Moclín – en ukendt perle med en spektakulær vandretur

Moclín – en ukendt perle med en spektakulær vandretur

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Moclín er en lille landsby, der ligger ca. 32 km. nordvest for Granada. Byen har et spektakulært fæstningsværk, som stammer fra dengang, det var maurerne, nærmere betegnet Nazari slægten, der herskede i Granadaprovinsen. Byen blev betegnet som ´el escudo de Granada´ – Granadas skjold, idet den udgjorde den nordligste grænse for Nazari emiratet. Her havde man anlagt en vældig fæstning, så man kunne holde de kristne fjender ude af Elvira, som Granadaprovinsen hed under maurerne. I dag kan man stadig se fæstningen og da Moclín tilmed kan byde på en fantastisk vandretur, ja, så er det bare med at komme afsted på eventyr.
Det var da vi stod oppe på El Knollo (Sierra Elvira) at jeg i det fjerne skimtede en af mig ukendt fæstning, og jeg blev meget nysgerrig. Vi tog en pejling og Jesper var ikke sen til at finde ud af, at det var Moclín vi havde set. Vi måtte derfor straks arrangere en tur dertil, og det fortrød vi ikke.
 
DSCN0587
Idet vi nærmede os byen fra vest, fik vi øje på dens flotte profil og var fulde af beundring. Lige ved indkørslen til byen står der en stor hvid bygning, og da der stod: Centro de interpretación comarcal (centrum for information om egnen) måtte vi straks standse bilen og gå ind og se. Derinde blev jeg mødt af en venlig mand, som kunne fortælle at bygningen var en gammel kaserne for Guardia Civil, men nu var den blevet bygget om (EU midler) til et fint herberg (Hostal rural – albergue Moclin) og museum.
Herberget kan man leje, og det rummer plads til 30 personer. Der er både køkken og fine opholdsrum og alle værelser har privat bad. Jeg fik en fin rundvisning og det kan bestemt bruges, hvis man en dag skal bruge plads til en familiefest eller lign. Man kan bare Google Hostal rural – albergue Moclin.
Museet var også meget fint, med fund helt tilbage til stenalderen. Et romersk mosaikgulv var der også samt tegninger af de hulemalerier, som vi senere kom forbi på vores vandring. Alt sammen meget fint og seværdigt. Der var gratis adgang – ja faktisk var de meget glade for at få besøg, for det sker vist ikke så tit.
Vi lader bilen stå ved museet og går ned i byen – til torvet, hvor vi lige nyder en kop kaffe inden vi tager ud på vores vandretur, der hedder Ruta del Gollizno, og som utallige skilte viser hen til. Men inden vandringen skal vi lige op og se på borgen, og vi stiger op, så langt vi kan komme. Selve borgen (eller forsvarsmurene) kan man ikke komme ind i, med mindre man er en stor gruppe og har bestilt tid i forvejen. Men vi går op forbi det gamle kornkammer (pósito) og videre til kirken Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación og kigger ind. Her kan man se et meget fint altermaleri af en medvidende Jesus. Ikke helt almindeligt. Fra kirken går vi op til en lille hule, og heroppe er der en fin mirador. Mod syd har vi et forrygende kig mod Sierra Nevada og foran til højre ser vi vores gamle ven, El Knollo.
 
S1280100
 
Vi går tilbage til torvet og herfra starter vi vores vandrig på Ruta del Gollizno, som er en rundtur på ca. 10 km med ca. 420 højdemeter, så det er ikke en tur for slapsvanse. Til gengæld er det en fantastisk tur med både pasarelaer (gangbroer) bygget ind i klippen og en hængebro i bunden af en dyb slugt. Meget fascinerende og smukt.
Vores rute er velafmærket i starten, så vi vandrer bare nedad på en ret stenet sti. Efter små 3 km. ser vi en klippevæg ovre til venstre og her har man fundet nogle af de hulemalerier, vi så reproduktioner af på museet. Vi går de ca.200 m. derover, og selv om der ikke er en hule, men blot en væg, og malerierne er svære at se, er det alligevel interessant. Tilbage på stien fortsætter nedstigningen og snart kommer vi til et kildeudspring, Fuente de Corcuela, hvor man har anlagt en flot snegl, som vandet kan løbe i. Her er der opsat borde og bænke, så vi spiser madpakkerne her på dette skønne sted.
 
