Det danske magasin i Spanien
Knogleskørhed – osteoporose


For nogle måneder siden fik jeg ved en scanning konstateret, at jeg havde knogler som en 45-årig, hvilket jeg selvfølgelig blev meget glad for at høre.
Forleden kom en af mine mandlige kunder ind og fortalte, at han havde fået stillet diagnosen knogleskørhed. For år tibage var knogleskørhed mest kendt som en kvindelidelse, men mændene er desværre halet godt ind på os. Op mod hver 4. mand over 60 år vil få knoglebrud som følge af osteoporose. En god mandlig bekendt på ca. 70 brækkede lårbenet ved fald blot et enkelt trin. Da jeg besøgte ham, stod der en Cola foran ham. Jeg påpegede, at det ikke var en særlig god drik under de nuværende omstændigheder, men han erklærede bare med et skuldertræk, at det troede han ikke på. OK, jeg måtte tage mig alvorligt sammen og sige til mig selv, at det jo var hans valg. Knogleskørhed er efterhånden blevet til noget af en folkesygdom med hvad dermed følger af brud, smerter og handicaps.

WHO skønner, at 400.000 danskere lider af osteoporose. Det er et væsentlig sundhedsproblem både for den enkelte person, for familien og for samfundet både livskvaltetsmæssigt, økonomisk og praktisk. Osteoporose kaldes også for den ”stille” sygdom, fordi den er længe om at give symptomer som f.eks. rygsmerter og knoglebrud. Personligt frygter jeg, at tallene vil stige i de kommende år. Jeg tror også, at alderen, hvor osteoporose optræder, vil falde. Professor Grace Wyshak fra Havard School of Public Health har nemlig påvist, at piger, i 9. – 10. klasse, der drikker sodavand og cola, har 3 gange så stor risiko for knoglebrud som piger, der drikker andre drikke. Der er virkelig grund til bekymring, da en undersøgelse på Århus Amtssygehus viste, at 1/3 af teenagere mangler kalk i knoglerne. Antagelig vil de kunne tælles blandt kommende osteoporose-patienter.

Af andre risikofaktorer er der, bortset fra en vis arvelig tendens, tobak, koffein, alkohol, raffinerede sukkerholdige fødevarer, hormonmangel (her tænkes især på østrogen, progesteron, testoron, parathyreoideahormonet og calcitonin) samt forskellige former for medicin bl.a binyrebarkhormon.

Det nytter at gøre noget selv!
Pladsen tillader ikke at gå i dybden med alt det, du kan gøre selv, men der findes en dansk osteoporoseforening www.osteoporoseforening.dk hvor du kan søge efter flere detaljer. Ligeledes er der en international osteoporoseforening www.springerlink.com

Kosten
Hvad du spiser, påvirker selvfølgelig også dine knogler. Knoglevenlig kost indeholder godt med kalk og magnesium, der er mindst lige så vigtig som kalk. Desuden indeholder knoglevenlig kost også bor, kalium, kisel, kobber, mangan, zink, selen, molybdæn, det særdeles vigtige D-vitamin, K-vitamin, B og C-vitaminer m.m. Underskud af K-Vitamin kan give svage knogler og medvirke til forkalkede pulsårer. Vær opmærksom på, at hvis du får blodfortyndende medicin, må du ikke tage K-Vitamin. Vil du læse mere derom så klik på www.vitalraadet.dk

Pas på med for meget kød, fisk, æg, ost, alkohol og kaffe og i det hele taget mad, der er meget syredannende. Pas også på med raffinerede fødevarer og de hurtige kulhydrater. Det er en kendt sag, at sukker simpelthen trækker kalk ud af knoglerne. Det kan være en god ide at sætte sig lidt ind syre/basebalancen.

Spis godt med grønsager, især de grønne, og frugt, husk papaya og ananas, rosiner, brune ris, linser, fuldkornspordukter og sesamfrø. Silicium er et vitalt mineral for sunde knogler og findes meget i forskellige salater, selleri, hirse, havre m.m. Bor findes i rosiner, svesker og forskellige nødder. Også i grønsager og visse frugter. Drik gerne padderokkete, der er særdeles rig på kisel. Evt. kan padderokke kombineres med en brændenælde-te.

Det er vigtig at holde dig fysisk aktiv. Stavgang er en af de meget populære motionsformer for folk i alle aldre. Der findes forskellige klubber og udover at bruge alle muskler og få de rigtige instruktioner, har du det sjovt med en masse andre mennesker. Efter menustrationens ophør kan motion modvirke tab af knoglemasse. Og husk at det aldrig er for sent. Det har vist sig, at aldersrelateret knogletab kan bringes til ophør ved motion. Andre dejlige motionsformer kan være dans, cykling, gymnastik m.m.

Værdifulde tilskud
Flere studier, hvor der samles data fra mange undersøgelser har vist, at mælk ikke har den store betydning for forebyggelse af knogleskørhed. Kalk er godt, men behøves ikke i de store doser, som det hidtil har være antaget hos nogle. 500 – 600 mg kalk anbefales dagligt. Alt for store doser af kalk kan måske bidrage til stivhed og evt. åreforkalkning.

Magnesium er et vigtigt mineral og bør altid tages, når der tages kalk. Ca. 50% af kroppens magnesium findes i knoglerne. Magnesium er nødvendig for lagring af kalk i knoglerne, og for at det bliver der. Daglig dosis ca. 600 mg.

Bevidstheden om D-vitamins vigtighed er i de sidste år styrket. Mange mangler D-vitamin. Hvis vi ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin, er vi ikke stand til at optage kalk. En tysk medicinjournalist har beskrevet, at D-vitamin styrer de samme receptorer i cellekernen i de knoglebyggende celler som østrogen. Så D-vitamin kan evt. vise sig at være et bivirkningsfrit alternativ til hormontilskud. Daglig dosis 400 – 2000 i.e. D-vitamin kan overdoseres ved omkring 5000 i.e.

Jeg læste en interessant artikel midt i maj i det amerikanske tidsskrift Life Extension om en undersøgelse af kvinder, der havde fået DHEA sammen med kalk og vitamin D. De kvinder, der havde fået alle tre kosstilskud havde en større forøgelse af knogletæthed end de kvinder, der udelukkende havde fået tilskud af D-vitamin og kalk. DHEA er et naturligt forekommende hormon, der produceres af binyrerne. Med alderen falder det kraftigt. DHEA er forbudt. Men det har vist sig, at de mennesker, der regelmæssig mediterer, har et højere niveau af dette hormon end mennesker, der ikke mediterer.

Måske kan B-vitaminer også være med til at give stærkere knogler, idet det viser sig, at lavt indhold af B12 også kan medvirke til knogleskørhed. Det er lettest at optage B12 som en sugetablet, der lægges under tungen. Også folinsyre menes at have en vis betydning, så jeg anbefaler et kompleks B-Vitamintilskud f.eks. Multi B1 tablet daglig.

Lad din basis være et godt multivitamin/mineralprodukt og husk også de essentelle olier, der også har betydning for knoglerne. De hjælper, så kalk kan indbygges i knoglerne, forbedrer knoglestyrken og øger dannelsen af bindevævet i knoglerne.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.