Det danske magasin i Spanien

Årsager
Vi står midt i et paradigmeskift. Det gælder på alle af livets områder, ikke mindst på sundhedsopfattelsen. Vi lever alt for usundt og vi må til at forebygge og tage ansvaret selv i videst mulige omfang.

Jeg elsker mine gamle sygeplejelærere, der havde ca. den alder, jeg nu er midt i, da jeg blev undervist. De tordnede og tordnede om og om igen: ”Forebyggelse er bedre end helbredelse”.

Disse ord bliver mere og mere fundamentale for mig, efterhånden som den ene efter den anden fødevareskandale tordner frem. Lige nu er det hestekød forklædt som oksekød, så er det den umenneskelige behandling af vores dyr, vores kyllinger, der lever under forfærdelige vilkår, grisene, der bare er en industri og bliver fodret og transporteret uden tanke for, at det er levende væsner, vi har med at gøre, køerne, hvor kalvene bliver taget væk, så dyremødrenes sorg både går i deres væv og mælk. Vi har genmanipulerede grønsager, og frugt og grønsager, der er sprøjtede og fremdyrkede uden tanke på den menneskelige sundhed og tanke for, hvad vi mennesker fysisk og psykisk trives og styrkes med.

Konsekvensen af denne dans omkring guldkalven er en sygdomsrate, som accelerer uden sidestykke, og som hverken det officielle behandlersystem eller det komplementære kan følge med i eller overskue.

Hvad gør vi ved det?, spørger det enkelte menneske. Det er myndighederne, sundhedsmyndighederne, fødevarefabrikanterne m.fl., der bestemmer. Igen kommer én af mine kæpheste. Vi skaber vores eget liv, og er selv, i stort omfang, herre over, hvad vi putter i munden. Den billige mad kan blive den dyreste i længden. Den sunde, naturlige mad, der er fabrikeret under hensyn til menneskets velbefindende, gør os stærke og glade og bedre i stand til at tage selvstændige initiativer. Hvis vi kunder kun køber den rene vare, får fødevarefabrikanterne hurtigt sadlet om. De har kun salg for øje. Så køber vi ikke møgmad, sælger de ikke noget, og vi har en stille, men effektiv revolution. De fleste af os behøver slet ikke så meget mad. Vi kan sagtens nøjes med en enkelt frikadelle godt med grønsager, et enkelt stykke brød, der skal tygges godt osv. osv.

Diabetes er en af de virkelig alvorlige livsstilsygdomme, vi ser i dag og som lige nu vokser i et totalt uoverskueligt omfang som type II diabetes. Der er, som navnet antyder, to typer af diabetes, også kendt som sukkersyge, nemlig type I og type II

Type I
I en type I sker en nedbrydning af de betaceller, der laver hormonet insulin, der er ansvarlig for at fragte glukose fra blodet og ind i cellerne. Oftest angriber sygdommen mennesker under 40 år og kaldes for juvenil diabetes. Nyere forskning tyder på en autoimmuniserende faktor, måske forårsaget af allergi, kemisk forgiftning, virusinfektion m.m. Denne type I diabetes-mennesker er hele deres liv afhængig af at få tilført insulin og at føre nøje kontrol med deres blodsukker.

Type II
Diabetes Type II er den store svøbe, og kaldes også den stille dræber. Den er, i modsætning til type I, overvejende en livsstilsafhængig tilstand, hvor kostregulering og livsstilssanering er af så stor betydning, at dette ofte er tilstrækkeligt til at holde lidelsen under kontrol.

Flere og flere mennesker dør af denne lidelse, eller af de såkaldte følgelidelser, der ofte kommer med sygdommen, såsom forhøjet blodtryk, øjenskader, nyresvigt, hjertesvigt, nervebetændelse for bare at nævne nogle få af dem. Nogle af de mest almindelige symptomer på, at en diabetes er undervejs, er stor tørst, hyppig vandladning, øget appetit, muskelkrampe, sløret syn, kløende hud og dårlig sårheling. Forbliver diabetesen uopdaget kan det føre til opkastninger og bevidstløshed.

Kosten
Blandt folk med type II diabetes ses mange overvægtige personer, og ofte viser det sig, at taber disse mennesker sig, kan der opnås symptomfrihed. Derfor er kostregulering og livsstilssanering vital ved denne sygdom. Her er tale om en lidelse, hvor du selv kan yde en indsats, der giver bonus, hvis du er i farezonen for at få sygdommen eller allerede har en diabetes. Hjørnestenene i hjælpen til selvhjælp er god og sund kost kombineret med motion, gerne inklusiv styrke- og konditionstræning. Først og fremmest er det vigtigt at undgå sukker og sukkerholdige madvarer inklusiv diverse læskedrikke, chokolader og desserter, hvor sukkeret passerer alt for hurtigt over i blodet.

Det samme gælder for mad med hvidt mel. Pas på med pasta, pizza, hvide ris, hvidt brød, kager og kiks, der har et højt indhold af sukker og mættet fedt. Spar på det synlige fedt, såsom smør og fede oste. Husk de grove fibre i groft brød, brune ris osv. Siger din søde tand at du MÅ have noget sødt, så køb nogle økologiske marmelader, der kun er sødet med en anelse æblesaft. Fås bl.a. fra Søbogaard.

Vær opmærksom på, at honning, maltose, dextrose også er sukkerstoffer. Mange lightprodukter indeholder ganske vist ofte meget lidt fedt, men til gengæld meget sukker, der endda ikke er rigtigt sukker, eller endnu værre: kunstige sødestoffer, der ofte kan være farlige, medvirke til øget sult m.m.

Nyder du juice, og synes på den måde, at du er sund, så vær opmærksom på, at frugt også indeholder sukker. Fortynd din juice, drik den frisk i stedet for på karton. Det kan være en god ide at drikke den velsmagende Oolong te. En undersøgelse over 30 dage viste en god effekt på type II diabetes ved indtagelse dagligt af 1500 ml Oolong te. Reducer mængden af mættet fedt i din mad, sørg til gengæld for sunde olier. Nyd kun lejlighedsvist rødt kød.

Skift din almindelige bordsalt ud med det magnesiumholdige seltinsalt eller himalayasalt, der indeholder mange mineraler. Spis godt med fibre, gerne bønner, havre, nødder, frø, pærer og æbler og mange grønsager. I det hele taget må foretrækkes mad med lav glykæmisk indeks. Generelt har simple kulhydrater høj værdi og bør undgås, mens protein har lav, og gode proteiner derfor må foretrækkes. Spis godt med æg, kød og fjerkræ og gerne fede fisk. Hollandske forskere har påvist at man ved at spise 30 gram fisk hver dag kan reducere risikoen for type II diabetes. Lad din mad være økologisk og af høj kvalitet i videst mulige omfang.

 

Kosttilskud

  • Der må vælges en god base af et multivitamin/mineralprodukt med et stort indhold af B-vitaminer f.eks. Omnimin, Mivitotal Plus m.fl.

  • Evt. gerne et ekstra tilskud af B-vitaminer, da B-vitaminerne har mange funktioner i forbindelse både med sukkerstofskiftet samt omsætningen af fedtstoffer og proteiner.

  • Til det ekstra tilskud kan evt. tilføjes B12 i tabletform til at lægge under tungen. Har du som type II patient en prikken og sovende fornemmelse i fødderne, kan det være et symptom på diabetisk nervegeneration. Man kan ofte fjerne symptomerne ved at tage mellem 1000mcg til 3000 mcg i nogle måneder.

  • C vitaminer er godt at tage ekstra af. C vitaminer modvirker for meget insulin i blodet. Det gælder både ved type II diabetes, og hvis du bare har spist et måltid med for meget sukker.

  • Alfa Lipoic Acid er ganske særlig velegnet til diabetikere. Diabetikere med nervebetændelse kan have stor hjælp fra dette kosttilskud. Det er en stærk antioxidant, der forbedrer insulinaktionen.

  • Krommangel er fatal hos mange mennesker. Krom er næsten udslettet af vores næringsfattige kost. Yderligere tappes vi for krom, hver gang vi spiser sukker. Ved sukkersyge er krommangel typisk en medvirkende faktor. Tilskud af krom kan sænke et forhøjet blodsukker med op til 90%. Derfor er en dosis på 100 – 200 mcg krom god for at aktivere insulinen. Krom er afgørende for insulins virkning og effektivitet og styrker immunsystemet indirekte. Yderligere forebygger krom åreforkalkning og er med til at regulere kolesterolindholdet i blodet.

  • E-vitamin som tilskud aktiverer også omsætningen af blodsukkeret.

  • Symbioflor eller andet produkt med mælkesyre styrker din tarmflora, der er særdeles vigtig både for immunsystemet og hvis der sammen med diabetes er en candidasvamp.

  • Også mange urter er velegnede og gode for diabetes. Bl.a. lakrids, der kan fås i kapsler, samt kanel og karry der kan øge insulinfølsomheden og evt. kan medvirke til at erstatte tabletter mod type II diabetes.

  • Guarmin granulat fra planten Guar, har i mange år været kendt som godkendt naturlægemiddel mod kolesterol. Guarmin er også blevet godkendt af lægemiddelstyrelsen som et blodsukkersænkende naturlægemiddel. Det er lidt smart ved Guarmin, fordi personer med diabetes II også ofte døjer med forhøjet kolesterol, således slås to fluer med et smæk.

  • Af andre anbefalelsesværdige hjælpsomme produkter kan nævnes Carnosin, flerumættede fedtsyrer omega 3, 6,9. L-Carnitine, leverstyrkende midler f.eks. Hepar, Marietidsel m.fl. Q 10, og blåbær.

  • Er du overvægtig er det af afgørende betydning, at du taber dig. En måde at slankes sig på er f.eks. at spise efter din blodtype. Samtidig med vægttab giver det en følelse af velbefindende. Har du en hverdag, hvor den fede og søde mad dominerer, må du lave din kost om.

  • Motion er en anden hjørnesten. Motion reducerer behovet for insulin og sænker kolesterol. Er du uvant med at dyrke nogen form for motion, så start med en gåtur på ca. 1/2 time dagligt. Øg tid og tempo efterhånden som du mærker, at kræfterne og velbefindende øges.

  • Få lagt din søde tand på hylden. Alle de søde sager, der siges at være beregnet til diabetikere er absolut ikke sunde og alt for sødt smagende. Det kan være dit behov for søde sager, der har været medvirkende til din diabetes.

  • Pas på dit helbred og bliv tjekket regelmæssigt. Pas især på øjne og fødder. Det er en god ide at få fødderne passet og plejet regelmæssigt, ligesom besøg hos en zoneterapeut kan være en god ide.

  • Undgå stress.

  • Er du belastet af kviksølv, evt. fra dine tænder, så få renset kviksølvet ud. Skal du have skiftet plomber, så få dem skiftet af en tandlæge, der er ekspert i dette.

Tips

  • Er du overvægtig er det af afgørende betydning, at du taber dig. En måde at slankes sig på er f.eks. at spise efter din blodtype. Samtidig med vægttab giver det en følelse af velbefindende. Har du en hverdag, hvor den fede og søde mad dominerer, må du lave din kost om.
  • Motion er en anden hjørnesten. Motion reducerer behovet for insulin og sænker kolesterol. Er du uvant med at dyrke nogen form for motion, så start med en gåtur på ca. 1/2 time dagligt. Øg tid og tempo efterhånden som du mærker, at kræfterne og velbefindende øges.
  • Få lagt din søde tand på hylden. Alle de søde sager, der siges at være beregnet til diabetikere er absolut ikke sunde og alt for sødt smagende. Det kan være dit behov for søde sager, der har været medvirkende til din diabetes.
  • Pas på dit helbred og bliv tjekket regelmæssigt. Pas især på øjne og fødder. Det er en god ide at få fødderne passet og plejet regelmæssigt, ligesom besøg hos en zoneterapeut kan være en god ide.
  • Undgå stress.
  • Er du belastet af kviksølv, evt. fra dine tænder, så få renset kviksølvet ud. Skal du have skiftet plomber, så få dem skiftet af en tandlæge, der er ekspert i dette.
Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.