Det danske magasin i Spanien
Et besøg i Granadas videnskabscenter, Parque de las Ciencias

Et besøg i Granadas videnskabscenter, Parque de las Ciencias

Tag roligt en hel dag ud af kalenderen for at se Parque de las Ciencias i Granada. Centret, der har et areal på over 70.000m2, er en stor videnskabelig og uddannende legeplads for alle, uanset køn og alder.

Da vi vil gerne undgå den værste myldretidstrafik, starter vi en tidlig morgen den 154 km lange og smukke tur til Granada.
Parque de las Ciencias er heldigvis nem at finde med sine store, hvide og meget moderne bygninger, men det er først, når man træder ind ad døren, at det går op for én, hvor stort videnskabscentret egentlig er.
Ved informationsskranken bliver vi udstyret med en bunke brochurer og beskeden om, at der er mere information at hente undervejs, og så bliver vi ellers sluppet løs.

Vi starter i planetariet
Her ser vi en film, eller nærmere et 35 minutter langt lysbilledshow, mens der bliver fortalt om månen og dens forskellige faser.
Hvis man, som jeg har været ivrig biografgænger i Planetariet i København, bør man dog nok skrue forventningerne lidt ned.
Planetariet byder også på en interessant udstilling, hvor det er muligt at lege med et gyroskop, se jordens rotation ved hjælp af et pendul, teste luftens kræfter samt lege med lyd og lys.

Videre til rovfuglene
Rovfugle fanger manges interesse, og det er tydeligt at se, når alle tilskuerpladserne bliver fyldt op omkring "flyvepladsen" for Parque de las Ciencias rovfugle. Og imponerende er det, når de store rovfugle suser over hovedet på én, fanger kødlunser i luften, og når en falk i et styrtdyk kan nå op på 320 km/t.
Efter showet kan man se fugleudstillingen, hvor det også er muligt at tale med falkonererne.

Op i observationstårnet
En god måde at få et overblik over parken på er at tage op i det 50 meter høje observationstårn. Der er trapper (176 trin) for de mest entusiastiske, men også en elevator.
Fra toppen af tårnet er der en fantastisk udsigt ud over Granada, bjergene og selve parken med det 27.000 m2 store udendørs areal, der byder på leg med vand, botanisk udstilling og labyrint, tropisk sommerfuglehus og meget andet.
Nederst i observationstårnet er der en udstilling med de forskellige verdenskendte tårne så som Eiffeltårnet og Big Ben.

Det tropiske sommerfuglehus
20 forskellige sommerfuglearter, bl.a. én af verdens største med et vingefang på 12 cm, i et tropisk klima med planter, fisk og skildpadder er noget helt unikt, og er da også den eneste af sin slags i Sydspanien.
Her vises sommerfuglens livscyklus, og huset er en lille oase midt i parken.

Rejser gennem kroppen
I denne udstilling er der videnskabelige tests, man selv kan prøve, røre, se og lytte til. Blandt andet får vi testet, hvor mange liter vand, vi har i vores krop, og termograferet, ligesom vi tog en cykeltur i videnskabens navn.

Besøger Darwin
År 2009 ville Charles Robert Darwin være fyldt 200 år. Samtidig er det 150 år siden udgivelsen af den revolutionerende bog "Arternes oprindelse".
Af den grund har Parque de las Ciencias lavet en udstilling og workshop om hans arbejde og teorier.

Vilde dyr og kryb
Vi ser udstoppede dyr – zebraer, løver, tigre, vildsvin, rensdyr og springbukke – og lærer samtidig, hvordan man udstopper et dyr, så det bliver så naturtro som muligt.
Besøget afsluttes med at se en udstilling af giftige dyr. Her er alt fra gopler og fisk til langhårede edderkopper og slanger – den ene mere giftig end den anden, bl.a. den vestafrikanske Gaboon, der slår flere mennesker ihjel end noget andet dyr i Afrika. Selv de nuttede frøer i gule og blå farver er meget giftige, f.eks. er den gule pilegiftfrø så giftig, at den er i stand til slå 10 mennesker eller 10.000 mus ihjel.


Kort om Parque de las Ciencias
Parken åbnede i 1995 og er siden blevet udvidet fra 9.500m2 til 74.700m2.
Den har samlet kostet 72.771.000 euro at bygge. Den sidste bygning stod færdig i 2008.
Parken har årligt ca. 450.000 besøgende.
Der er en stor parkeringskælder under centret.
Al information er tilgængelig på spansk, en del også på engelsk.
www.parqueciencias.com

Åbningstider
Mandag: lukket
Tirsdag – lørdag: 10.00 – 19.00
Søndag og skoleferier: 10.00 – 15.00
Lukket på lokale og nationale helligdage


 

Af Trine Castella Nielsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.