En kult kultur
Málaga er blevet centrum for en revolutionerende kultur, hvor det at skate er en hobby hos de unge. Aritz Ortega er én af dem. Rent faktisk tjener han penge på at stå på blades, som han fint kalder rulleskøjterne. Han er professionel skater og et kendt navn og ansigt i miljøet. Faktisk en af de rulleskatere i Spanien, der står øverst på listen i et miljø, der i 2016 er en integreret del af Málaga.
– Skating er ret stort i Málaga, der er den største scene for sporten, hvis man sammenligner med resten af Spanien. Da jeg flyttede hertil for tre år siden, var scenen allerede sat. I dag kender alle Málaga og skaterområderne, og alle elsker Uani, som er den gamle og glødende stjerne fra byen. I dag er vi omkring 40 bladers her, fortæller Aritz Ortega og afslører, at den største gruppe af skatere er udlændinge, der hver uge lander på kysten fra nær og fjern for at skate med i centrum.
– Det har været en Guiri-revolution. Det er, hvad vi kalder udlændinge i Spanien. De kommer til Málaga og har det sjovt sammen med os. Vi hænger ud i centrum, snakker og deler erfaringer og får samtidig øvet henholdsvis spansk og engelsk.

Aritz, navnet der ikke bare klinger så ’kunstnerisk’, men også er det, fik sit første par rulleskøjter som toårig i en lille by i Baskerlandet. I 2003, da han var 13 år gammel, begyndte han at skate på højt plan. Siden har livet for Aritz Ortega banet vejen ind i skaterverdenen.
– Jeg kan ikke engang kalde det et job. Det er fedt. Vi tager dybest set bare vores rulleskøjter på, mødes et sted og tager ud og skater, siger 25-årige Aritz Ortega og fortsætter:
– Det er mere end en hobby. Vi har ført det at skate skridtet videre til en livsstil. Vi gør alting på rulleskøjter, og alle vores venner er skatere, så det er rent faktisk et liv på hjul, siger Aritz Ortega, der flyttede til Málaga fra Bilbao i 2013 og lige siden har prøvet at promovere byen i andre lande.

Skaterscenen er sat
Málaga har ændret sig markant inden for de seneste år, hvor de fleste plaza’er og parker er blevet centrum for de mange skatere, der færdes i byen. Takket være dem og det gode stykke arbejde, de har gjort ved at promovere skaterscenen, har verden fået øjnene op for, hvor fedt og anderledes det er at skate i en by som Málaga frem for en typisk skaterby som Barcelona.
– Det har medvirket til, at en masse folk kommer hertil på besøg for at skate. Det er virkelig begyndt at blive en af de byer i verden, du bare må tage til for at skate og opleve miljøet.

Málaga er den mest centrale og vigtigste del af et miljø, hvor der i de seneste år er sket allermest aktivitet inden for skating i Europa. Og Aritz Ortega er påmindelsen om dette. Sammen med sine venner leverer han et sundt eksempel på den fremadbrusende kultur i den solbeskinnede by.
– For mig er Málaga ligesom Barcelona, bare mindre, hvilket gør det nemmere at bevæge sig rundt i byen. Det tager kun 15 minutter på rulleskøjter fra et punkt til et andet, og så er vejret jo fantastisk.

I Málaga har kommunen bygget den nye skatepark ’Skatepark Ruben Alcantara’ ved Parque del Norte. Dog benytter Aritz Ortega og vennerne sig mere af den lokale ’La Colina’ i Teatinos tæt ved universitetet i Málaga, da den nye er for dyr.
– Vi skater altid i den lokale skatepark hver fredag, for der kommer alle de lokale. Vi sætter musik på og hygger og har det sjovt. Vi skater i gaderne hver dag, rundt i byen for at finde nye steder, fede spots, afsatser, skinner etc., lyder det fra den baskiske skater.

Derudover er også Plaza Atarazanas bag det lokale marked i Málaga et kendt spot blandt skaterne, der lystigt benytter sig af, at også den plaza har taget form som Soho-kvarteret. Street og hipt.
– De har bygget nye ramper og bænke, så det er ret fedt at skate der. Rent faktisk er hele plaza’en blevet vores mødested. Det er byens midtpunkt. Og den hippe bar ’The Recyclo’, er et fedt sted at mødes og få en kaffe, inden vi header videre til en session, siger Aritz Ortega.

IMG 8155.jpegSom professionel skater
Han er en af trendsætterne bag det voksende rulleskatermiljø i Málaga. For ikke nok med at være god på hjul, har han været med til at skabe en revolution i en by, der er blevet hjemsted for de firhjulede.
– Set i et kulturelt aspekt, tror jeg, folk virkelig elsker det. Jeg forstår, at vores sport ikke er vigtig for folk, som fodbold, tennis eller basket er, men de elsker sporten. Ikke kun måden vi skater på, men livsstilen der følger med. Fx i Frankrig er sporten meget stor, og folk lægger ligeså meget i det som i fodbold. Forhåbentligt får vi vores egen federation om nogle år, så vi en skønne dag kan deltage ved De Olympiske Lege, drømmer Aritz Ortega.

De fleste, der følger med i Aritz Ortegas karriere, er fra Europa og Sydamerika.
– Jeg bruger mit sociale netværk til at promovere min skating såsom Instagram og Facebook, siger Aritz Ortega, hvis indkomst kommer fra at undervise i skating, vinde konkurrencer og sælge hjul m.m.
– Jeg tjener nok til at forsørge mig selv. Det er hårde tider, men alt er godt. Jeg er heldig.

I Málaga er der gode rulleskatere fra hele verden. Her kan nævnes John Glowicki (USA), Alex Burston (UK) og Joey Egan (Irland).
Og med sommeren medfølger travle tider for skaterne med konkurrencer hver weekend overalt i Europa. Lige nu er de taget til Amsterdam, hvor der er konkurrencer. Derefter går turen til den årlige FISE festival i Montpellier i Frankrig for ekstremsport (rulleskatere, BMX, mountainbike og wakeboard), hvor skatere fra hele verden konkurrerer.
Aritz Ortega tager til næsten alle konkurrencer. Både gadekonkurrencer, hvor man skater på vilkårlige skinner eller afsatser på gaden, hvor der er forskellige forhindringer og niveauer af sværhedsgrader på hvert spot eller konkurrencer i skateparker.
I Spanien har han vundet mange konkurrencer. Bl.a. førstepladsen af Spanish Rollerblading League en del gange i årenes løb og en del podiepladser til europæiske konkurrencer. Han begyndte at køre som professionel for RazorSkate i Spanien i 2012, hvor han blandt andet debuterede i flere professionelle konkurrerer i hele verden. Seneste store tur gik til Iran, hvor han var med On6sidefilms Production for at promovere RazorSkates nye edition.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.