Det danske magasin i Spanien
Tænk før du køber – så får du det, du forventer

Tænk før du køber – så får du det, du forventer

Når det handler om personlig sikkerhed, findes der ingen lette løsninger.
I en tid med stigende kriminalitet og stadig grovere forbrydelser skal vi tage vores sikkerhed meget alvorligt, og træffe ansvarlige beslutninger. Også forsikringsselskaberne kræver en højere grad af sikkerhed nu om dage.
En ansvarlig sikkerhedsløsning indebærer, at man kontraherer med et professionelt sikkerhedsfirma, hvis personale er veluddannet til opgaven – en uansvarlig løsning ville derimod være at lade familie, venner eller naboer fungere som tilkaldepersoner ved alarmudløsning, og lade dem stå ansigt til ansigt med hårdkogte kriminelle.

Det kundetilpassede sikkerhedssystem
Sikkerhedssystemet skal være tilpasset ejendommen og kundens behov, hvilket er resultatet af et godt samspil mellem sikkerhedskonsulent og kunde.
Det er vigtigt, at systemet også kan tilsluttes, når kunden befinder sig i boligen, fx om natten. Systemet skal kunne til- og frakoble forskellige zoner, og/eller monteres med dør- og vindueskontakter, som gør det muligt at bevæge sig frit rundt i boligen, uden at frakoble alarmsystemet.
Også behovet for udvendig sikring er stærkt stigende, og avanceret udstyr giver en meget høj sikkerhed og et minimalt antal fejlalarmer. At alarmen udløses, inden tyven kommer ind i boligen, er selvsagt den perfekte løsning.

Undgå at købe sikkerhedssystem to gange
Det er nærmest en naturlov, at mennesker vælger den billigste løsning i situationer, hvor det er svært at se forskel på de produkter, der udbydes og de services, der følger med. Desværre resulterer det i to køb: 1. gang: den billigste løsning, og 2. gang: den løsning, der virker.

Hos Alarma Universal får vi dagligt henvendelser fra mennesker, der har “købt katten i sækken”. De har helt enkelt handlet med det forkerte sikkerhedsfirma, købt for billigt uden at tjekke kvalitet og service.
Den økonomiske udvikling har desværre betydet, at der er kommet mange useriøse udbydere på markedet. Udbydere, der ser stort på kundernes sikkerhed, sælger en billig standardløsning og lader kunderne gå i en kontraktfælde.
Taberen i spillet er altid kunden, der sidder tilbage med et udueligt alarmsystem og mangelfuld eller slet ingen service.
Altså, tænk dig godt om, inden du handler første gang.

Hvad er så forskellen på et professionelt sikkerhedssystem og et “legetøjssystem”?
For at forenkle produktionen af alarmudstyr og sænke installationsomkostningerne tilbydes systemer, hvor selve centralenheden og til- og frakoblingstastaturet er sammenbygget. Det nemmeste og billigste er at installere enheden lige inden for hoveddøren, hvor det er let for kunden at betjene. Men det er det desværre også for tyven, der ved, at det tager mellem 10 og 15 sekunder for alarmsignalet at nå vagtcentralen, mens det tager 5 sekunder at smadre systemet totalt.
Et seriøst sikkerhedsfirma vil altid levere et system, hvor centralenheden og betjeningstastaturet er adskilt, for uanset at tastaturet bliver smadret, vil signalet nå vagtcentralen.

Hvordan sammenligner man priser uden at være ekspert på sikkerhedsområdet?
Det kan man ikke, men man kan bruge sin sunde fornuft.
Et meget brugt salgsargument er, at sikkerhedsfirmaet “lytter med”, hvis alarmen udløses… Og hvad så? Ringer man til politiet, hvis det lyder som et indbrud? Hvad siger man? Vil politiet rykke ud? Og hvem er de mennesker, der “lytter med”? Er de der overhovedet?
Andre systemer optager et foto eller en videosekvens, som overføres til vagtcentralen, hvis personale så skal tage stilling til, om der er indbrud eller om det er en fejlalarm. Ligner det et indbrud, ringer de til politiet, som hverken kan, må eller vil rykke ud på så spinkelt et grundlag. Men det ved kunderne jo ikke.
Så er vi tilbage ved den sunde fornuft. Selvfølgelig kan man ikke lytte sig til et indbrud, og ej heller vurdere en situation ud fra et foto eller en videosekvens, der ofte optages i mørke. Optages der overhovedet noget?, kunne man fristes til at spørge. Og tænk lige på hvor mange kameraer, der skal monteres for at dække din egen bolig…

Har du købt et sikkerhedssystem, så spørg dig selv:
a) Er jeg tilfreds med, at alarmsystemet leveres som én samlet enhed bestående af sirene, højtaler, mikrofon, strømforsyning, telefonsender, batteri samt til- og frakoblingstastatur? At systemet er placeret lige inden for hoveddøren, hvor tyven kan se og høre det? Er det acceptabelt, selvom jeg ved, at det kun tager tyven 5 sekunder at smadre systemet, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at sende alarmsignalet til vagtcentralen?
b) Tror jeg oprigtigt på, at politiet omgående rykker ud, og gennemgår min bolig både indvendig og udvendig, ringer til mine kontaktpersoner, skifter de knuste ruder, reparerer skader, sørger for eventuel genetablering af afbrudt elektricitet, reparation af alarmsystemet, og at de efterlader ejendommen i lukket og sikret stand? Hvor får politiet forresten mine nøgler fra?
c) Føler jeg mig overbevist om, at man kan sidde på en tilfældig vagtcentral og vurdere, via lyd eller et foto, om der indbrud? Har jeg spurgt mit forsikringsselskab, hvad de siger til en forkert vurdering? Hvis der virkelig er indbrud, hvem løser så alle punkterne jvf. punkt b?

Før du beslutter dig, så tænk igen
Du bør sikre dig, at du har forstået alt, hvad sikkerhedskonsulenten fortæller dig. Får du holdbare løfter, som kan dokumenteres? – eller fordrejes kendsgerningerne i et forsøg på at få underskrevet en kontrakt, som måske løber i 3-4 år?
Føler du den mindste tvivl om, hvad du bliver fortalt, har du sandsynligvis ikke fået hele sandheden. Stil flere spørgsmål, indtil du er overbevist om, at du kender alle betingelser. Men pas på – der er mange faldgrupper.

Konklusion
Underskriv ikke kontrakten, medmindre du er 100% klar over, hvad du køber. Et fejlkøb kan blive meget dyrt – ikke kun økonomisk, men også personligt.

Alle salgsargumenter omkring sikkerhedssystemer, der “lytter med” eller kameradetektorer, er ikke realistiske, da sådanne lyd- eller billedoptagelser udelukkende kan bruges til efterforskning – hvis overhovedet.

Et alarmsystem kræver seriøs reaktion ved indbrudsforsøg. Reaktionen skal ske ved hjælp af en autoriseret vagt eller i samarbejde mellem autoriseret vagtpersonale og politi.
Politiet skal, må og vil kun rykke ud ved alarmudløsning, når indbrudet er verificeret af et professionelt sikkerhedsfirma, der rykker ud med autoriseret vagtpersonale.

Der findes ingen lette løsninger, uanset hvor dygtig sikkerhedskonsulenten er til at snakke.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.