Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Kongen præsenteres i dag og i morgen for valgets vindere.

Kongen modtager de politiske partier

I dag og i morgen mødes kong Juan Carlos med de politiske partier, der opnåede valg den 22. november. Hvert parti skal under mødet med kongen fremlægge, hvem der er valgt som repræsentanter for de pågældende partier. Partido Popular, der vandt valget, skal præsentere sine ministre i den ny regering, der tiltræder den 21. december. Kongens program består i dag af møder med partierne UPN, Geroa Bai, Foro Asturias, Equo-Compromis, Coalición Canaria, BNG, ERC og ICV. Torsdag er det partierne PNV, UpyD, Amaiur, IU, CiU og PSOE der står for tur. Sidst men ikke mindst tager kongen imod den kommende statsminister Mariano Rajoy fra partido Popular. Den 22. december indsættes så de nye ministre, hvis navne offentliggøres samme dag, mens det første ministerråd afholdes den 23. december.

 

 


“Zara-manden” er Spaniens rigeste og nr. syv på Forbes-listen.

Inditex øger indtjeningen med 10%

Den spanske tekstilkoncern Inditex, hvis mest mest kendte brand er mode- og interiørbutikkerne Zara og Zara Home, opnåede en nettofortjeneste på godt 1,3 mia. euros i regnskabsårets første ni måneder – 10% mere end i samme periode sidste år. Salget steg i de første tre kvartaler af 2011 med samme høje procenttal til godt 9,7 mia. euros. “10%” kendertegner i det hele taget koncernes regnskaber, idet også omkostningerne til og med oktober 2011 steg med 10%, hvilket iøvrigt tilskrives noget så positivt som åbningen af et stort antal nye butikker.

Inditex fortsætter altså ufortrødent sin globale ekspansion med kreative multikoncepter og innovative forretningsplatforme, og hen mod årets slutning går det stadig fint for grundlægger Amancio Ortegas livsværk: Fra 1. nov. til 11. december steg salget med 11%, en stigning der bl.a. er forårsaget af salg på de nye markeder i Taiwan, Sydafrika og Azerbaijan, hvor Inditex for nylig har etableret sig med mode- og interiørbutikker.

I perioden februar til oktober 2011 åbnede Inditex 358 butikker på 45 forskellige markeder (79 alene i Kina), og har nu 5.402 butikker i 78 lande med en medarbejderstab på 106.251 personer.

Ejeren af tekstildynastiet 75 år gamle Amancio Ortega, søn af en jernbanearbejder, droppede ud af gymnasiet, men startede med at sy kjoler og undertøj sammen med sin daværende hustru, Rosalia Mera, der rent faktisk endte på Forbes List of Fortune alene pga. det beløb hun fik ved skilsmissen fra Ortega. Han er i dag god for 31 milliarder dollars, hvilket placerer ham som nummer 7 på Forbes-listen. Han er Spaniens rigeste person og den 2. rigeste i Europa. I 1984 fik han sammen med sin anden hustru datteren Marta Ortega Pérez, der er dynastiets kronprinsesse. Hun skal giftes med Sergio Álvarez Moya i februar 2012 i La Coruña.

Inditex-koncernen ejer bl.a. Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home og Uterqüe samt flere web-shops.

 

Færre aborter i Málaga-provinsen

Antallet af aborter foretaget i Málaga-provinsen faldt for andet år i træk i 2010, oplyser sundhedsministeriet. Efter at have nået sit højdepunkt i 2008 med i alt 5.196 aborter faldt antallet i 2009 til 4.977 (fire procent) og i 2010 til 4.740, hvilket svarer til fem procent færre end året før. Der bliver dog stadig udført 13 aborter om dagen i provinsen, hvoraf 0,2% foretages på piger under 15 år. Halvdelen af de kvinder, der vælger en abort er 20-29 år gamle, og 20% er 30-34 år. Fælles for de kvinder, der vælger at få foretaget en abort er, at stort set alle har et lavere uddannelsesniveau end gennemsnittet, knap fire procent har en universitetsuddannelse. Tallene fra sundhedsministeriet viser desuden, at det for 28% af kvinderne var anden gang, de fik foretaget en abort, mens det var første gang for 44% af kvinderne.

 Masser af klager resulterer nu i ny belægning på fortovet.

Muelle Uno forbedrer fortovet

Polemikken omkring indkøbscenteret Mulle Uno ved havnen i Málaga, der åbnede for ti dage siden, fortsætter. Efter adskillige klager fra kunder over det brolagte fortov er det nu blevet besluttet at forbedre gangarealerne omkring centeret. Det ellers flotte brostenslignende fortov vil blive ændret, så overfladen bliver jævn, og dermed nem at færdes på. Problemet var faktisk så stort, at flertallet af centerets besøgende valgte at gå på vejbanen i stedet for fortovet med fare for at blive påkørt. Arbejdet med at forbedre gangarealerne er allerede påbegyndt og forventes færdigt inden for kort tid.

 

Billigere medikamenter medfører store besparelser

Med vedtagelsen af en ny lov om tilskud til medicin vil Junta de Andalucía fremover kunne gøre store besparelser. Junta de Andalucía har hidtil givet tilskud til specielle mærker af medikamenter, der generelt ligger prismæssigt højere end tilsvarende medikamenter fra andre fabrikanter. Disse mærker er blevet markedsført bedre, selvom de indeholder nøjagtigt de samme komponenter som billigere mærker. Junta de Andalucía forventer at kunne spare 200 millioner euro med vedtagelsen af den nye lov, og vil dermed kunne dække det underskuddet i den offentlige sygesikring Seguridad Social.

Loven møder dog stor modstand fra apotekerne, da de billigere medikamenter betyder et fald i apotekernes fortjeneste på salget af de populære mærker. De vil stadig kunne sælge de dyrere mærker, men da lægerne hos Seguridad Social fremover kun må skrive recepter ud på de billigere mærker, vil apotekernes fortjeneste falde. Da den nye lov kan få alvorlige konsekvenser for især apoteker i de mindre byer, afsætter Junta de Andalucía 10 millioner euro, der kan bruges som støtte i tilfælde, hvor apoteker lider store økonomiske tab.

Indtil videre omfatter den nye lov kun de mest solgte medikamenter.

 

Julemusik i Nerja

På søndag d. 18. december kan man komme i god julestemning, hvis man aflægger San Miguel kirken (Plaza Andalucía) i Nerja et besøg kl. 16.00. Lyden af engelske Christmas carols (tradisionelle julesange) vil fylde kirkerummet, når det international kor “Coraxalia” giver koncert sammen med Music Group Cámara Canilena og solisten Joe Boyle.

Juleaften kl. 16.00 kan man lyttet til Christmas carols på the Balcon de Europa i Nerja.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa