Det danske magasin i Spanien
Andalusiens første kvindelige regeringschef erklærer krig mod korruption

Andalusiens første kvindelige regeringschef erklærer krig mod korruption

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Susana Díaz 1 PSOE-Andalucía

Med 58 for og 48 stemmer i mod er Susana Díaz Pacheco den nye regeringschef i den andalusiske regering, La Junta de Andalucía. Hun kaster sig ud i jobbet med løfter om fornyelse og gennemsigtighed. Et budskab, der skal skabe tillid til det skandaleramte Partido Socialista Obero Español i Andalusien (PSOE), der er sat i forbindelse med alvorlige tilfælde af korruption.
 

Flere end 100 personer er anholdt, i hvad der betegnes som Spaniens største korruptionsskandale. ERE-sagen, som den kaldes, involverer højtstående embedsmænd, kokain, aftaler under bordet og bedrageri for omkring 140 millioner euro. Det lyder som en scene fra en Hollywood-film, men i Andalusien overgår virkeligheden fiktionen. Sagen, der dukkede op for snart to år siden, er et eksempel på den omfattende korruption, der stadig foregår i Spanien. I en periode fra 2001 til 2010 blev penge fra fonden Expediente Regulador de Empelo (ERE), der var tænkt som en støtte til erhvervslivet, kanaliseret ud i hænderne på højtstående politikere og deres allierede. Af de næsten 140 millioner euro blev ca. 50 millioner sluset ud i form af ulovlige returkommissioner, hvor bestemte firmaer og embedsmænd fik en betydelig overbetaling for deres arbejde. 73,8 millioner euro blev nedskrevet som “hjælp” til virksomheder, og 12,3 millioner euro blev brugt på store førtidspensioner til 126 personer, der aldrig havde været ansat i de firmaer, der fik tildelt pengene. At der skulle gå ti år, før korruptionen kom frem i lyset, hænger sammen med den manglende kontrol med administrationen af pengene fra andre end de personer, der havde til ansvar at fordele dem. En af de politikere, der stod for håndteringen af pengene er tidligere minister for Arbejde og Beskæftigelse, Francisco Javier Guerrero. Pengene blev udbetalt til højre og venstre og snart var et beløb, der i danske kroner, når langt over en milliard, forsvundet ned i lommerne på korrupte politikere og deres bekendte.

 
Susana Díaz skal symbolisere forandring
Om den tidligere regeringschef, José Antonio Griñán, kendte til den omfattende korruption er endnu uklart. Han trækker sig fra posten som regeringsformand på grund af personlige omkostninger i forbindelse med sagen, og fordi han ønsker, at der ikke skal eksistere tvivl om den andalusiske regerings integritet. Han har udtalt, at der er brug for forandring og nye visioner inden for regeringsmurene. Og det skal den 39-årige Susana Díaz, Andalusiens første kvindelige regeringschef, symbolisere.
Hendes partifælde, Javier Garcia León, mener også, at hun er den fornyelse, PSOE har brug for.
“Hun er symbolet på modernitet og tradition. Hun er andalusier med stort a. Hun er ung. Hun er kvinde, og så er hun en meget erfaren politiker,” siger han.
Den betragtning er Katia Westerdahl fra det konservative Partido Pupular (PP) ikke enig i. Hun mener, det er at fylde ny vin på gamle flasker.
“Susana Díaz er måske et nyt image, men stadig en del af det samme gamle parti. Og man må ikke glemme, at hun blev udpeget som ny regeringsleder af Griñián, der kan placeres tæt på hele ERE-skandalen”, pointerer hun.
Om Susana Díaz er en fornyelse, eller blot mere af det gamle PSOE, må tiden vise. Men uanset hvilket politisk synspunkt man har, er der ingen tvivl om, at Díaz er er en ambitiøs kvinde. Hun har udtalt, at hun vil få stabiliteten tilbage i det skandaleramte socialistparti, og en ny hård strategi er lagt for dagen, hvor bekæmpelsen af korruption inden for de politiske rækker er hendes mærkesag.
“Kampen mod korruption skal foregå uden stop og med en ihærdighed, der skal svare til den vrede og mistillid, det andalusiske folk føler,” lyder det fra Susana Díaz i et interview til den spanske avis, ABC de Sevilla. Det skal blandt andet ske i form af et forbud mod private donationer til politiske partier og planer om at inddrage borgerne i økonomiske beslutninger. To tiltag, der skal skabe gennemsigtighed, som er det ord, der danner hjørnestene i den nye regerings strategi.
 
Susana Díaz 3 PSOE-Málaga
 
Kvinden i front for den nye regering
Susana Díaz er kendt som en benhård politiker. Kollegaerne beskriver hende som kvinden, der altid vinder diskussionerne og som målrettet går efter det, hun vil have. Díaz er den ældste af en fire søstre og siden 2002 har hun været gift med José María Moriche, der arbejder for produktionsselskabet ZZJ. Hendes karriere begyndte i PSOE’s ungdomsparti i Sevilla i en alder af 25 år, og siden da har det socialistiske parti været en central del af hendes liv. Hun nåede et højdepunkt i sin karriere, da hun i 2008 blev valgt ind i det andalusiske parlament som repræsentant for Sevilla. Og i 2010 kom hun et skridt nærmere toppen, da hun blev valgt til Secretaria del Organización del PSOE Andalucía. Der skulle dog kun gå to år, før hun igen fik muligheden for at stige i graderne. Hun blev udnævnt til vicestatsminister i 2012, da Rafael Velasco, måtte gå af, efter det kom frem, at hans kones firma havde doneret penge til La Junta de Andalucía. Siden da har Susana Díaz været tidligere regeringschef José Antonio Griñáns nærmeste allierede. Så da en efterfølger skulle udpeges, var hun det naturlige valg. Andalusiens nye kvinde i front blev officielt udnævnt den 7. september og sagde i den sammenhæg: “Jeg vil føre politik for åbne vinduer, så jeg kan høre stemmerne fra gaden.” Kommentaren skal overbevise det andalusiske folk om, at regeringen vil handle i deres interesse. Hun har skiftet embedsmændene ud og skabt en ny regering, men spørgsmålet er, om hun kan skabe en ny tiltro til PSOE i Andalusien.
 
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa