En by kaldet urbanisation – Cerros del Aguila

En by kaldet urbanisation - Cerros del Aguila

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Umiddelbart skulle man tro, at Cerros del Aguila, der ligger få kilometer fra Kysten, omfavnet af Mijas-bjergene, er en landsby. Her er både villaer, rækkehuse og lejligheder, offentlig swimmingpool, tennisbaner, købmand og restaurant, men alligevel er det selvfølgelig ikke en landsby, men en urbanización.

Spørgsmålet er, hvorfor det er ikke en by, men en urbanización – det dér udtryk, vi ikke har et dansk ord for, og derfor har måttet adoptere det spanske, hvormed det er blevet til urbanisation. Vi har vel ikke et ord for det, da det nærmeste, man kommer konceptet i Danmark, er bebygget område, villakvarter eller bydel. En urbanisation har selvfølgelig en comunidad, og her har det danske sprog forskellige bud; ejer-, grundejer- eller beboerforening. "Konceptet er dog langt mere udbredt her", forklarer Inger Møller, der er ejendomsmægler og agent for Eagle Estates i netop Cerros del Aguila.

”I Spanien tilhører så godt som alle boliger, uanset beliggenhed og hvorvidt det er et hus eller i et lejlighedsbyggeri, en form for urbanisation og er tilknyttet en ejerforening. Den spanske lovgivning påbyder i øvrigt, at urbanisationer ledes af en formand og en bestyrelse. Det betyder, at de på vegne af boligejerne er ansvarlige for området, et budget og vedligeholdelse,” siger Inger, der videre forklarer, at det blandt andet drejer sig om asfaltering, belysning, rengøring, afhentning af affald og sikkerhedsvagter.

Økonomisk fornuft ”på landet”
Men betyder det ikke, at myndighederne lægger ansvar og udgifter over på boligejerne, der selv skal betale for ydelser, man andre steder får gratis?
”Cerros del Aguila er jo en urbanisation, som, alle boligejere har en interesse i, bliver vedligeholdt. Det er ikke kun vedligeholdelse af vejene, men også af den store, fælles swimmingpool, tennisbanerne, haverne og restauranten,” fortæller Inger, der mener Cerros del Aguila er lig med god, økonomisk fornuft. Hvor det andre steder kan være svært at se, hvad man får for pengene, er det ikke tilfældet i Cerros del Aguila.

”For det første er fællesudgifterne kun på omkring 200 euro i kvartalet, og for det andet er boligerne billigere her end nede ved Kysten, hvor man vel at mærke også skal betale fællesudgifter. Vi befinder os trods alt kun tre kilometer eller fem minutters kørsel fra stranden og borgen Sohail i Fuengirola, men alligevel får man bedre kvalitet og flere kvadratmetre for pengene, end man gør tættere på vandet,” fortsætter Inger, mens hun sammen med indehaveren af Eagle Estates, Haidee Stainton, viser omkring i området.

Stadig plads til ørnene
Cerros del Aguila, der i øvrigt blev grundlagt af et danskejet firma i slutningen af 1970’erne, består i dag af 358 fritliggende huse, flere områder med rækkehuse, enkelte bungalows samt lejligheder. Her er et velanlagt vejnet på omkring syv kilometer.

”Gennem de seneste 40 år er de fleste grunde naturligvis blevet solgt. Her er dog stadig enkelte stykker jord til salg,” forklarer ejendomsmægleren, der selvom hun har et nært forhold til Cerros del Aguila via sin tilknytning til Eagle Estates, sælger boliger i hele området fra Torremolinos til Calahonda.
Vi kommer til udkanten af urbanisationen, hvor der er et par bakketoppe uden et eneste hus. ”Det er ørnenes territorium. Der skal stadig være plads til dem på Cerros del Aguila, ørnenes bakketop, hvor man ser mange forskellige af de prægtige fugle flyve tæt henover hustagene,” smiler Inger og fortsætter: ”Vi plejer det med navnet. Det er ikke så længe siden, at vejene heroppe endelig fik navne, og de er selvfølgelig opkaldt efter forskellige ørne, ligesom du mange steder ser statuer af ørne.”

Svært at kede sig
Også golfklubben, der ligger klods op ad urbanisationen, har taget navn efter ørnene og hedder Cerrado del Aguila.
”Det er virkelig svært at finde tid til at kede sig her. Golfbanen ligger lige rundt om hjørnet, der er kun et par kilometer til travbanen, og urbanisationen har egne tennisbaner og egen pool. Og så er her et godt socialt samvær. Det er virkelig svært at kede sig her,” insisterer den 53-årige dansker, som selv har boet på Kysten i 13 år.

”Myndighederne har planer om at opføre en teknologisk park i området, men det er endnu ikke besluttet, hvornår første spadestik skal tages. Jeg synes dog, at det er meget positivt. Det kommer kun til at påvirke urbanisationen på den måde, at der vil blive en større interesse for området, hvilket igen vil påvirke boligpriserne i rigtig retning,” slutter Inger Møller.

Mere information om:
Urbanisation Cerros del Aguila:

www.urbcerrosdelaguila.com/dan

Cerrado del Aguila:

www.cerradodelaguila.com

Ejendomsmæglerfirmaet Eagle Estates:

www.eagleestates.es

Inger Møller kan nås på tlf. 635 956 087

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa