Det danske magasin i Spanien
Fra Gibraltar til Nordkapp på cykel
Cykel
 
Som La Danesa skrev i april, er ekstremsport blevet et hit. Særligt blandt midaldrende forretningsmænd. Nogle bestiger bjerge, andre gennemfører en Ironman, og så er der 67-årige Svend Friis fra Sydfyn. Han cykler lige nu de 5500 kilometer fra Gibraltar til Nordkapp – som den første nogensinde. Og så samler han i øvrigt ind til Børnecancerfonden imens.

 

Da Svend Friis indstillede sin karriere i finanssektoren tilbage i 2009, ønskede han at sætte et eftertrykkeligt punktum for de mange års slid. Og eftertrykkeligt blev det, da han året efter som den femte og absolut ældste nogensinde cyklede 5691 kilometer fra Nordkapp ned gennem Sverige, Danmark, Nordtyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Spanien for til sidst at slutte ved Gibraltarklippen efter 33 dage i sadlen.

“Da jeg satte mig på min første racercykel, besluttede jeg, at jeg ville cykle fra loft til kælder i Europa. Jeg ville udfordre mig selv og gøre noget stort. Og da jeg endelig kom i mål, var jeg glad, lykkelig og stolt, men også helt overbevist om, at turen aldrig skulle gentage sig. Efter et år begyndte tanken om at cykle turen den modsatte vej dog at rumstere, for det var virkelig en stor oplevelse.”
Og det blev ikke kun ved tanken. Netop nu tramper Svend Friis i pedalerne på vej fra Gibraltar til Nordkapp, og hvis han gennemfører, er han den første nogensinde. Men turen har krævet sit at få i stand. Tilbage i 2010 finansierede han nemlig selv projektet med en engangsudbetaling fra sit pensionsselskab, så en ny tur krævede derfor sponsorer. I 2012 kontaktede Svend Friis således hele 57 virksomheder, der allerede tidligere havde støttet sportslige formål. Dog uden held. Hans reklameværdi var for lav, lød den nedslående besked.
“Men så mødte jeg en mand med en papkasse fuld af penge. Han donerede dem til det specifikke formål at sponsorere turen. Det var jo fuldstændig fantastisk. Leje af autocamper, brændstof, forplejning og udstyr løber op i næsten 100.000 kroner, så uden ham havde det ikke været muligt,” fortæller Svend Friis med stor begejstring i stemmen.
 
Ene hane i kurven
Selvom Svend Friis både har cyklet på tværs af Pyrenæerne, op ad Alpe d’Huez og fra Svendborg til Paris, har han ikke altid været cykelentusiast. Faktisk er det kun ti år siden, at den ældre herre købte sin første racercykel. Svends nye kone, Lene Friis, har altid cyklet på arbejde og opfordrede ham til at gøre det samme, da han flyttede ind hos hende vest for Odense. Og da parret rykkede til Korinth på Sydfyn i 2004, fortsatte han med cykle til og fra Odense hver dag – en tur på sammenlagt 65 kilometer.
“Ja, så det er faktisk mig, der har æren for det her,” griner Lene Friis i autocamperen på en sydspansk rasteplads. “Første gang turen kom på tale, havde jeg ingen anelse om, hvad projektet indebar, og hvor meget forberedelse der skulle til. Så jeg var egentlig bare positiv stemt over for, at han skulle prøve det af. Jeg kunne jo sagtens sætte mig ind i, at han havde lyst til at prøve kræfter med sådan en udfordring.”
Foruden Lene Friis er også hendes søster Nina Stisen og datteren Dorthe Jørgensen med som supportere. Når Svend Friis cykler af sted om morgenen, tømmer de autocamperen for brugt vand, fylder nyt på og handler ind. Derpå kører de til det aftalte frokoststed, så maden er klar, når den udmattede cykelrytter holder pause. Og endelig skal de finde et godt sted at parkere autocamperen for natten, som ikke må være for langt fra ruten. Det er ikke uden grund, at de tre kvinder kalder sig ‘De Uundværlige’, fortæller Dorthe Jørgensen.
“Vi støtter ham mentalt og sørger for alt det praktiske omkring ham, så han ikke skal tænke på noget som helst udover at cykle derudaf. Det er jo noget af en præstation, og med den alder han har, bliver han nødt til bare at snævre ind og fokusere, hvis han skal nå i mål. Sommetider kører vi også forbi ham og dytter for at give ham et boost. Bare sådan en lille ting betyder rigtig meget for ham.”
 
Samler ind til Børnecancerfonden
Og stædighed, masser af stædighed, er med Svend Friis’ egne ord da også det vigtigste for at gennemføre den hårde tur: “Hvis man ikke er vedholdende og siger til sig selv: ‘Jeg kan og vil og skal og må’, så kommer man ikke i mål. Så giver man op på et tidspunkt. For man bliver træt. Virkelig træt.”
For at motivere sig selv har han derfor taget et velgørende initiativ. Ligesom på sin første tur samler han nemlig ind til Børnecancerfonden. Det sker ved, at man som helt almindelig interesseret kan tegne et såkaldt øresponsorat, hvormed man bidrager med et valgfrit antal ører per kilometer, Svend cykler. Som øresponsor får man hver dag tilsendt data fra dagens tilbagelagte rute. Desuden har supporterne medbragt en raslebøsse, ligesom også autocamperen er plastret til med stickers, der opfordrer til at give et lille beløb. Sidste år blev det til næsten 21.000 kroner, og i år er der foreløbigt blevet tegnet øresponsorater for 18.000 kroner.
“Jeg ville cykle turen uanset hvad, men det motiverer mig meget og giver mig moralsk støtte, at jeg skaffer penge til Børnecancerfonden for hver cyklet kilometer. Og hvis jeg er nede i et hul, opmuntrer det mig, at jeg gør noget for andre, mens jeg tramper i pedalerne,” afslutter cykelrytteren.
Går alt efter planen, triller Svend Friis ind på Nordkapp den 14., 15. eller 16. juli. Til den tid vil han have tilbagelagt godt 5500 kilometer, omkring 39.000 højdemeter og have haft fire hviledage.
Er du interesseret i at læse mere om Svend Friis’ tur eller tegne et øresponsorat, kan det ske på www.bike-alone.dk.
Af Runa Louise Ammitzbøll Flügge, runa@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.