Det danske magasin i Spanien
Russerne – Mafiosoer eller mønsterindbyggere?

Russerne - Mafiosoer eller mønsterindbyggere?

Som anden del af vores miniserie om de forskellige folkeslag på Costa del Sol, ser vi her nærmere på russerne. Hvor er russerne, og hvem er det, der køber alle de store biler?

Siden kommunismens fald i starten af 90’erne er russerne blevet støt rigere og har fået videre mulighed for at forlade landet. De fleste, der vælger at rejse ud, tager til Europa og mange har valgt at slå sig ned i Spanien. Det har ført til, at der i dag bor 250.000 russisktalende i Spanien og cirka 140.000 af dem er fra det nuværende Rusland. Heraf bor cirka 45 procent i Andalusien.

Historien
I midten af 1990’erne kommer den første bølge af russere, der vil væk fra det russiske system, og opsøger et bedre liv. Gorbatjov har, i takt med at de tidligere sovjetlande får deres selvstændighed, åbnet op for muligheden for at komme til EU. Det er først og fremmest unge mellem 25 og 35 år, der kommer til Spanien for at arbejde, så de kan sende penge hjem til den trængte familie i Rusland.
De unge bliver hurtigt integreret i samfundet gennem deres arbejde, eller ved at gifte sig med spaniere. Derfor er russerne i dag godt integreret i det spanske samfund, og anden-generations russere er kommet til. I dag har finanskrisen hæmmet tilflytningen en smule og ifølge det spanske statistikbureau, INE, faldt den årlige immigration af russere til Spanien fra godt 6.600 til ca. 5.000 i perioden 2006 til 2009.

De velintegrerede russere
Tania Serebrianska er næstformand i den russiske forening, Málaga Rusa. Her har russerne i Andalusien en mulighed for at få hjælp til at få opholdstilladelse, finde bolig og forstå de spanske regler og love. Málaga Rusa blev oprettet for tre år siden, da behovet for hjælp havde vokset sig så stort, at der skulle gøres noget for at hjælpe de russere, der ikke forstår spansk, og har svært ved at finde rundt i det spanske system.
Tania flyttede selv til Andalusien for ni år siden, fordi hun ikke syntes, at hendes løn kunne retfærdiggøre arbejdsbyrden i Rusland. Hun tog derfor chancen og flyttede til Costa del Sol for at få et bedre liv og tjene en løn, som modsvarede hendes arbejdsindsats.
”Jeg kom hertil for at skabe en bedre tilværelse. Begge mine forældre er læger, så vi havde det udmærket, da jeg var barn. De kan imidlertid ikke bruge deres uddannelse uden for Rusland, så de vil ikke kunne komme hertil,” fortæller Tania.
Hun underviser i engelsk til russerne og i russisk til de russiske børn, der er vokset op med spansk som modersmål og russisk som andet sprog.
Tania mener, at det er den russiske indstilling til livet i almindelighed og til arbejde i særdeleshed, der har gjort, at de er blevet taget så godt imod i Spanien og derfor har valgt at blive.
”Russerne har altid været vant til at arbejde hårdt, også her i Spanien. Der skulle tjenes penge til både dem selv og familien derhjemme. Den hårde arbejdstradition har hjulpet med integrationen, fordi russerne ikke er bange for at skulle kæmpe for en plads i et nyt samfund.”

Det dårlige ry
Det første resultat af en hurtig Google-søgning efter ’Russians on Costa del Sol’ viser noget om russiske gangstere. Det er svært at sige russer uden at bliver mindet om KGB, gangstere og korruption. Og tallene viser da også, at Rusland stadig ligger i bunden af det internationale korruptionsindeks, CPI.
På trods af Dmitrij Medvedevs fordømmelse af korruption og løfter om at nedbringe den ved hans tiltrædelse som præsident i 2008 er der ikke sket nogen nævneværdig udvikling. I 2008 fik Rusland en score på 2.1 ud af 10, hvilket førte til en plads som nr. 147 ud af de 180 lande, der deltog i undersøgelsen. Sidste år lå landet stadig på 2.1 point, men er nu rykket ned på en plads som nr. 154 ud af 178 lande. Til sammenligning ligger Spanien på en 30. plads med 6.1 point og Danmark ligger helt i toppen på en førsteplads, delt med New Zealand og Singapore, med 9.3 point.
Selvom det kunne tyde på, at russerne ikke er så autoritetstro, som europæerne, mener Tania Serebrianska ikke, at den russiske mafia findes i Spanien:
”Den russiske mafia er en illusion i Spanien. Skabt af politiet for at de har noget at føre sig frem med, når de fanger en forbryder,” fortæller Tania og fortsætter:
”Det er svært at få visum, og de tjekker ens straffeattest, før man får lov til at komme ind i Spanien.”
En anden grund til, at russerne ikke kan slippe af med deres dårlige ry, kan skyldes, at når de kommer til penge, skal de vises frem for omverdenen. Tania mener, det skyldes, at de meget pludseligt er kommet til penge og ikke, ligesom de øvrige europæere, har haft en formue over længere tid. Tendensen er dog ved at vende, og russernes trang til show-off er for aftagende, mener Tania.
Tager man et smut forbi Puerto Banús, er det imidlertid tydeligt, at tendensen ikke helt er aftaget endnu.

Det rige liv i Puerto Banús
Magasinet Tout skriver til den russiske elite på Kysten. De fleste har slået sig ned i Marbella og i Puerto Banús. Her er der bilforhandlere af alle de dyre mærker, og butikkerne emmer af elegance.
Ejeren af Tout, Masha Belozerskaya, fortæller, at russerne i Puerto Banús startede som massiv turisme, hvor flere og flere fik lyst til at slå sig ned:
”Russerne har fundet ud af, at Puerto Banús er det bedste sted med det bedste vejr og de bedste omgivelser.” Indforstået, at der i dag også er mulighed for at leve det luksuriøse liv, russerne på kysten har råd til.
I Puerto Banús er det ikke til at se, at russerne er ved at blive mere jordnære og af Tania Serebrianska bliver de da også stadig beskrevet som nogle, der går rundt med næsen i sky. Det samme er tilfældet hos en russisk kvinde, der arbejder med at integrere udlændige i Benalmádena. Hun kunne heller aldrig forestille sig at bo i Marbella eller Puerto Banús på grund af sine landsmænds arrogante adfærd.
Indtil videre lader det til, at det er de få russere, der kommer og flash’er deres penge, der skaber et image for hele befolkningsgruppen på Costa del Sol. Også selvom det ikke helt stemmer overens med virkeligheden, da der bor omkring 60.000 russere på langs kysten – og langt fra alle kører i dyre sportsvogne eller hænger ud på molen iført guldkæder og Gucci-tasker.

Af Jeppe Schjødt

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.