Det danske magasin i Spanien
shutterstock 215153635
 
Regelmæssige tandlægebesøg er ikke kun nødvendige for at få at vide, om der er et evt. kariesangreb eller du trænger til en tandrensning, men ligeså meget for at få efterset mundhulen for forandringer, der i værste fald kan være tegn på alvorlig sygdom, og vi ser et stigende antal tilfælde af cancer i munden. Med røntgen og en 3D-scanning kan man se betændelsesområder og cyster eller lignende, som man ikke kan mærke.
I Danmark diagnosticeres der årligt ca. 1400 nye tilfælde.
Det er altså nødvendigt, at du regelmæssigt besøger din tandlæge, så man i god tid kan opdage evt. slimhindeforandringer, opdage forstadier til cancer eller egentlig cancer i tide. Og jo ældre man er, jo oftere bør man få mundhulen tjekket.

Inden for sundhedsvæsenet mangler vi i den grad oplysningsmateriale, der går specifikt på mundhule- og halskræft. Som jeg læste fra en patients oplevelse: “Da jeg havde fået at vide, at jeg havde kræft i munden, fik jeg en hel bærepose med artikler og brochurer om kræft generelt, men ikke et ord om tænderne og munden”.
Det er evident, at man ofte ser tegn på sygdom meget tidligt i munden. De fleste gange er det heldigvis godartede situationer, men det bør kontrolleres systematisk, så man ikke ender i en ondartet situation. Hvor tit har vi ikke en patient, som enten har bidt sig i tungen eller kinden, eller en visdomstand har en retning, så der dannes sår i kinden. Det er alle sådanne situationer, man bør få rettet, før det evt. kan udvikle sig.
 
Har man været uheldig og fået stillet diagnosen kræft i mundhulen, vil man ofte få strålebehandling. Her er det også nødvendigt, at man henvender sig til tandlægen for at få råd og vejledning om, hvad man skal gøre. Lad tandlægen lave en status af din tandsituation, og udføre en radikal behandling inden strålebehandlingen. I øvrigt kan denne status senere blive en uvurderlig dokumentation over for forsikringsselskabet.
Mange patienter der får en sådan diagnose opgiver mundhygiejnen en smule. De lader tænderne passe sig selv, og så falder ‘korthuset’. Kræftbehandlingen medfører nemlig ofte øget betændelse i tandkødet, nedsat spytfunktion og en mindre god situation for det angrebne cancerområde. Grunden til at man kan anbefale en gennemgang af tænderne inden en påbegyndt strålebehandling, er den, at det ikke er muligt at lave tandbehandling, mens strålebehandlingen foregår, og i nogle tilfælde også efter strålebehandlingen. F.eks. gælder dette for tandudtrækninger og implantatbehandlinger. Dog kan man i dag stråle mere præcist, så det kun er en lille del af kæben, som udsættes. Det er en god ide, at se tandlægen hver fjortende dag under strålingsperioden og op til seks måneder efter.
 
Keld-Klinik
 
Ligesom du får taget blod-, urin og afføringsprøve en gang om året, så lad din tunge, mund og hals undersøge i kombination med en tandrensning.
På vores klinik får du altid en speciel undersøgelse hos vores tandplejer og tandlæger, der foruden tænder og tandkød omfatter både tunge, hals og mundhule.
Middelhavskost beskrives som bestående af jomfruolivenolie, nødder, grønsager, fed fisk, fjerkræ og frugt. En undersøgelse af 3000 patienter viste, at risikoen for mund- og halskræft blev betydeligt reduceret, når middelhavsmaden indgik som en væsentlig del af kosten. Denne effekt synes størst ved yngre mennesker og tidligere rygere.
 
Kilder: Dansk Tandlægeblad, Foreningen for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Foreningen for mund og halskræft og egne erfaringer.
Af Tandlæge Keld Overgaard. Clinica Dental Escandinava

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.