Havespalten november 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.

Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.

Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Månedes spørgsmål:
Kære Eutimio

Jeg elsker krydderurter, og er lykkelig for, at man kan dyrke dem udendørs her i Spanien hele året rundt, i stedet for at have dem i vindueskarmen som i Danmark.

Jeg har prøvet mange forskellige slags; timian, oregano, merian, koriander, basilikum, persille, dild etc. En stor succes er selvfølgelig rosmarin, som jo gror vildt på bjergskråningerne, men hvad er der sket med denne (se foto)? Jeg bryder mig selvklart ikke om at sprøjte med insektgift, da urterne jo skal bruges i madlavningen. Uden at vide, hvad årsagen til sygdommen er, har jeg forsøgt mig med en blanding af sprit og sulfo – uden effekt.

Kan denne store rosmarin reddes?

På forhånd mange tak for dit svar.
Ulla

Kære Ulla og andre folk med køkkenhave.

Dyrkning af urter og krydderier er let i al almindelighed. Det er planter, der er ideelle for nybegyndere. Og det lønner sig, når de vokser sig store.
De fleste krydderurter trives godt i potter, men de får brug for mere vand og flere næringsstoffer, som var de plantet i jorden. Find et sted med masser af lys, mindst 4 til 6 timer med sol om dagen. Hvis de dyrkes indendørs skal det være et sted med meget lys.

To kasser kan indeholde (en gruppe for hver):
• Rosmarin
• Timian
• Salvie
• Oregano
• Merian
• Pepermynte
• Basilikum
• Persille
• Purløg

Mange krydderurter hører hjemme i middelhavsklimaet (citronmelisse, oregano, salvie, timian mm.) og har brug for ganske lidt vand for at leve. Andre har brug for mere fugtighed så som, mynte, persille og pebermynte.

Dyrkes urterne i potter, skal de vandes godt om sommeren. For at sikre en god dræning er det bedst at placere lecanødder i bunden af potten.

Aromatiske planter og krydderier gødes kun lidt for at undgå, at de mister smag og aroma.
At give en årlig gødning er rigeligt. Hvis du bruger en organisk gødning (kompost, tørv, osv..) er det bedst at give det om vinteren (1 kilo pr. kvadratmeter), og hvis det er mineralsk (også kaldet kemisk), så gør det om foråret og/eller efteråret.

Dyrkes urterne i potter kan man under væksten tilføje f.eks. flydende gødning opløst i vand (en gang pr. måned). At udskifte de første tre eller fire cm af jorden er også en rigtig god idé for at sikre gode vilkår for planten og udbyttet der af.

Oregano, mynte, timian, salvie: beskær dem godt efter blomstringen for at sikre og provokere en ny sund udvikling, ellers risikerer man, at de får et udtørret udseende og ikke får den rigtige smag og aroma. Når sommmeren kommer, er det bedst at klippe krydderurter som mynte for at stimulere udviklingen af nye blade. Timian er bedst at beskære lidt og ofte gennem hele foråret og sommeren. Men efter nogle år, selv om vde er beskåret hvert år, er det nødvendigt at trække dem op og plante nye, da de mister deres oprindelige form.

For at resumere lidt er mine råd til folk med urtehave, at de:
Planter urterne i et beskyttet område, op mod en væg eller i en stor potte.
Krydderurter er ikke meget krævende – de har bare brug for meget sol og en tør jord.
Plant dem helst 50 cm væk fra hinanden og gerne i etager.

Ulla, mit råd til dig er, at jeg tror din rosmarin mangler lidt gødning, gød dem som nævnt tidligere gerne en gang om måneden mindst med flydende gødning. Se om den får nok sol – husk den har brug for sol hele dagen. Tjek at jorden hverken er for tør eller får våd, jorden skal kun være ganske lidt fugtigt.

Jeg kan ikke helt vurdere, om potten er for lille, og husk at fjerne alt ukrudt rundt om den.
Det sidste, man kan gøre, er at beskære den og se om den kommer igen med nye grønne skud.

Mange hilsner fra Eutimio

Af Eutimio, Zona Verde Lopez

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa