Det danske magasin i Spanien
Vi møder veteranerne…Tom Sørensen

Vi møder veteranerne…Tom Sørensen

Han har boet her i præcis 40 år, og har masser af gode år foran sig. Tom Sørensen husker tydeligt den efterårsdag i 1983 da hans far pludselig ringede hjem. Hjem var dengang Kolding for den 29-årige Tom, der var flyttet sammen med sin kæreste. Telefonopkaldet skulle ændre Toms liv for altid.

I dag kan han se tilbage på fire årtier, som både privat og forretningsmæssigt har givet ham alt, hvad han drømte om. Højdepunkterne var da Marc og Bianca kom til verden og da Centro Idea blev indviet.

”Mine forældrede byggede hus i Mijas i 1975. Min far ville pensionere sig selv som 48-årig efter en succesrig tid i møbelbranchen, men den plan holdt kun et halvt år. Han havde en idé, som han ville have mig med på. Det var derfor han ringede,” fortæller Tom med et smil. Planen var at overtage den lille møbelbutik ”Muebles Daneses” på hovedgaden i Los Boliches. Toms far kendte ejeren, som var blevet syg og ville hjem til Danmark. Lageret og overtagelsessummen blev sat til 120.000 danske kroner. ”Det var mange penge dengang, men min far lånte mig halvdelen, og så tog jeg afsted. Et lille år senere ringede jeg til Nomi, min forlovede, for at fortælle, at hun også godt kunne pakke kufferten,” husker Tom. Han var faldet for Solkysten – og fået gang i forretningen.   

Stor forretning på 83 kvadratmeter

Det var andre tider – på alle fronter. I 1983 var der langt mindre byggeri og færre udlændinge end i dag. ”De gamle fiskehuse ned mod havet lå her stadig, og hele området omkring Feria-pladsen var marker. Der var luft mellem Fuengirola og Los Boliches og man følte virkelig man kørte fra en bydel til en anden. Det var et helt andet kvarter – og en helt anden tid,” husker Tom. Flere danskere havde slået sig ned, og i ny og næ skød der også en ny dansk butik op, men alt var fortsat i sin spæde start. ”Alt var langt mere besværligt end i dag, for Spanien var endnu ikke blevet optaget i EU. Alle vores møbler skulle igennem tolden i grænsebyen Irún i nordspanien, og det kunne sagtens tage en dag eller to. Der var masser af forberedelse, papirarbejde og besvær med at få lastbilerne afsted,” husker Tom. Men afsted det kom – i stor stil. Den lille møbelbutik fik nemlig hurtigt stor succes. Tom og hans far fik solgt ud af varelageret og skabt et nyt koncept, som passede skandinaverne godt. ”Vi var de første i Fuengirola, der fik senge på to meter, dyner og hovedpuder. Inden da sov alle med tæpper,” erindrer den forhenværende møbelsælger. Han glemmer aldrig den tid. ”Et år omsatte vi for fem millioner danske kroner – på 83 kvadratmeter. Det var næsten for godt til at være sandt.” Det gav mod på mere.

Shoppingcenter på landet

Familien Sørensen flyttede ikke bare til Centro Idea. De byggede Centro Idea. En tredje partner kom til og med et banklån i ryggen kastede de sig ud i et kæmpe projekt til tolv millioner kroner. Det var mange penge i slutningen af firserne. ”Vores rådgiver fortalte os om planerne for at anlægge en motorvej mellem Fuengirola / Mijas og Málaga. Vi ønskede trafik og gode tilkørselsforhold. Det er derfor Centro Idea ligger, hvor det ligger i dag,” fortæller Tom. Dengang havde han svært ved at forklare, hvorfor det nye danske shopping center skulle ligge så langt væk. Tilsvarende er det i dag vanskeligt at forestille sig, at for blot 30-35 år siden var vejen fra Fuengirola mod Mijas præget marker og et par landhuse. Den nok så trafikerede aaa motorvej var en blind grusvej. Alle veje til Fuengirola var via N-340 kystvejen.

De handlende og de danske erhvervsdrivende kunne dog godt finde vej. ”Den danske ambassadør fra Madrid klippende den røde tråd, og vi antager, der kom 1500 besøgende på åbningsdagen. Det var den 9. september 1988”. Muebles Daneses havde brug for godt halvdelen af de 5.000 nye kvadratmeter. Resten blev udlejet til andre danske erhverv og butikker. ”Centro Idea var i mange år et 100 procent dansk shopping- og erhvervscenter. Vi havde vores konjunkturer, men vi havde det altid godt,” griner Tom, som sammen med sin far valgte af sælge sin del af centret allersidst i 90’erne. ”Vi fik det rigtige tilbud og blev fristede af tanken om at blive økonomisk uafhængige.” Tom Sørensen blev i Muebles Daneses indtil 2000, hvor han solgte til sin bror. Efter et sabatår kastede Tom og Nomi sig ud på ejendomsmarkedet. Det blev til Simzar Estates. Siden da har han solgt for de ældre danskere, der ville herfra. Og solgt til de nye, der er fulde af mod på at komme hertil. ”Jeg er ikke den store romantiker, der drømmer mig tilbage i tiden. Noget var bedre dengang, men endnu mere er blevet endnu bedre,” mener den danske veteran, som foretrækker at tænke fremad.

Mylder i fremtiden

Tom Sørensen mener Solkysten har en fin fremtid for sig.

”Der er meget få steder i verden som her. Vi bor trygt her, blandt et dejligt folkefærd, og 320 solskinsdage om året. Det bliver ikke meget bedre.” Den danske veteran mener dog også, Costa del Sol står overfor en vigtig milepæl, som bliver skelsættende for fremtiden.

”Indbyggertallene er steget voldsomt alle steder. Vi har brug for en bedre infrastruktur og bedre byplanlægning, for en dag ikke at trampe os ihjel. Tilsvarende har vi brug for mere vand. Det er blevet et akut problem, som vi absolut ikke må spøge med,” mener Tom, som savner lidt mere gejst blandt landets ledere – den gejst Tom selv havde, da han kom for 40 år siden.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.