Hvad vil det sige at være i god form?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Udtrykket ”at være i form” eller på spansk ”estar en forma” findes på de fleste sprog, men hvad dækker det egentlig over? I denne artikel beskriver jeg, hvad der sker i kroppen, når du går fra dårlig til god form, hvorfor den gode form er så vigtig, og hvor lidt der skal til for at forbedre din almene sundhedstilstand.

Lidt har også ret
Er du én af dem, der taber pusten bare ved tanken om et halvmaraton, en cykeltur i bjergene eller to timers daglig træning i fitnesscentret? Så tag det bare roligt, for langt mindre kan gøre det, hvis du ønsker at forbedre din form. Man ved statistisk, at man med træning kan forlænge livet med nogle år, men mere interessant er det måske, at de fysisk aktive opnår et liv som ældre med langt færre sygedage og større livskvalitet. Her er nogle af de sunde bivirkninger, man gennem forskningen har fundet ved en aktiv livsstil med bare 30 minutters moderat til intensiv aktivitet om dagen i forhold til en inaktiv livsstil:

– Øget selvtilfredshed (forskning viser, at motion har gavnlig virkning på depression)
– Mere energi
– Bedre koncentrationsevne
– Nemmere appetitregulering
– Bedre energiforbrænding

Hvis du nu tænker, at det er noget for dig, så skal du sørge for at få sammensat et træningsprogram med en for dig fornuftig blanding af styrketræning og kredsløbstræning.

Når du styrketræner, opnår du følgende:
Dine muskler bliver større og mere kraftfulde. Sammenlignet med en bil, vil det svare til at få en større motor. Når du får større muskler, forbrænder du også mere energi, ligesom en bil med stor motor bruger relativt mere benzin. Særligt for ældre eller meget svækkede personer har styrketræning den effekt, at det vækker ”liv” i musklerne og man opnår en bedre kontrol over musklerne. Forsøg har vist, at ældre, der styrketræner benene, har mindre risiko for faldulykker.

Når du kredsløbstræner, opnår du følgende:
Dine muskler bliver ikke meget større, men du optimerer deres evne til at arbejde, og du vil bruge mindre energi på samme stykke arbejde, i forhold til da du ikke var i samme form rent kredsløbsmæssigt. Hvis man igen skal sammenligne med en bil, så gøres bilen mere brandstoføkonomisk og mere velsmurt. En stor amerikansk undersøgelse fandt i 2007, at 3 x 20 minutter om ugen med kredsløbstræning i høj intensitet nedsatte risikoen for ”for tidlig” død med 30 %.

Husk motivationen
Træning bliver ofte et kort bekendtskab for den, der ikke er vant til at træne, fordi den nye træning bliver startet for hårdt op. Kroppen bliver overbelastet, og det føles pludselig ikke som et sundt tiltag. Dermed daler motivationen drastisk, og uden motivation er den dårlige cirkel startet, og det er kun et spørgsmål om tid, før den netop påbegyndte træning sluttes igen.

Sådan bevarer du motivationen
– Find en træningspartner
– Start træningen langsomt op
– Spis fornuftigt i forhold til din træning, gerne mange mindre måltider
– Få lagt dit træningsprogram hos din fysioterapeut eller fitnessinstruktør
– Hvis du får nogle småskader, så søg råd og vejledning hos din fysioterapeut, så du kan undgå, at det ender ud i skader, der gør, at du må holde pauser i træningen.
Centro Sanum tilbyder holdtræning hver tirsdag og torsdag kl. 12 – 13.15. Her arbejder vi hele kroppen igennem med henblik på både at blive både stærkere og mere smidig.
Der er også mulighed for individuel træning, vi har løbebånd, motionscykel, vægte etc. Bestil en tid og få et skræddersyet træningsprogram.

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa