Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Så står der december på kalenderen. De fleste af os forbinder december måned med hygge, lys og glade sammenkomster.

Indledningen til julen starter 4 søndage før d. 25.12, hvor herrens og dermed julens komme ventes, og traditionelt bydes adventssøndagene velkomne med adventskranse, lys, pyntning og mange dejlige julesammenkomster af forskellig art.
Julen fejres af kristne som en fejring af Jesus fødsel. Kirken har sat Jesus fødsel til den 25.12, men i Danmark fejrer vi fødselsdagen d. 24 om aftenen. Jesus fødselsdag vides ikke med bestemthed, men autoriteter bestemte at samle fejringen af midvinter og Jesus fødsel til en begivenhed.
 
Sådan har det imidlertid ikke altid været. I England har det været forbudt at holde jul. I 1647 vedtog det engelske parlament en lov, der forbød julen. Lederen Oliver Cromwell anså festlighederne som amoralske. Juledagene skulle være hellige. Hvis nogle præster prædikede om Jesus fødsel, kunne de komme i fængsel. Det stod kun på mens Cromwell var ved magten.
 
I Vores tid samles Familie og venner i december, og med sammenkomsterne føres også en masse nydelse og hyggestunder med ekstra mad og drikke ofte af traditionel art, som normalt ikke hører til vores hverdag. Det fører let til overspisning hvis du ikke er opmærksom på at undgå det, og alligevel nyde julens dejlige mad.

Overspisning

Jeg elsker den traditionelle danske julemad, og jeg synes også, det er vidunderligt at prøve andre juleretter end lige de danske, men jeg bryder mig aldeles ikke om at føle mig overspist, og har efterhånden fundet ud af, at det sagtens kan lade sig gøre at undgå.
I mange år lod jeg sundhed og velvære stå til i december måned. Desværre havde det en hård pris i mange måneder bagefter, med øget vægt, mavebesvær, blodsukkerubalance m.m.
Ved hjælp af mange små tricks klarer jeg nu både at nyde julen og have det godt bagefter.
Jeg spiser maden med nærvær. Når jeg har fået maden øst på tallerkenen, sidder jeg et lille øjeblik og kigger på den, og nyder den med øjnene. Dermed starter fordøjelsessekreterne i mundhulen at virke, og det er lettere for bugspytkirtlen og tarmsystemet at nedbryde maden.
Maden spises langsomt, og der smages på hver mundfuld. Husk der har stået nogle personer, der har gjort sig umage for at fremstille så lækker en velsmagende mad, så er det en skam og også lidt uartigt bare at lade maden køre indenbords. Læg bestikket fra dig, mens du snakker med dine bordfæller.
Når du spiser og tygger langsomt, føler du dig også hurtigere mæt. Når den første mæthedsfølelse indfinder sig, så stop selvom der evt. må levnes lidt på tallerkenen.
Hvis det er muligt, så tænk på hvad mad, der bliver serveret og bestem dig for hvad og hvor meget du vil spise af det før du går til bords. Det er en kæmpehjælp for mig i hvert fald.
 

Kosttilskud du kan have gavn af at tage til hjælp med forebyggelse af overspisning

• Multivitamin/mineral tablet 1 stk. daglig.
• Omega-3 olier ca. 2000 mg daglig, beroliger dig og du får lettere en mæthedsfølelse.
• Chrom 100 mcg 1 tablet 2 x daglig hjælper dig til at beherske din søde tand.

Forstoppelse

Når du indtager al den lækre mad, der normalt ikke tæller i dine daglige madvaner såsom and, flæskesteg, brunede kartofler, ris a la mande, masser af konfekt og julesmåkager m.m. samt andre uvante drikkevaner, opstår der ofte let en forstoppelse.

Forebyggelse af forstoppelse

Du kan gøre meget ved at være ekstra opmærksom på at få nogle lange og dejlige gåture i frisk luft, hvor du sørger at trække vejret godt igennem, inden du sætter dig til bords. Er der frugt og grønt på bordet, så spis rigeligt af det. Drik godt med vand, ikke til maden, for så skylles maden bare ned, men gerne rigeligt inden maden, det mætter, og drik også gerne efter maden.
Tyg langsomt

Kosttilskud

• Kultabletter kan være en god løsning, hvis du ved, du kommer til at spise anderledes, end du plejer. Kultabletter virker som et filter, der beskytter.
• Det er vigtigt, at din mave-tarmbakterier er i orden så sørg for at tage tilskud af gode tarmflora tabletter.
• Tag også tilskud af gode enzymer, så du lettere nedbryder maden. Vær især opmærksom på vigtigheden af dem, hvis du let føler dig oppustet.
• Har du en hårdnakket forstoppelse kan det hjælpe med udblødte svesker eller sveskesaft.
• Produkter med loppefrøskaller kan være af stor hjælp, men husk at drikke rigeligt efter indtagelsen af produktet.
• Molkosan kan også være en god hjælp.
• Undgå videst muligt mælkeprodukter og ost i tiden med forstoppelse.
• Sørg for B vitaminer evt. med ekstra tilskud af B1.
• Tag omega 3 olier.
• Sørg for ekstra C- vitaminer.

Alkohol

Alkoholmisbrug ødelægger desværre julen for alt for mange familier. Bliver der drukket for meget, ender det, der skulle være en dejlig sammenkomst, ofte i skænderier ja endda slåskampe.
Hvis du ved, at du har tendens til at drikke for meget til julesammenkomsterne, så gør dig umage for at disciplinere dig, inden du går i gang. Selvom du synes, at alt er sjovere, og du bliver gladere af at drikke, skal der ikke drikkes meget før bøtten vender.
Er du alkoholiker, og ikke kan drikke med måde, men vil gerne have en fredelig jul med familien, så tag en antabuskur uanset jul. Det kan være den allerbedste julegave, du kan give din familien, der elsker dig højt.
Skal du passe på din vægt, så vær opmærksom på at alkohol er stærkt fedende, og kan gøre dig mere sulten. Drik med opmærksomhed f.eks. 1 – 2 snaps og dertil en vand. Lad det være ved det. Hvis du f.eks. drikker 3 snaps og 2 julebryg har du fået 910 kalorier. Hvis menuen er vin så drik 1-2 glas vin, der følges af rigeligt med vand.

Nyttige kosttilskud

• Sørg for et stærkt og godt vitamin/mineraltilskud
• Ekstra B vitaminer
• Sørg for at få de essentielle olier gerne sammensat i kapselform med omega 3/6/9. Hav nogle oliekapsler med dig og tag dem undervejs og som det sidste du gør, inden du går i seng.
• Vær opmærksom på blodsukkerstabiliserende kost.

Tømmermænd

Hvis du vil undgå tømmermænd, er det en god ide at lade være med at ryge. Røg og alkohol sammen kan medvirke til, at du lettere får tømmermænd.
Hvis du vil undgå tømmermænd, er det vigtigt at du, mens du drikker alkohol, også sørger få at få vand nok. Alkohol er stærkt vanddrivende, og væskemangel kan medvirke til tømmermænd.
2 timer før du går hjem så start med at drikke drinks uden alkohol – Det gør det lettere at vågne.
Det er vigtigt at du, inden du starter på at drikke ved, at du har fået rigelig søvn og føler dig veloplagt og veludhvilet. Sørg for at få sovet alkoholen ud.
Er uheldet ude, og du vågner op med gigantiske tømmermænd, er det rart med lidt førstehjælp.
Igen er det vigtigt med rigeligt vand, evt. tilsat lidt salt.
Det kan måske være en god ide med en enkelt øl, men husk kun en, ellers er du på den igen.
Kan du spise noget så spis en god omelet med masser af dejlig bacon eller pølse.
Lad være med at træne dagen efter, at du har drukket rigeligt. Det er decideret usundt, har førende forskere fundet ud af.

Kosttilskud der beskytter

Det kan være en rigtig god ide at tage et godt kosttilskud med vitaminer/mineraler i tiden, hvor du ved, at dit indtag af alkohol er større end vanligt, så tåles alkoholen bedre og dermed mindskes tømmermændene.
• Tag ekstra tilskud af B vitaminer.
• Sørg for godt indtag af selen og Zink.
• Forskellige aminosyrer f.eks. cysteine og taurine kan være gavnlige.
• Masser af gode olier f.eks. omega-3 og/eller kokosolie kan være gode at tage bagefter, men også forebyggende når du har bestemt, at du vil skeje ud ved julesammenkomsten.
• Maretidsel, der er leverrensende, er godt både før og efter. Fås flydende og i kapselform

Sørg for gode juleminder

Jeg tror de fleste af os, er meget traditionsbundne, hvad angår julen. Juleaften forbindes ofte af børn som næsten magisk. Julen er en tid, du aldrig glemmer, Du husker resten af livet, hvordan den var, da du var barn. Jeg var barn af fortravlede forældre, der elskede mig højt. Juleaften var der åbent i forretningerne til kl 16, og jeg husker mest af alt hvor trætte mor og far var juleaften. De havde bare lyst til at falde om i hver sin stol, når dagens salg var forbi. Julepynten hjemme var som regel sparsom, fordi der simpelthen ikke var overskud til det, men i forretningen strålede og lyste det med engle, lys og nisser. 25% af årsomsætningen i forretningen faldt i julemåneden, så der skulle løbes stærkt.
Derfor er mine dejligst juleminder fra juletiden før jul, hvor der skulle pyntes julevindue og gulvet i forretningen skulle pyntes den sidste søndag i advent. Når det var gjort, skulle det fejres og alle de småhandlende samledes gerne midt om natten, når alle var færdige med deres gulvpyntning til et godt stykke smørrebrød og en øl. Der var stemningen glad, forventningsfuld og munter
Med ovenstående vil jeg understrege, hvor vigtigt det er at gøre juleminder gode for de mindste. De husker dem resten af livet, og bærer dem videre igen til deres børn.
 
Alle i alle aldre ønskes en god og glædelig jul!
Anni
Af Anni Dahms, Syge- og Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa