Dansk kok vinder konkurrence i spansk gastronomi

Dansk kok vinder konkurrence i spansk gastronomi

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Danske Emil Thybo Bahr blev kåret som Årets Kok under den internationale konkurrence for spansk gastronomi afholdt af Det Spanske Institut for Udenrigshandel (ICEX). Den unge danske kok vandt med en ret bestående af grillet bacon, en salat af marinerede Piquillo-pebre, løg, tomater og ansjoser akkompagneret af en olivenoliedressing med basilikum og eddike fra Jerez. La Danesa har talt med Emil om hans syv måneders intensive gastronomiprogram i Spanien.

Det er ikke første gang, at en dansker vinder ICEXs konkurrence for udenlandske kokke. For to år siden vandt danske Lars Lundø Jakobsen, og det var ham, der anbefalede Emil at tage et ICEXs kursusforløb i Spanien. Emil Thybo Bahr fortæller:

"Det var på Lars’ opfordring, at jeg tog af sted. Jeg kunne ikke spansk i forvejen, men det lærte jeg hurtigt på en måneds intensivt kursus i Madrid med seks timers sprogundervisning om dagen."

Efter en måned på skolebænken var Emil tre måneder på restaurant Mugaritz i San Sebastian, og herefter tre måneder på El Celler de Can Roca i Girona i Catalonien.

"Jeg havde ikke stort forhåndskendskab til spansk gastronomi, men jeg havde da hørt om brødrene Roca i Girona," fortæller Emil.

Opholdet hos de to restauranter var begge lærerige, men El Celler de Can Roca vandt på et mere varmt og familiært miljø.
"Det var ligesom at komme ind i en familie, hvilket det jo også er, eftersom restauranten drives af tre brødre. Det kunne mærkes i arbejdsmiljøet, og vi fik lov til mere og havde mere ansvar," siger Emil Thybo Bahr.

Samlet set har opholdet i Spanien givet Emil teknikker med i bagagen, som bidrager til udviklingen af hans personlige gastronomiske stil.
"Min drøm er at starte min egen restaurant, hvor jeg kombinerer råvarer fra Danmark, tradition fra Frankrig og teknikker fra Spanien," fortæller Emil Thybo Bahr.

Fakta om ICEXs uddannelsesprogram
Det er tredje år i træk, at ICEXs afholder det internationale træningsprogram. Og siden 2007 har de bedste spanske restauranter bidraget til uddannelsen af 47 udenlandske kokke. Programmet er så populært, at ICEX har valgt at udvide deltagerkredsen til 20. De deltagende kokke skal dog overholde en række krav for at blive optaget på programmet. Alle deltagere skal have bestået mindst tre indledende kurser på internationalt anerkendte hotel- og restaurationsskoler. Eller på skoler der er særligt velansete i deres hjemland. Deltagerne skal kunne tale engelsk. Kendskab til spansk er ikke et krav, men det er klart en fordel. Programmet godkender ikke deltagere over 30 år. Og man må ikke tidligere have deltaget i et lignende uddannelsesforløb i Spanien.

De deltagere, som bliver tildelt en plads i programmet, gennemgår et forløb af to omgange. Forløbets første del består af et intensivt spanskkursus og der vil være mulighed for at fordybe sig i spansk kultur, gastronomi og produkter. Anden del af programmet foregår på udvalgte spanske restauranter, der har opnået international anerkendelse i form af mindst en Michelin-stjerne. Tidligere kunne man vælge mellem et halvt eller et helt års varighed, men det er nu lavet om til et otte måneders ophold for alle deltagere.

Af Lajka Hollesen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa