Det danske magasin i Spanien
Kan du se skoven for træer? – i mobiltelefonijunglen.

Kan du se skoven for træer? - i mobiltelefonijunglen.


At finde det helt rigtige mobilabonnement hos den helt rigtige udbyder er efterhånden lige så let som at finde rundt i Amazonas uden et kort. Stadig flere mobiloperatører melder sig på markedet, og med det vanskeliggøres valget yderligere. Men fortvivl ikke! La Danesa styrer dig sikkert gennem telefonjunglen.

Yoigo, Movistar, MásMóvil, Vodafone eller måske noget helt femte? Valget af teleudbyder er langt fra så nemt som i oligopolets dage. Nu bejler en større håndfuld selskaber til jobbet som leverandør af alverdens services til din hyperavancerede mobiltelefon. Det er ikke længere bare et spørgsmål om, hvad prisen for en SMS eller et minuts opkald fra din gamle mursten er. Nu skal den moderne mobiltelefonbruger også tage højde for MMS, internetforbrug m.m. De mange behov, tilbud og muligheder gør det ekstra vigtigt at holde tungen lige i munden, når du skal træffe det ikke uvæsentlige valg af mobiltelefonabonnement.

Derfor gennemgår La Danesa på de følgende sider nogle af ting, der er værd at vide om mobiltelefoni i Spanien, ligesom vi har allieret os med Christian Nyborg fra MásMóvil, der giver sin vurdering af markedet anno 2012.

Mobiltelefoni i Spanien

Spanien er i dag Europas dyreste land at bruge en mobiltelefon i, men for bare et par år siden var det faktisk endnu dyrere. Her sad de tre store – Movistar, Orange og Vodafone – på hele det spanske marked og kunne derfor diktere priserne uden konkurrence fra andet end hinanden. Det stoppede dog brat, da EU i 2007 krævede, at markedet blev liberaliseret. I kølvandet på den beslutning så en række mindre, såkaldt virtuelle mobiludbydere dagens lys, og det betød nye tider for landets mobiltelefonbrugere. Priserne er raslet ned på det marked, der pludselig tæller godt 20 operatører. Den øgede konkurrence har dog ikke blot betydet lavere priser, men også en hel del bevoksningstilvækst i den i forvejen tætte jungle af mystisk sammensatte tarifer og specialdesignede abonnementer.

Som i Danmark – men modsat f.eks. USA – er det i Spanien den, der ringer op, der betaler for opkaldet. De fleste abonnementer opkræver et opkaldsgebyr (establecimiento de llamada), som typisk ligger på 15 cent. Herefter betales der en fast minutpris, der, som vi vil se senere, svinger markant fra abonnement til abonnement og fra selskab til selskab. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at IVA’en ofte ikke er inkluderet i den pris, der figurerer.

Taletid eller abonnement

En gammel tommelfingerregel siger, at abonnement er for de hyppige brugere, mens taletid er for folk med et begrænset forbrug. Den regel holder ikke helt mere i Spanien. Med taletid, eller pay-as-you-go som det også kaldes, betaler du godt nok kun for, hvad du bruger, men det er som udgangspunkt til en lidt højere pris end ved et abonnement. Det system er langt hen ad vejen, som det kendes i Danmark og resten af Europa. En taletidstelefon kan genopfyldes med taletid i diverse supermarkeder, tobaks- eller telefonbutikker og online.

Alternativet er et abonnement, som i dag kan fås med intet eller et lavt minimumsforbrug og uden betaling for abonnementet, hvilket i realiteten gør, at du får friheden fra taletidskortet kombineret med abonnementets lave priser. Argumenterne for taletidskort er derfor efterhånden udtømte og begrænser sig næsten til den sikkerhed, der ligger i, at du aldrig forbruger mere, end du har på kortet i tilfælde af f.eks. telefontyveri. Taletid kan også være en fordel, hvis du kun er på et kortere visit eller ikke har en spansk bankkonto.

Udbydere

Spaniens teleudbydere kan opdeles i to kategorier: Dem med eget telefonnet og dem uden. De fire med eget netværk er Orange (tidligere Amena), Vodafone, Movistar (Telefónica) og Yoigo. Af dem er Movistar det ældste og mest etablerede, mens Yoigo er nyeste dreng i klassen. De tre førstnævnte er stadig efter liberaliseringen notorisk kendt som markedets dyreste, og med deres meget uigennemskuelige tarifer bliver man ofte negativt overrasket over regningens størrelse. Virksomhederne er desuden blevet beskyldt for karteldannelse og prisaftaler, ligesom en kommission under konkurrencemyndighederne så sent som i januar i år har åbnet en disciplinærsag mod de tre for angiveligt at have misbrugt deres dominerende stilling mod de mindre konkurrenter. Yoigo er den mere moderne af de store spillere og har i højere grad formået at tilpasse sig de nye markedsvilkår.

Under markedslederne ligger en homogen gruppe af de førnævnte virtuelle udbydere, som lejer sig ind på landets fire netværk. Missionen er her den samme som eksempelvis CBB og Telmore har haft stor succes med i Danmark: Priserne skal helt i bund.

Fagmandens vurdering

Christian Nyborg er manden bag MásMóvil, en af Spaniens fremadstormende mobiloperatører, og har tidligere arbejdet for mobiltelefongiganten Ericsson. Han ved, hvad der rører sig i branchen, og La Danesa bad ham derfor give sin vurdering af den nuværende markedssituation.

Hvordan ser det spanske mobiltelefonimarked ud i øjeblikket?
Priserne er stadig høje i forhold til resten af Europa. I mit hjemland Norge f.eks. er stort set alt dyrere end her i Spanien – bortset fra telefoni. Så der er langt endnu, selvom det har gået den rigtige vej, siden der blev åbnet op i 2007.

Hvor ser du forskellene mellem Orange, Vodafone og Movistar og resten af markedets aktører?
De nye operatører som MásMóvil, PepePhone og Simyo er langt hen ad vejen meget ens, og de er noget billigere end de gamle. Her er der heller ikke nogen bindinger som hos de store, og dækningen er den samme, da vi jo alle benytter samme net. Samtidig satser de 100% på spaniere, hvor f.eks. MásMóvil også har et skandinavisk kundecenter.
Der, hvor de store stadig er bedst, er, hvis man skal bruge telefoni til en virksomhed på over 30 personer. Der kan vi ikke konkurrere med de tre, og der vil jeg klart anbefale at vælge en af dem.
For bare nogle år tilbage var det tre teleoperatører, der sad på hele markedet.

Hvordan ser fordelingen af markedsandele ud i dag?
Aktuelt ser det sådan ud, at de tre store stadig har godt 88 %, mens Yoigo har cirka fem. Resten er fordelt mellem de nye.

Hvorfor tror du, de tre stadig har så store markedsandele, hvis de har et dårligere produkt?
Movistar bruger eksempelvis 120 millioner om året i marketing, og der kan vi andre altså ikke være med. Samtidig tilbyder de fancy telefoner billigt, hvis man binder sig til deres abonnementer i 24 måneder, og det er der mange, der lader sig lokke af. Men i længden bliver det dyrere, end hvis du lægger de 600 euro for telefonen og køber et billigt abonnement ved siden af.

Hvordan tror du, udviklingen vil være de kommende år?
Jeg tror, udviklingen vil være som i Danmark, hvor CBB, Telmore og lignende i dag har 25-30 % af markedet. Jeg er overbevidst om, at de mindre operatører inden for relativt kort tid vil vinde omkring 15 %, men hvad der så sker der fra, er altid svært at spå om på et marked som dette.

Hvad er skal man som mobilbruger være opmærksom på i de kommende år?
Data, altså internet, er stort nu, men det bliver meget større. Allerede nu sender folk tekstbeskeder og ringer via internettet fra deres mobiltelefoner, og det vil kun blive mere og mere udbredt, fordi det er langt billigere at foretage telefonopkald og sende tekstbeskeder via internettet (VOIP).

Prissammenligning

Nedenstående er udvalgte abonnementsammensætninger fra fem udbydere:

Movistar 
Vodafone 
MásMóvil  
Yoigo
Orange 
Pris/min. 18 cént 8 cént 3 cént 8 cént 8 cént
SMS 15 cént 8 cént 8 cént 8 cént 15 cént
MMS 1 euro 60 cént 40 cént 30 cént 60 cént
Minimumspris/pr. mdr. 
6 euro 8 euro 9,90 euro 6 euro 8 euro
Af Andreas Müller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.