Det danske magasin i Spanien
Spaniens skæve side: Rumdragten, bordfodboldbordet og stavblenderen

Spaniens skæve side: Rumdragten, bordfodboldbordet og stavblenderen

Det og meget andet kreativt fra Spanien

Spaniere har opfundet mange ting, som enten har gjort vores verden bedre eller nemmere eller bare sjovere. Opfindelserne er at finde i alle mulige genrer. Fra kørestolen og den moderne kirurgrobot, via ubåden til rumdragten, samt til bordfodboldbordet og slikkepinden.

Gyrocopter. Det lille luftfartøj bæres oppe af en vinddrevet rotor, der roterer om en næsten vertikal akse. Den blev opfundet af civilingeniør Juan de la Cierva fra Murcia i 1923. Den blev først anvendt af det spanske forsvar og blev stamfader til helikopteren. Selv havde han ikke den store fidus til sin opfindelse, da han mente, det var et risikabelt fartøj at begive sig rundt i.

Rumdragten. Emilio Herrero var en varmluftsballon-aficionado. Dog syntes han, at der var koldt i de øvre luftlag over hjembyen Alcalá de Henares, så i 1935 designede han en varmdragt, som inspirerede folk ved NASA til den dragt, som for første gang blev anvendt under den første månelanding i 1969.

Bordfodboldbordet. Flere personer tilskrives æren for opfindelsen af bordet, der tog fodbolden ind på kontorerne og barerne. Vi stemmer på den spanske kandidat, der var den galiciske poet, anarkist og opfinder Alejandro Finisterre (født Campos). I 1937 blev han såret, da Francos styrker bombarderede Madrid. Han blev efterfølgende transporteret til klostret Montserrat i Catalonien, og her indså han, at hverken hans kammerater eller han selv nogensinde kom til at spille fodbold igen. Så hvorfor ikke lave et bord, så man kunne spille fodbold indendørs, uden at skulle løbe efter bolden.

Den gregorianske kalender. Jo jo, det var pave Gregorio XII, som i 1500-tallet introducerede den modificerede form af den julianske kalender. Men den 000,2% korrektion af årets længde i forhold til den julianske kalender var udregnet af blandt andre matematikeren Pedro Chacón fra Toledo.

Den spanske Guitar. Den kendte guitar er udviklet af en kombination af flere tidlige strengeinstrumenter. Det nuværende design opstod i flere etaper mellem 1200- og 1600-tallet. Der knytter sig flere teorier til denne udvikling. En er, at det var Antonio Torres Jurado, der i midten af 1800-tallet kom frem til det design, hvis buede linjer er tilpasset guitaristens krop, og som stadig bruges i dag. I Ronda minder en statue af bysbarnet Vicente Gómez Martínez Espinel om, at det var ham, som i 1500-tallet satte en femte streng på det, som skulle blive til guitaren.

Stavblenderen. Modellen Minipimer blev opfundet af Gabriel Lluelles i 1959 i Barcelona. Designet blev købt af den tyske fabrikant Braun, og så fik vi den allesammen.

Kirurgrobot. Den blev opfundet i 2005 på Instituto Maimonides i Córdoba. Den er egentlig en robotarm, der også giver kirurgen mulighed for at operere med 3D-briller.

Skakreglerne. Skak, som vi kender spillet i dag, stammer sandsynligvis fra lignende spil fra Indien, hvor det er spillet siden 500-tallet. Et digt skrevet på valenciansk fra 1400-tallet, kaldet Scachs d’Amor, peger på Valencia som arnestedet for nutidens skak og spillets regler.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.