Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det er ikke alle der ved, at der har levet dinosaurer i Spanien, men det har der! Vi er taget ud for at lede efter deres fodspor.
Den er god nok! Der har levet massevis af dinosaurer i Spanien, selv om det godt nok er længe siden. For 120 millioner år siden var det landområde, hvor Spanien ligger i dag, en tropisk sump, og dér boltrede tusindvis af dinosaurer sig. I dag kan man se deres fodspor i La Rioja (Logroño provinsen), og det kan stærkt anbefales, at man slår et slag forbi, når man er på de kanter, f.eks. hvis man er på vej til Danmark i bil.
I udkanten af den lille by Enciso er der etableret en ”dinosaurus rute” på 6 km., og det er alletiders lille vandretur, hvor man har mulighed for at se hundredevis af fodspor efter disse store, frygtindgydende dyr. For at gøre turen mere spændende har man opstillet en del papmaché dino’er, og det er bare en oplevelse at tage denne vandretur en tidlig sommermorgen, inden det bliver for varmt. Man kan finde massevis af oplysninger ved at Google ”la ruta de los dinosaurios”.
Allerede inden man når frem til Enciso, som i sandhedens interesse må betegnes som en flække, ser man pludselig en kæmpestor dinosaurus stå helt umotiveret midt i landskabet. OK, tænker man, nu er vi vist ved at være fremme i dinoland.

Et kvarters tid senere kører vi ind i Enciso, som vist lever af dinosaurerne. Det er absolut en flække, hvor der ikke sker de store ting, men der findes et helt fortrinligt hostal, som hedder La Posada de Santa Rita, og dér har vi bestilt værelse. Se www.posadasantarita.es Det er et lille hostal, som for et par år siden er åbnet i et nyrestaureret hus med hestestald (restauranten ligger i dag i hestestalden), og det kan varmt anbefales, for her er forholdet mellem pris og kvalitet helt i top. Et dobbeltværelse med bad koster 39 €, og en tre retters menu 12 €. Alt er i fin kvalitet og man bliver betjent med varme og hjertelighed.

Enciso er La Riojas dinosaurus centrum, så man har indrettet et meget fint “showroom” i byen: Centro Paleontológico de Enciso. Dér må vi straks hen. Vi er ankommet til byen ved 5 tiden om eftermiddagen, men da ”el centro” har åbent til kl. 8, er der tid nok til at se det. Og det er ”et must” at se udstillingen, inden man begiver sig ud på ruten, for centret er helt nyt med masser af interessante ting og ”levende billeder ” af hele dinosaurus familier og de fremmedartede omgivelser, de levede i. Man føler sig i den grad hensat til fjerne tider inde på centret, og planetens millionårige fortid bliver her levende for én som aldrig før. Man kan bl.a. se, hvordan de store dyr vandrer fredeligt rundt i sumpene, og hvordan en undrende dinosaurus ser til i det øjeblik, da den kæmpestore meteorit, der ifølge teorien førte til dinosaurernes udslettelse, slår ned ude i horisonten. Waw!

 

Man kan også se en rede med forstenede dinosaurus æg samt et drabeligt kranium og en kæmpestor fod. Alt sammen meget interesant.

Vi brugte nok en time inde på centret, og derefter er Encisos forlystelser udtømt, hvis man ser bort fra en is på den lokale bar og resterne af en forladt maurerborg. Men pyt. Snart skal vi have aftensmad henne på vores posada, og det er dejlig hjemmelavet mad, tilberedt af ”mor” selv, så der er intet at klage over.
Næste morgen er vi klar til at spise morgenmad kl. 7, for det er jo midt om sommeren, og vi skal gerne ud på vores vandretur, inden heden bliver for heftig.
På hostalet har vi fået et kort over ruten, og oppe på centret blev vi overdynget med brochurer, så vi føler os vel rustede til turen.
Ruten starter lige udenfor Enciso, og man kan sagtens gå derhen, men vi er blevet anbefalet at tage bilen det første stykke, da det forgår på asfalt. Lige da vi passerer broen hen til ruten, ser vi et stort skilt, som viser, at man her i Enciso er ved at opføre en Dinosaurus forlystelsespark! Nå da! Den skal nok live op i byens forretningsliv, når den åbner om nogle år. Lidt mere liv og omsætning ser ud til at være tiltrængt.

Vi kører op og parkerer ved Las Terrazas de Valdecevillo, og her kommer vi tæt på Dino. I Spanien er de jo mestre i at lave figurer i papmaché (hvilket jo Las Fallas i Valencia vidner om), så mere naturtro dinosaurer skal man lede længe efter. Her tidligt på morgenen er vi de første og eneste ved fodsporene, og der hviler en særlig mystisk fortidsstemning over stedet og det smukke landskab. Og hér er fodsporene. Masser af dem. Omkring Enciso er der fundet ca. 600 fodspor.

Da vi har beundret figurerne, begiver vi os ud på ruten, som først tager os forbi en skråning med masser af fodspor og derefter opad i det meget smukke landskab. Vi passerer et gammelt tagstens brænderi og møder en meget stor mængde køer, som kun med nød og næppe tolererer vores tilstedeværelse. Lidt senere kommer vi til endnu et sted med forspor og plancer. Nu går det atter nedad mod Enciso på en dejlig grusvej. Vi har fin udsigt til den forladte landsby Garranzo, som i hine tider levede af at producere tagsten. Og nede i bunden af dalen ligger Enciso.

Ruten ender ved endnu et stort fund af fodspor: Yacimiento Virgen del Campo, hvor der er fundet omkring 500 fodspor. Her går vi rundt og beundrer det hele, inden vi må tage asfalten det sidste stykke tilbage til bilen.

Og således berigede efter små to timers vandring med masser af oplevelser, sætter vi os ind i bilen og fortsætter nordpå.

Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa