Det danske magasin i Spanien
Pas godt på dine fødder – de skal bære dig resten af livet!

Pas godt på dine fødder – de skal bære dig resten af livet!

I dag, i år 2013, bruger vi ikke noget, der ligner de, sko man brugte for bare nogle få generationer tilbage. Sko fås nu med en helt anden støtte en tidligere, og det lyder umiddelbart positivt, men er det nu også det?

Det er godt at få støttet foden, så skader undgås, men det er ligeså vigtigt, at foden får lov til at arbejde og bliver belastet, så foden bliver stærk og så godt som muligt bliver i stand til at modsvare den belastning, vi udsætter den for. Det er først i det øjeblik, at muskler og sener ikke formår at understøtte foden, vi får problemer. Føddernes strukturer er lavet til at afdæmpe belastninger videre op gennem benene, men i dag ses i højere og højere grad problemstillinger fra fødderne, der ligger til årsag for gener helt op til ryggen.

En typisk problemstilling er, at fodens langsgående bue (svangen) er faldet ned – populært kaldet platfod. Årsagen kan være at knoglerne fra fødslen har stået skævt på hinanden eller at musklerne, der løber fra skinnebenets inderside til fodens inderside, ikke formår at stabilisere foden. Sidstnævnte er mest almindeligt og medfører, foruden en skæv fodafvikling og gener i musklerne på skinnebenets inderside, en rotation i hele underbenet. Resultatet er vrid i knæleddet og påvirkning af hofteleddets funktion. Pointen er, at en problemstilling i foden ikke nødvendigvis begrænser sig til foden alene.

En anden problemstilling er, at forfodens tværgående bue er faldet ned – også kaldet nedsunken forfod. Årsagen er ofte slappe muskler i foden kombineret med for stor belastning fra ”forkert fodtøj” så som stilethæle, meget brede sko eller for korte sko.  Problemet er som regel ”bare” smerter under forfoden, i modsætning til ”platfoden” der medfører en mekanisk påvirkning helt op til hofteleddet. Men når man har smerter, ændrer man desværre også sin gangrytme og dermed også fodafviklingen. Bedst som du tror, du har fået lidt problemer i knæet, kan det altså vise sig at stamme fra fødderne.

Hvad gør man så ved det?
Hvis du har smerter i benene og tror, du går skævt på fødderne, kan en fysioterapeut hjælpe dig med at finde årsagen. I Centro Sanum har vi faciliteter til at lave gang- eller løbetest, hvor du bliver filmet og analyseret i forhold hoftens, knæets og anklens indbyrdes arbejde. Hvis man har en skæv afvikling, skal man have et indlæg, der kan kompensere for skævheden eller aflaste det smertende område. Vi er uddannet til at kunne fremstille et individuelt tilpasset indlæg, der kan støtte et problemområde i foden. En gang- eller løbeafvikling foregår som en kædereaktion mellem de nævnte led. Ofte er foden/anklen årsag til uhensigtsmæssig afvikling men der kan også være strukturelle eller muskulære ubalancer fra hofte eller knæleddet, hvor stræk og træning af muskler skal iværksættes.

Af Fysioterapeut Jacob Lindgreen, Vita Sana

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.