S1280126
Herefter fortsætter stien ned i slugten kaldet Tajos de la Hoz, udgravet af floden Río Velillos. Ved indgangen til slugten er der bygget en platform, hvorfra man har en fint kig ned i floden og ind i den dybe slugt. Stien stiger og falder igen, og der er opsat rækværk visse steder. Inden længe står vi nede ved flodbredden og herfra går det lige ud et stykke, indtil der ikke længere er plads til en sti og man derfor har måttet bygge gangbroer, som sidder fast på den lodrette klippevæg. Det er lige noget, vi kan lide, og efter kort tid krydser vi floden på en fin hængebro. Nu fortsætter stien på den anden side af floden, og herfra kan man rigtigt se de lodrette klippesider og hele det betagende landskab. På et tidspunkt kommer vi til en lille kilde, hvor vi kan fylde vores vandflasker.
 
DSCN0694
Her ved kilden kan vi læse den pudsige historie om sigøjneren og røveren El Parrón. Sigøjneren var blevet taget til fange af den slemme røver, men det lykkedes ham at flygte. Et par uger senere havde man samlet en gruppe bevæbnede mænd, der skulle ud og lede efter røveren, men idet sigøjneren kommer forbi gruppen, genkender han El Parrón, som altså under navnet Miguel havde meldt sig for at deltage i eftersøgningen. Det var naturligvis et snedigt træk, og det var nok gået godt, hvis ikke sigøjneren var kommet forbi og kunne udpege El Parrón, som derved blev taget til fange.
Inden længe fører en fin bro os tilbage til den anden side af floden, og vi passerer et gammelt, nedlagt elværk. Og nu er hvedebrødsdagene desværre ovre, for nu skal vi op og op og op… helt op til byen. De 420 højde meter vi gik ned til floden skal vi jo nødvendigvis overvinde for at komme op igen. Men vi tager det i stiv arm og stiger langsomt op til byen. Der er masser af interessante ting, herunder en smuk ermita (Ermita de las Angustias Virgen), en fin mirador og flotte udsigter at beundre på vejen, så det går fint.
 
S1280109
Ved indgangen til byen ser vi endnu et herberg, og det går nu op for os, at Moclín er etapemål nr. 2 på den gamle pilgrimsvej fra Granada til Santiago, kaldet Camino Mozárabe de Granada. Dette stykke af pilgrimsruten er på ca. 100 km. med 5 etaper, og den ender i Baena, hvorfra den fortsætter mod Santiago under navnet Camino Mozárabe Andaluz. En pilgrimsvandring fra Granada til Santiago er et fint projekt, hvis man ikke ved, hvad man skal give sig til.
Nu hvor vi er tilbage i Moclín, kan vi godt mærke, at vi er ved at gå sukkerkolde efter alle de højdemeter, så nu sætter jagten ind efter kager. Men se, i udkanten af byen ligger der et bageri. Der er ikke noget udsalg, så vi går lige ind i bageriet og spørger pænt efter kager hos de to travlt optagede bagere. De forstår vores akutte behov og vi køber en æske roscas de Santiago. Tørre og ganske kedelige er de, men efter strabadserne glider de ned som saftevand.
Man kan se vores rute på elsebyskov.com under Hikes, Routes and Maps, La Danesa, Moclín og man kan også finde ruten ved at Google PR A 84. Desuden kan man se en overflyvning af borgen med drone her: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgxvzLrPGjBrPtfJjgXHGQQLSMdWW?projector=1
God fornøjelse!
Af Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa