Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder februar 2014

Korte nyheder februar 2014

El-cardenal-Fernando-Sebastian
 
Udtalelse om homoseksuelle møder international harme

Et interview med den nye kardinal Fernando Sebastián i Málaga til avisen Diario Sur er blevet så varmt et emne, at det er blevet nævnt i medier over hele verden, og det er blevet publiceret i blandt andet The Independent i England og Daily News i New York.
Årsagen er kardinalens udtalelser om homoseksuelle. Ifølge Fernando Sebastián er homoseksualitet en tilstand, der med den rette behandling kan afhjælpes. Han sammenligner det at være homoseksuel med eksempelvis at have for højt blodtryk. Og som han udtaler, så er såvel for højt blodtryk som homoseksualitet en lidelse, der kan kureres med den rette behandling.
FELGTB, Foreningen for Lesbiske, Bøsser, Transseksuelle og Biseksuelle, udtaler, at kardinalens udtalelser sår had til en befolkningsgruppe, der stadig ikke er fuldt accepteret i samfundet. Samtidig er man i foreningen overrasket over kardinalens synspunkt, efter at Pave Frans tidligere har udtalt, at det ikke er hans (eller kirkens) job at dømme homoseksuelle.
Ifølge kardinalen selv er der ikke tale om en kritik af homoseksuelle, men derimod en hjælpende hånd til at forstå, at alt kan kureres, hvis de rigtige midler tages i brug.
Izquierda Unida i Málagas byråd har henstillet til, at kardinalen Fernando Sebastián erklæres som “persona non grata” på grund af sine udtalelser.
 
 
 
Konservativ abortlovgivning i spansk og europæisk modvind
Det forslag om ændringer i abortlovgivningen, der blev fremsat i slutningen af 2013, viser sig nu at blive sværere at gøre til lov end den spanske regering havde regnet med. Regeringspartiet Partido Popular oplever nu, at flere højtrangerende medlemmer af partiet anbefaler ikke at gennemføre lovgivningen unilateralt, det vil sige uden at få støtte fra de andre politiske partier. Oppositionspartierne er dog gået sammen om at forslå ændringer til loven, der gør det ulovligt at få en abort, medmindre graviditeten skyldes en anmeldt voldtægt eller hvis moderens liv er i fare. Regeringspartiet nægter at imødekomme dette. I Europaparlamentet er der også fokus på Spaniens tilbagevenden til en mere konservativ holdning til abort, og her mener formanden for Komiteen for Kvinders Rettigheder og Ligestilling, Mikael Gustafsson, at den nye lov ville være i strid med menneskerettighederne. “Kvinden skal selv have lov at bestemme over sin krop, det er ikke mændenes valg,” udtaler han ifølge El País.
 
 
 
Rekordår i 2013: Turisterne strømmer til Spanien
Den spanske regeringsleder, Mariano Rajoy, er kommet med en positiv historie midt i krisetiderne. For på trods af Spaniens dårlige økonomi går det godt i turistbranchen. I 2013 blev der slået rekord for antallet af udenlandske turister, der kom til Spanien. 60,6 millioner mennesker besøgte nemlig Spanien sidste år, og det er en stigning på 5,6 procent i forhold til 2012 og samtidig det største antal nogensinde, skriver ministeriet for turisme i en pressemeddelelse. Det betyder også, at Spanien i 2013 var det tredjemest besøgte land i verden efter Frankrig (83 mio. besøgende i 2013) og USA (67 mio. besøgende i 2013).
Catalonien var den region, hvor flest turister tog til. I alt kom 15,5 mio. udenlandske turister til den nordøstspanske region, hvilket svarer til 25,7 procent af det samlede antal turister i Spanien. Balearerne og De Kanariske øer fulgte efter. De fleste turister i Spanien sidste år kom fra Storbritannien, Frankrig og Tyskland, mens turister fra de nordiske lande er de fjerde mest besøgende.
 
 
 
2
 
Fagforening i Andalusien beskyldes for bedrag
En af landets største fagforeninger UGT’s andalusiske afdeling købte kontormaterialer for 421 euro, men da udgiften blev videresendt til de regionale myndigheder, Junta de Andalucía, var det beløb ganget med knapt 217, så fakturaens pålydende var 91.102 euro, skriver avisen El Mundo.
Udgiften gik til materialer til en del af arbejdet i et projekt kaldet Orienta, hvis formål er at bekæmpe arbejdsløshed i Andalusien.
Det er kun et af flere eksempler på den inflation, som, mener avisen, meget hurtigt viser sig på de regninger, som den store fagforenings andalusiske afdeling sender til den fælles, sydspanske kasse. Avisen skriver videre, at man har haft adgang tilinterne dokumenter i UGT, og at man der noterer de reelle udgifter og de overfedede i en såkaldt gestión de botes. Her er også et reklamebureau, kaldet Publicar D&M og med speciale i salgsfremmende produkter, registreret med udgifter på 238.327,13 euro, bl.a. for 700 mapper, der var illegalt fremstillet i Asien som kopier af Salvador Bachiller, og disse mapper har UGT brugt som gaver under en kongres. Kopivarerne blev også faktureret som udgifter i forbindelse med Orienta til Junta de Andalucía. Det samme er tilfældet med bl.a. 7.000 rygsække og 7.000 USB-penne med UGT’s logo, selvom der i registret over varer leveret fra Publicar D&M kun er noteret 10 af hver.
Hele denne skandale har nu betydet, at Europa Kommissionen, der støtter Orienta-projektet, foreløbig har suspenderet sine betalinger til UGT.
Fagforeningen er også i søgelyset i ERE-sagen, der omhandler illegalt udbetalte pensioner, hvori over 100 personer er tiltalte. Den ansvarlige dommer i sagen, Mercedes Alaya, er ved at undersøge, hvordan UGT muligvis har haft fangearmene nede i den fond på godt 600 millioner euro, der var afsat til at hjælpe virksomheder til at kunne fortsætte driften ved at tilbyde overflødigt mandskab denne pension; en slags efterløn. Fagforeningens afdelinger i Sevilla og Córdoba er specielt under mistanke, og dommer Alaya har beslaglagt alt materiale fra disse kontorer. Derfor, forlyder det fra en talsmand fra UGT, har man lige nu har svært ved at argumentere imod beskyldningerne om bedrageri.
Der er måske mange årsager til den ringe økonomi og den store arbejdsløshed i Andalusien, men nogle af dem kunne meget vel være disse, som omtalt i El Mundo, der også offentliggør de fornævnte fakturaer.
 
 
 
Marinesoldat
 
Muligvis flere amerikanske soldater i Andalusien
USA har bedt den spanske regering om lov til at udvide mandskabet på Móron Luftbasen, der ligger lidt udenfor byen Móron de la Frontera omkring Sevilla. Det skriver El País. Forespørgslen skulle være kommet under premiereminister Mariano Rajoys besøg i Det Hvide Hus for nylig. En bilateral aftale imellem de to lande betyder, at USA kan bruge basen til amerikanske marinesoldater, hvorfra de hurtigt kan komme til Middelhavsområdet. Det er især vigtigt på grund af uroligheder i Afrika, og initiativet til den bilaterale aftale kom da også på baggrund af angrebene imod det amerikanske konsulat i Benghazi i Libyen i 2012. I april 2013 blev aftalen indgået om, at 500 marinesoldater og otte fly kunne bruge basen. Nu beder USA om lov til at forøge dette tal med mindst 50 procent og derudover forlænge aftalen et år.
Den spanske regering behøver ikke at tage beslutningen igennem Kongressen.
 
 
 
DemoMadrid
 
Andalusisk lov imod udsættelser suspenderes af domstol
Den spanske forfatningsdomstol har foreløbig suspenderet den andalusiske lov, der forhindre familier i at blive sat på gaden, hvis de ikke kan betale deres gæld, skriver Sur in English. Loven blev gennemført den 1. oktober 2013 af Junta de Andalucía, og den gav myndighederne mulighed for at bestemme over boligen, så dens beboere kunne blive boende. Regeringen appellerede til forfatningsdomstolen i december, og det er anden gang, at en andalusisk lov med fokus på udsættelsen af familier ender hos forfatningsdomstolen. Den første lov blev gennemført i april 2013 og blev senere suspenderet, da domstolen anså den som forfatningsstridig. Samme kritik gælder for den nye lov. Siden regeringen indsendte appellen den 13. december, har Junta de Andalucía forhindret to udsættelser og påbegyndt 37 andre sager.
 
 
 
Spanien skal have en sandheds-kommission
Den suspenderede Højesteretsdommer Baltasar Garzón foreslår, at Spanien starter en sandheds-kommission, der skal undersøge de forbrydelser, der blev begået under den spanske borgerkrig og efterfølgende under Francisco Francos regime. Det skriver El País. Ifølge avisen udtaler Baltasar Garzón, at “der findes forskellige kategorier af ofre i Spanien, og det er et alvorligt problem. Jeg ønsker, at ofrene for terrorisme anerkender, at der er ofre fra Francos tid, der stadig venter på retfærdighed, sandhed og erstatning her 70 år senere.” Baltasar Garzón blev suspenderet i 2012 for at have misbrugt sin magt til blandt andet at aflytte samtaler mellem fængslede i Gürtel-sagen og for at have åbnet en ulovlig efterforskning omkring kriminalitet begået under Franco. Højesteretsdommeren blev også kortvarigt berømt, da han forsøgte at anholde den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet i 1998.
 
 
 
ProtestEricCrama
 
Burgos’ borgmester bøjer sig for bysbørns protester
Borgmesteren i den nordspanske by Burgos, der siden starten af januar været præget af demonstrationer og voldelige protester, har givet efter for demonstranternes krav om at opgive et byggeprojekt i byen. Protesterne opstod på grund af byens planer om ombygningen af en gade i arbejder-kvarteret Gamonal. Indbyggerne sagde til El País, at de havde protesteret på fredelig vis i to måneder imod planen om at skære ned på antallet af kørebaner, bygge en cykelsti og et underjordisk parkeringsanlæg, et projekt der ville koste 13 millioner euro. De voldelige protester med brændende affaldscontainere og stenkast mod politiet spredte sig også til Madrid, hvor sympatisører samlede sig på Puerta del Sol-pladsen i centrum. Demonstranterne i Burgos, Madrid og flere andre spanske byer var utilfredse med, at Burgos’ borgeres penge blev brugt til ‘forskønnelse’ frem for på alle de sociale problemer, byen oplever som konsekvens af krisen.
 
 
 
shutterstock 94748437
 
Spanske vine i toppen
Det engelske vinmagasin Decanter har lavet en liste over de 50 bedste vine, der blev lanceret i 2013. Fem af de ti bedste kommer fra Spanien, heriblandt vinderen. Decanter-kåringen er dermed en solid optur for den spanske vinindustri. Tre vine fra Rioja, en fra Andalusien (Jerez) og en fra Bierzo er med blandt de ti bedste.
Italien og Frankrig har hver en vin på listen, det samme har Australien, Sydafrika og Argentina.
Spanien er altså det eneste vinproducerende land med mere end en vin i top ti. Det var vinen Faustino I Gran Reserva 2001, der blev kåret til årets bedste vinlancering i Decanter-oversigten. De vine, der er med på listen ligger i forskellige prisklasser fra 13-14 pund og op til 60-70 pund ved salg i England.
 
 
 
Dansk-spansk politi optrævler narkobande
Flere personer er anholdt i Danmark og Spanien. De er mistænkt for at have smuglet narkotika fra Spanien til Danmark, nærmere betegnet Nordjylland og Sjælland for derfra at videresælge det.
Der er tale om en større aktion, der involverer både spansk politi samt Nordjyllands Politi og Rejseholdet.
Nogle af de formodede narkosmuglere er blevet varetægtsfængslet – nogle af dem i december, andre i januar. Det er sket bag dobbelt lukkede døre, og derfor er sigtelsen ikke offentlig tilgængelig.
De i alt otte varetægtsfængslede er mellem 20 og 60 år gamle.
Flere personer er desuden anholdt i Spanien, heriblandt er to danskere. Det har ikke kunnet bekræftes, i hvilken provins det er sket.
 
 
 
Vox
 
Nyt parti kommer til verden
Det sker ualmindeligt sjældent i Spanien, men et nyt politisk parti ser nu dagens lys.
Vox hedder det, og det har taget navn fra latin for stemme.
Partiet er grundlagt af bl.a. José Antonio Ortega Lara, som i 1996 og 1997 var kidnappet i 532 dage af den baskiske terrororganisation ETA. Lara har stiftet partiet med tidligere medlem af det baskiske parlament for PP Santiago Abascal Conde, som forlod det konservative parti i november 2013.
Partiet er ifølge eget program af liberal-konservativ overbevisning.
Blandt dets mærkesager er det fortsat samlede Spanien, afskaffelse af de regionale regeringer og dermed et fælles og centralt ledet Spanien, for det nye parti mener, at regeringen med konservative PP i spidsen har mistet kontrollen. Medlemmerne er desuden af den overbevisning, at det nuværende politiske system, som nærmest er et to-partisk vælde, domineret af PP og socialistiske PSOE, har givet op overfor “den moralske og politiske korruption”. Vox er også for monarkiet, anti-abort og modstandere af et samarbejde med ETA, for det nye parti mener, at den nuværende regering er for blødsøden mod terrororganisationen.
Partiet satser på at vinde stemmer ved det næste valg til Europaparlamentet, og målet er at kapre vælgere, der har mistet tilliden til PP.
 
 
 
Vindmøller Tarifa
 
Mest energi fra vindmøller
Energi fra vindmøller var i 2013 for første gang i historien den største energikilde i Spanien.
Ifølge den nationale leverandør, Red Electrica de España, repræsenterede vindenergien 20,9 procent af landets forbrug, mens energi fra atomkraftværker leverede 20,8 procent. Vindmøllerne producerede 54,478 gigawatt-timer, hvilket er 13,2 procent mere end i 2012.
Spanien er desuden det eneste land i verden, hvor størstedelen af energien genereres ved hjælp af vinden.
 
 
 
Cristina5
 
Prinsesse Cristinas afhøres nu i februar
Datoen for afhøringen af prinsesse Cristina som vidne i sagen mod hendes mand, Iñaki Urdangarín, er rykket frem fra den 8. marts til den 8. februar. Det har den ledende dommer i sagen ved retten i Palma, José Castro, besluttet.
Ændringen sker med prinsessens og hendes advokats billigelse. Advokaten, Miguel Roca, har udtalt, at Cristina ønsker at vidne så hurtigt som muligt, fordi “hun mener, at hun skal forklare sig i en situation, hvor hun er overbevist om sin uskyld.”
Hun indvilligede tidligere på måneden i at lade sig afhøre, altså uden at anke, hvilket hun ellers har ret til.
Hun skal afhøres som vidne i sagen imod manden, Iñaki Urdangarín, der er anklaget for at have svindlet sig til omkring 5,8 millioner euro via sin organisation, Instituto Nóos. Urdangarín har blandt andet arrangeret turisme- og sportskonferencer for de regionale myndigheder i Valencia og på Balearerne.
Derudover kommer Cristina til at svare på spørgsmål omkring sit kreditkort, der er forbundet med en bankkonto, som tilhører ejendomsselskabet Aizoon, som hun og manden ejer, og som, anklagerne mener, modtog penge fra Nóos, der skulle være en ikke-lukrativ organisation.
For at afklare Cristinas rolle i sagen skal også en politichef og tre skatteinspektører afhøres. Skatteinspektørerne skulle have udfærdiget en rapport, hvor de hævder at kunne bevise hendes uskyld, og det vil dommer Castro gerne høre mere om.
Afhøringen af prinsessen, kongeparrets yngste datter, finder sted i Palma de Mallorca.
 
 
 
Foto Malaga CF LD februar 2014 A
 
La Liga-spillere besøger La Peña de Dinamarca
Onsdag den 12. februar bliver en stor dag for La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Fútbol.
Her markeres klubbens optagelse i den store socios-organisation Federación de Peñas Malaguistas ved et officielt arrangement i den danske restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen ved Fuengirola. Her har La Peña de Dinamarca fået indrettet en fornem lounge. Til stede vil være ledelsesrepræsentanter for Málaga CF og nogle af La Liga-spillerne vil skrive autografer.
Federación de Peñas Malaguistas tæller i alt 35 supporterklubber i Andalusien og større spanske byer med tilhængere af Málaga CF.
Optagelsesarrangementet onsdag den 12. februar begynder kl. 19.30 og er åbent for alle.
Tilmelding skal dog ske til næstformand i La Peña de Dinamarca, Uffe Madsen, på mailadressen sport@spaininvest.net.
 
 
 
Nem guide til Madrid
Madrid er en af de nye byer, der udkommer en bog om i Lonely Planets populære “Pocket”-serie, som nu kommer på dansk fra Forlaget Turbulenz.
Pocket Madrid giver dig alle de tips, du drømmer om til den spanske hovedstad i en lille, men grundig rejseguide – lige til at tage med i håndtasken eller baglommen. Her er anbefalinger til seværdigheder, spisesteder, shopping, underholdning osv. samt et smart folde-ud-kort, der gør Madrid let at overskue.
Den helt nye serie tæller desuden Pocket Barcelona. Blandt de større rejsebøger er Oplev Spanien og Oplev Barcelona allerede udkommet. I alt er der nu næsten 40 Lonely Planet-titler på dansk.
Lonely Planet er verdens største rejsebogsforlag, og deres forfattere er uafhængige rejsende, som besøger alle de steder, der nævnes i bøgerne. Det sikrer, at alle oplysninger er opdaterede med det sidste nye. Bøgerne kan købes på saxo.com.
 
 
 
Skyskraber Marbella
 
Marbella siger nej til skyskrabere
Marbellas byråd, anført af borgmester Ángeles Muñoz fra PP, havde tidligere godkendt opførelsen af fem skyskrabere på op til 55 etager.
Det var en såvel folkelig som politisk modstand, sidstnævnte fra oppositionspartierne PSOE, IU og Opción Sampedreña, der fik det PP-ledede byråd til at ændre mening og ekskludere opførelserne fra byplanlægningen – også selvom PP har absolut majoritet.
Muñoz havde allerede i december udtalt, at man havde accepteret protesterne fra modstanderne, der frygtede, at de høje bygninger ville virke afskrækkende på turismen, men nu er afgørelsen netop formaliseret.
 
 
 
Væddeløbsbanen i Mijas lukker
Væddeløbsbanen Hipódromo Costa del Sol har set sit sidste løb. Avisen Diario Sur skriver, at borgmesteren i Mijas, Ángel Nozal, der leder det kommunale selskab, der driver banen, har besluttet at lukke, eftersom driften ikke er rentabel, og man ikke kan opnå mere støtte. Det har kostet omkring en million euro om året, at holde stedet kørende.
Hipódromo Costa del Sol åbnede i juni 1999 og var da den største satsning i Mijas, der investerede 12 millioner euro i projektet, som har været Málaga-provinsens eneste væddeløbsbane.
 
 
 
3
 
Seguridad Social intensiverer jagten på bedrageri
Et privat firma er blevet hyret for at rådgive politikere og ansatte hos Seguridad Social om, hvordan man bedst kan jagte og bekæmpe bedrageri som sort arbejde og anden skattesnyd.
Det er beskæftigelsesministeriet, som har set det nødvendigt at kontrahere firmaet til en aftale på fem millioner euro for 2014 og 2015. Otte personer fra firmaet bliver tilknyttet Seguridad Social, hvor de skal observere og rådgive omkring snyd i forbindelse med medlemskab og opkrævning af bidrag til den fælles, sociale kasse. De skal også effektivisere arbejdet hos Seguridad Social, hvor 12.975 personer i øjeblikket er ansat.
 
 
 
Glade ansatte
 
Gode nyheder på arbejdsmarkedsfronten
Antallet af ansatte, registreret i social- og sikkerhedskassen Seguridad Social steg i december sidste år med godt 64.000 personer. Samtidig er antallet af arbejdssøgende faldet med 107.570 til 4,701 millioner. Forskellen skyldes, at ikke alle, der ikke har et arbejde, er registreret som jobsøgende.
De fleste nye jobs er fundet indenfor landbrug og i servicesektoren.
Hermed bidrager nu 16,357 millioner ansatte til Seguridad Social. Det er det højeste spring i beskæftigelsen siden 2001, og regeringen mener, at det tegner rigtigt godt for beskæftigelsen i 2014.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.