Det danske magasin i Spanien
Caganer.com byder på julens nye skiderikker

Caganer.com byder på julens nye skiderikker

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Julen nærmer sig med hastige skridt, og snart skal vi på disharmonisk manér pruste og stønne os igennem det slidte sanghæfte efter andesteg med brunede kartofler, sovs og rødkål. Vi kan ikke lægge skjul på vores danske juletraditioner. Og det forsøger man heller ikke at gøre i Catalonien, hvor julen har en rigtig ”lortetradition”. Små, karakteristiske lerfigurer er en del af pynten med deres humoristiske tilføjelse, nemlig en lort. I år er Barcelonas nye træner, Tito Vilanova samt Marilyn Monroe og Charles Chaplin blandt de 41 nye Caganere, julen 2012 byder på.
De små lermennesker og andre figurer sidder på hug eller står op og besørger. Caganerene kommer fra spanske caga, som betyder lort. En af teorierne bag den særprægede juletradition er frugtbarhed: Caganere var faste elementer i julekrybben helt tilbage i det 18. århundrede. Dengang var Caganerne de kendte figurer fra juleevangeliet, og man mente, at deres frugtbarhed gav jord til krybben, og at man ville gå et rigt og produktivt år i møde. Man troede også, at figuren ville give godt helbred og ro til krop og sjæl. Altså giver det god mening at udvide de catalanske julekrybber med den opsigtsvækkende Caganer-figur.

Virksomhedens oprindelse
Marc Alos Pla arbejder i det familieejede foretagende, caganer.com, som producerer og sælger Caganere til hele verden. Moderen, som er keramiker, har i tyve år lavet lerfigurer, og efter at have bedt sin søn om hjælp til at etablere en virksomhed, startede de sammen op for ti år siden. Figurerne var dyre, fordi de var håndlavede, og det var svært at konkurrere med billige julefigurer fra Asien. Altså skulle der noget nyt til.
For tyve år siden begyndte hans mor, Anna María Pla, at lave figurerne i atelieret i Torroella de Montgrí i Girona. Dengang var det fx engle og dæmoner, som Anna María Pla formede ud af leret. For ti år siden forlod Marc Alos Pla så sit job i Barcelona og tog tilbage til sit barndomshjem i Torroella de Montgrí for at hjælpe moderen med at give nyt liv til figurerne og starte virksomheden, som i dag er kendt overalt i verden.
Tilbage i 1992 lavede Anna María Pla den besørgende julemand, som altså i år er 20-års jubilar, men siden er også sportsfolk, politikere, kongelige og kulturelle personligheder gengivet i ler med en ‘pølse’ under enden.
”Her i Catalonien havde vi for ti år siden et valg, og der begyndte vi at lave de lokale politikere. Det var det første, vi begyndte med, inden vi fik idéen til at gå i lag med andre kategorier. Når vi skal lave nye figurer, ser vi på, hvilke personer, der har gjort sig særligt bemærket i årets løb,” fortæller sønnen Marc Alos Pla.
I dag er der mange politikere og præsidenter lige fra Barack Obama og Fidel Castro blandt ‘skiderikkerne’ sammen med catalanske kendisser som sangeren Joan Manuel Serrat, en catalonier med det uafhængige flag, atleter, svømmere, basketballspillere og mange flere.
I Barcelona bliver figurerne solgt som souvenirs året rundt.
”Folk, der køber Caganere i Barcelona, hjælper os med at få gode idéer til nye figurer. De stiller tit spørgsmålet: Hvorfor ikke den eller den karakter?”
Caganer.com sender figurer til hele verden, og interessen for de spektakulære lerfigurer er stor. De bliver blandt mange andre lande solgt til fans i England, Frankrig, Brasilien, Kina, Japan og Danmark.

De nye Caganere
Mens det for catalonierne er en god gammel skik, der er lige så almindelig for dem, som adventskransen er for os, køber udlændinge Caganere, fordi de synes, det er en sjov idé, en anderledes juleting, der kan ruske lidt op i de hjemlige traditioner.
”Vi introducerer altid nye Caganere til jul, men de bliver faktisk solgt hele året rundt som souvenirs”, siger Marc Alos Pla.
For nylig blev mere end 40 nye Caganere lanceret på hjemmesiden. Blandt årets ‘skiderikker’ er FC Barcelonas nye træner, Tito Vilanova, tegneseriefigurer som Batman og Den lyserøde panter, sangeren Bruce Springsteen og mange flere vil være at finde på www.caganer.com julen over. Figurerne koster mellem 12 og 50 euro.

Af Nanna Lunnemann

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa