Det danske magasin i Spanien
BodyTalk – om kroppens eget økosystem. Det stærkeste og sundeste middel mod multiresistente bakterier – en menneskeskabt trussel mod os selv

BodyTalk - om kroppens eget økosystem. Det stærkeste og sundeste middel mod multiresistente bakterier - en menneskeskabt trussel mod os selv

At det er blevet farligere at være indlagt på sygehuset end at drøne hasarderet af sted imod kørselsretningen i bil er ingen hemmelighed. Det snakkes der nemlig meget om, og lige nu er stemningen tæt på opgivende. Årsagen til de multiresistente bakterier, der betyder, at vi kan dø af en banal infektion efter en lungebetændelse eller en knæoperation, er en af vores egne store opfindelser: Penicillinen. Eller rettere: Uansvarligt overforbrug af noget, der ellers var en rigtig god idé. Det svære valg mellem hensynet til enkeltpatienter og folkesundheden er et kæmpe dilemma. For det enkelte individ er det jo indlysende rigtigt at tage antibiotika, hvis man er syg. Men hver evig eneste pille er skidt for fællesskabet, fordi det er med til at skabe en resistens, som får de såkaldte superbugs til blot at ryste hele arsenalet af bredspektret medicin af sig.

 
Mange lande har et fuldstændigt klondike-agtigt forbrug af antibiotika. Spanien er sådan et land. Hvem har ikke oplevet småbørnsforældre drøne af sted til Urgencia med deres vinterforkølede afkom for at hente store mængder antibiotika til ‘at slå feberen ned’ eller få bugt med den onde virus’? Har nogen glemt at fortælle dem, at feber er et sundhedstegn? Et tegn på, at barnets immunforsvar fungerer, som det skal ved at ‘brænde’ sygdommen væk. Og hvem har bildt dem ind, at antibiotika virker mod virus?
Skræmmende, men der er flere og større syndere end spanske småbørnsforældre. Nemlig dem der tjener penge på det. Her indtager medicinalindustrien førstepladsen, mens landbruget kommer ind på en flot andenplads. Ikke blot bruger de bredspektret antibiotika i flæng og ikke kun til syge dyr. De bruger det også forebyggende(?) og som vækstfremmer.
Andre faktorer er tidens høje rejseaktivitet – især til det populære Asien, hvor det siges, at man fra medicinalvirksomhederne leder penicillinforurenet spildevand ud i floderne. Altså er det ikke svært at få et par multiresistente souvenirs med hjem.
Og så er der jo en stigende strøm af flygtninge og indvandrere fra Afrika og Mellemøsten, som kan tænkes at være bærere af masser af superbugs.
Folk dør i dag af banale sygdomme i noget, der ligner samme grad som i begyndelsen af 1900-tallet – før opdagelsen af penicillin. Nu er vi ikke kun lige vidt – det er værre. Vi står i en Nemesis-situation.
Forskerne arbejder på højtryk med at genoplive gamle typer antibiotika – og nedtone disses alvorlige bivirkninger – og hele det bureaukratiske apparat kører med årelange godkendelsesprocedurer i sundhedsstyrelser, lægemiddelstyrelser, etiske råd og jeg skal komme efter dig. Imens synes jeg, vi skal sætte vores kroppe i stand til at klare ærterne selv.
 
Vi mennesker er nemlig udstyret med verdens bedste, klogeste og stærkeste forsvarsværk mod sygdomsfremkaldende elementer: Vores immunsystem. Arbejder det optimalt, uforstyrret og balanceret, lancerer det helt af sig selv direkte angreb mod farlige bakterier, virus, giftstoffer osv. uden så meget som én eneste bivirkning eller omkostning.
 
Langt den største del af vores immunforsvar sidder i fordøjelsessystemet, hvor også den største koloni af forskellige mikroorganismer lever – og dermed holder os i live. Her er mindst 10.000 forskellige arter med hver sin funktion. Balancen og sameksistensen blandt alle disse bakteriestammer er resultatet af en genial dynamik mellem en masse mindre økosystemer, der alle arbejder sammen. Et lille fint eksempel: En tarmbakterie spiser en anden og mindre tarmbakterie, og affaldet (afføringen om man vil) er B6-vitamin. Og således sørger kroppen altså selv for, at maskineriet kører, er sundt og stærkt og dermed klar til kamp, hvis noget ‘fremmed og farligt’ dukker op.
Der er bare det ved det, at denne balance nemt forstyrres af moderne livsstil. Den påvirkes bl.a. af stress, dårlige kostvaner, antibiotika og anden medicinsk behandling, pH-værdien i kroppen, osv. osv. Netop den præcise årsag til ubalance i immunforsvarets celler er det, man kan finde frem til med BodyTalk – og derefter sætte kroppen i stand til rette op. Oftest er sygdomme (lige fra øjenbetændelse og alkoholisme til tarmkræft, MS og autisme) et symptom på ubalance i mikroorganismernes økosystemer. Disse ubalancer kan være resultatet af brudte kommunikationsveje cellerne imellem, som kan genskabes med BodyTalk, ligesom jeg arbejder med teknikker, der sætter kroppen i stand til at reparere cellerne på DNA-niveau.
 
Af de over 100 billioner celler, som et menneske består af, bærer kun ca. 10% menneskeligt DNA – resten er bakterier, parasitter, utøj, encellede mikroorganismer – kært barn har mange navne… Af disse er kun gennemsnitligt 10% ‘dårlige’ for os, mens resten er en integreret del af vores krops økosystemer som fx bifidus og acidophilus i tarmene. I mange tilfælde er de så vigtige, at vi ville dø uden dem. Alligevel jagter vi dem hver dag med både stærk tandpasta og sæbe. Heldigvis er mundens og hudens livsvigtige mikroorgamismer (måske af samme grund) udstyret med evnen til at lave en lim så kraftig, at vi ikke kan børste dem af. Faktisk har det ikke været muligt for industrien at skabe en lim, der bare nærmer sig denne naturlige version i styrke og holdbarhed. Cool!
 
Hver eneste mikroorganisme har en bevidsthed, en funktion og er et vigtigt led i en kæde af biologiske processer. I stedet for at jagte dem, bør vi passe på dem og sikre, at de har de bedst tænkelige vilkår.
 
For mere information om, hvordan BodyTalk kan hjælpe dig, er du velkommen til at ringe til mig på tel. 0034 607 62 91 06 – eller læse mere om BodyTalk på www.ladanesa.com. Skriv BodyTalk i søgefeltet og du kan vælge imellem BodyTalk-artikler om alt lige fra hormonelle ubalancer, depressioner, udbrændthed og stress til spiseforstyrrelser, migræne, fibromyalgi, kræft, diabetes, angst og immunforsvar.
Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.