Det danske magasin i Spanien

Xavi er spilfordeleren og chanceskaberen på Barcelonas hold, og de seneste tre år er han kåret til verdens tredjebedste spiller. I april udkommer bogen Alt om Xavi, som La Danesa her bringer uddrag fra.

”Jeg beundrer Michael Laudrup”

Xavi fortæller i et eksklusivt interview om barndomsidolet Michael Laudrup og de danske EM-chancer.

Hvordan har Michael Laudrup spillet en rolle i din karriere?
”Laudrup var et af mine største forbilleder, da jeg voksede op på Barcelonas fodboldakademi La Masia. Jeg stod ofte og betragtede ham, når vi så førsteholdet træne, og hans pasninger var magiske. Jeg efterlignede ofte nogle af hans bevægelser og finter i træning og i kampe. Jeg tror helt sikkert, at Laudrup har været en af de største inspirationer for mig i den form for spiller, jeg er i dag.”

Havde du nogle oplevelser med Laudrup som teenager?
”Jeg var engang i mellem blandt bolddrengene på Camp Nou, og jeg husker, at jeg engang stod og jonglerede, da Michael Laudrup kom op for at varme op. Han klappede mig på hovedet og sagde godt gået, og det betød utrolig meget for mig. Mit største idol var Josep Guardiola for alt, hvad han stod for, men Laudrup var også et kæmpe forbillede for mig.”

Snakker du nogensinde med ham i dag?
”Jeg hilser altid på ham, når jeg ser ham. Vi har mødt ham, når han har været træner for Getafe og Mallorca, eller når han har været på stadion. Han er en rollemodel på mange måder. Han er et behageligt menneske, og han er et af få mennesker, der er tilgivet for at skifte fra Barcelona til Real Madrid. Han er stadig en yndling i Barcelona.”

Kunne han blive Barcelona-træner en dag?
”Hvem ved? Hans fodboldfilosofi er udviklet fra hans egen tid som Barcelona-spiller, og han er meget respekteret her i klubben og blandt fansene. Hvis Pep en dag stopper, så er det da ikke umuligt, at det kan blive ham, men det er heldigvis ikke mig, der bestemmer sådan noget. Jeg kan kun sige, at jeg mener, at Laudrup er et stort menneske og en dygtig træner.”

Danmark er med til EM også. Hvordan ser du deres chancer i en gruppe med Tyskland, Holland og Portugal?
”Jeg husker godt, at jeg tænkte øj for en gruppe, da den blev trukket. Vi er heldige, at vi ikke er med der. Danmark har altid en god organisation, og de er altid svære at spille imod. Men det er hårde odds i den pulje, og jeg ser nok Holland og Tyskland som favoritter til at gå videre. Men det er fire stærke hold alle sammen.”

 

 

Mors dreng
Xavi bor stadig i fødebyen Terrassa sammen med mor, far, bedstemor og sin bror og søster. Huset er et helt almindeligt toplanshus uden den mindste luksus i et ganske almindeligt boligkvarter i forstadsbyen til Barcelona.

Dani Alves, der ofte har vist sit palæ frem i spanske magasiner, afslører, at han ofte driller Xavi.

”Jeg spørger ham ofte, om han nu har fået lommepenge af mor. Han er et nemt offer, for det er sjovt at drille ham med, at han bor sammen med sine forældre,” siger brasilianske Dani Alves i en kærlig tone.

Xavi har derimod intet problem med at stå ved, at han er mors dreng og elsker familielivet.

”Når man kommer helt udmattet hjem fra træning, så er det fantastisk at have sin familie omkring sig og slappe af med dem. Så kan jeg hvile mig lidt, og så står maden klar på bordet, og vi kan snakke om alt,” fortæller Xavi.

Xavis erkender, at han er mors dreng, og det var da også moderen, Maria Mercé-Kreus, han først tænkte på, da han fik sin første løn i barndomsklubben Terrassa.

”Da jeg var 10 år gammel, fik jeg det, der svarer til 24 euro i dag, og jeg løb straks hen og købte en toaster til min mor, for det vidste jeg, at hun ønskede sig. Byen og min familie betyder alt for mig i mit liv,” fortæller Xavi, der som det naturligste i verden også havde hele familien på plads, da han nåede et af karrierens største højdepunkter, som du kan læse nærmere om på næste side.

 

 

INTERVIEW MED MESSI OM XAVI

Uden Xavi var jeg ikke her
Vinder af Ballon d’Or tre år i træk. Allerede en legende i fodboldhistorien i en alder af 24 år. Lionel Messi er nok den bedste spiller i Barcelonas historie, men det havde han ikke været uden Xavi. Det fortæller han i bogen Alt om Xavi.


Xavi har aldrig vundet Ballon d’Or, er det uretfærdigt?

”Helt bestemt. Hvis der er nogen, der har fortjent at blive hædret som verdens bedste for en af de flotteste karrierer i international fodbold, så er det Xavi. Jeg har altid dedikeret mine titler til mine holdkammerater og især Xavi.”


Har han gjort dig til en bedre fodboldspiller?

”Uden tvivl. Uden Xavi var jeg ikke her i dag. Så havde jeg ikke personligt opnået alle de ting, jeg har vundet, og Barcelona havde ikke vundet lige så mange titler. Xavi har afgjort mange vigtige kampe for os som bagmand for mange scoringer.”


Hvad er det, der gør ham god?

”Jeg ved, at hvis jeg tager et løb i dybden, så skal han nok finde mig. De fleste af hans pasninger er fremadrettede, og de er altid meget præcise. Han ser ting, andre ikke ser. Han er en vidunderlig fodboldspiller med fantastisk teknik og et skønt spark.”


Du har råbt nogle gange af ham, når han ikke lige har spillet dig. Bliver I nogensinde uvenner?

”Du kan være frustreret i øjeblikket, hvis du mener, at du har lavet et godt løb, og du ikke får stukket bolden. Men helt ærligt, det har vi glemt to sekunder senere. Xavi er en fantastisk fyr, som jeg sætter stor pris på.”


Hvad vil Barca være, når Xavi en dag slutter karrieren?

”Barca vil stadig være Barca. Der vil altid være nye stjerner på spring i kulissen. Men jeg tvivler på, at mange kan få samme indflydelse på et hold og en generation som Xavi. Han har været uundværlig for dette hold.”

XAVI
Født 25. januar 1980 i Terrassa, Spanien

Trofæer
FC Barcelona
Den spanske liga 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011
Copa del Rey 2009
Den spanske Supercup 2005, 2006, 2009, 2010, 2011
Champions League 2006, 2009, 2011
FIFA VM for klubhold 2009, 2011
Europæiske Supercup 2009, 2011

 

Spanien
VM 2010
EM 2008
FIFA U20 VM 1999

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.